Cremes, hidratants, llets

VilaWeb

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València

30.05.2017 - 05:00

Per a l’elaboració de la crema de mans utilitzarem quantitats que seran proporcionals: 50 % de productes per a la fase aquosa i 50 % per a la greixosa. Cal tenir en compte que és important mantenir nets i desinfectats els utensilis per a l’elaboració, així com els envasos per a guardar els productes. Es poden esterilitzar bullint-los o netejant-los al rentaplats.

Per a la fase aquosa podem utilitzar infusió de romaní, que aporta propietats medicinals per a la pell a més de tenir bona aroma. És important aclarir que l’aigua emprada ha de ser destil·lada, aigua de deu, o almenys mineral. També es pot fer amb gel d’àloe, planta que té un merescut prestigi com a hidratant i cicatritzant. I per a millorar l’emulsió introduïm la goma xantana, que per les seues propietats plàstiques dóna a la crema estabilitat i una textura agradable.

En la fase greixosa utilitzarem, a part dels olis, cera natural d’abella, que aporta protecció solar. Els olis poden ser qualssevol que ens agraden; a la nostra recepta posarem oli d’oliva i oli d’ametlles, que considerem molt bons i adequats per a la pell. També hi podem incloure glicerina, a més de mantegues com la de karité o cacau que tenen moltes propietats nutritives.

Materials i utensilis:
– una balança
– una batedora i el recipient d’aquesta
– un parell de guants
– una cassola o olla
– un recipient de vidre per a fer el bany maria
– aigua
– una cullera de fusta
– un termòmetre digital
– pots de vidre per a conservar la crema
– 0,5 g de vitamina E o àcid ascòrbic (opcional)

Per a la fase aquosa (50 %):
– 50 ml d’infusió de romaní
– 65 g d’àloe
– 1 g de goma xantana

Per a la fase greixosa (50 %):
– 50 ml d’oli d’oliva
– 15 g de cera natural d’abella
– 50 ml d’oli d’ametlles
– 1 ml d’essència de romaní

Procediment:
Per una banda barregem dins del recipient de la batedora els ingredients de la fase aquosa: l’àloe i la infusió de romaní. Aquesta infusió la podem preparar abans, deixant macerar el romaní en aigua destil·lada. A continuació posem la goma xantana, que pot diluir-se tant en aigua freda com calenta. Ho batem tot fins que lliguen els ingredients.

Per a la fase greixosa, primer posem al bany maria la cera natural d’abella. L’aigua no ha de superar els 50 °C, que podem controlar amb un termòmetre o evitant, en tot cas, que arribe a bullir. Quan s’haja desfet la cera, hi afegim a poc a poc l’oli d’oliva, remenant amb la cullera fins que es dissolga. Després deixem refredar la mescla un poc i aleshores hi podem afegir l’oli d’ametlles.

Ja podem barrejar a poc a poc les dues fases amb la batedora, fins que l’emulsió agafe la consistència untuosa i agradable pròpia d’una crema. Com que la calor evapora els olis essencials, afegim l’essència de romaní –que li donarà una aroma refrescant– una vegada la crema estiga del tot barrejada.

Com totes les cremes naturals, cal que la conservem al frigorífic, dins dels pots de vidre on vulguem guardar-la. A banda, hi podem afegir un conservant natural per a prolongar la duració, com per exemple vitamina E o àcid ascòrbic, fàcils d’aconseguir. La vitamina E s’ha d’afegir en quantitat d’1 % del pes dels olis; per a aquesta recepta, 0,5 g. L’essència de romaní també es considera un bon conservant. Si no hi afegim cap conservant, la crema dura com a màxim deu dies, però podem tornar a fer-ne fàcilment.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Què és Mètode?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor