14.06.2022 - 15:56
|
Actualització: 14.06.2022 - 16:23
El cost de criar un nen a Catalunya l’any 2022 és de 819 euros, un 30% més que fa quatre anys. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l’estudi ‘El cost de la criança‘ que ha fet l’ONG Save The Children. Això implica que per a més de 171 mil habitatges, els més empobrits, sigui pràcticament impossible de cobrir el cost de la criança. Al País Valencià, el cost és de 710 euros. L’ONG diu que l’elevat cost té relació amb l’índex de fecunditat per dona, que és d’1,21 fills, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).
“A Catalunya, el 21% de la població no pot cobrir les necessitats dels seus fills, generant repercussions enormes en el benestar i desenvolupament. No hem d’oblidar que un de cada tres nens ja viuen en situació de pobresa, per tant, si no apliquem mesures adequades, la situació de la infància continuarà empitjorant, afectant negativament a tota la societat”, explica Emilie Rivas, responsable de Polítiques d’Infància a Save the Children Catalunya.
L’organització afirma que calen més polítiques públiques per a fer front a la problemàtica. A Catalunya, l’única prestació que existia per la criança es va eliminar l’any 2011. Des d’aleshores no es disposa d’un ajut específic i s’ha situat a la cua d’Europa en taxes de pobres infantil, tan sols superada per Romania, segons Save The Children. “Políticament, no s’està abordant la criança com una inversió de futur, considerant que les famílies són un factor essencial que contribueix al sistema productiu i al conjunt de la societat”, afegeix Rivas.
Deu idees per a encomanar el català als infants i als joves
El primer càlcul de cost de la criança el van fer el juliol de 2018. Fins al març del 2022, la inflació a l’estat espanyol ha incrementat un 11,3%. El 2018 criar un infant costava 631 euros, i en només quatre anys ha crescut un 29,8% i supera l’augment general dels preus. Per als nens de 0 anys a 3 i 4 anys a 6, la despesa més elevada és la de conciliació, com per exemple l’escola bressol, mentre que a partir dels 7 és l’alimentació.
Entre els sistemes de suport a les famílies menys desenvolupats
“Les polítiques de suport a la criança a l’estat espanyol i a Catalunya són molt escasses i poc efectives”, assenyala Rivas. Segons l’ONG, el sistema de suport a les famílies i a la infància és dels menys desenvolupats de l’entorn europeu i es caracteritza per un reduït nivell de despesa en prestacions i ajuts fiscals. En conjunt, són l’1,3% del PIB, a diferència del 2,3% de mitjana de la Unió Europea (UE). El sistema espanyol dona més pes a les deduccions fiscals i compta amb un sistema de prestacions d’ajut a la criança focalitzada en els menors nivells d’ingrés. No obstant això, els països europeus que inverteixen més en infància són Alemanya (3,4%) i Dinamarca (3,3%).
La investigació alerta de la insuficient inversió pública en serveis com l’educació infantil i obligatòria, el menjador escolar, l’habitatge i el transport. Per tot plegat, es demana de situar la lluita contra la pobresa infantil en el centre de les prioritats i es presenten propostes com la reformulació de la renda garantida de ciutadania perquè afavoreixi a les famílies amb fills a càrrec en situació de pobresa.