25.06.2022 - 21:40
Ha arribat l’estiu amb molta força. Les altes temperatures fan que com més va més gent decideixi de refrescar-se anant a la platja o banyant-se a la piscina. Així, durant els mesos d’estiu, la pell és més estona exposada al sol i protegir-la correctament és fonamental. Ara, sabem què volen dir els números de la crema solar? Quantes vegades ens hem de posar la crema? Què ha de tenir una bona crema solar? Parlem amb la cap del servei de dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Susana Puig, sobre els consells i les mesures que hem de tenir en compte.
Què volen dir els números de la crema solar? De què ens protegeix, la crema?
La llum solar té diferents menes de radiació i, entre la radiació ultraviolada, hem de tenir en compte que existeix la A –la més freqüent i la que es fa servir als centres d’estètica per a bronzejar– i la B –menys freqüent, però més energètica i capaç de provocar més mutacions a les cèl·lules de la pell. Ara, les cremes solars només ens protegeixen de la radiació ultraviolada B. L’SPF, el número de la crema solar, és un indicador del grau de protecció a aquesta radiació, que és la que ens causa les cremades solars.
El número que apareix a la crema solar multiplica el temps que podem estar al sol per aconseguir el mateix dany que si hi fóssim sense crema. Per exemple, si una persona amb cinc minuts d’exposició al sol ja es posa vermella, vol dir que amb una crema d’un SPF 10, aguantaria cinquanta minuts. Ara, a la pràctica és diferent. “De mitjana la gent tendeix a posar-se solament un terç de la quantitat de crema que se suposa que s’hauria de posar i, per tant, aquest temps de protecció també es redueix. En el cas d’un SPF 30, solament ens permet d’estar deu vegades més al sol sense cremar-nos en comptes de trenta”, diu Puig. A més, afegeix que un filtre de protecció no deixa de ser com un colador i que, per tant, el dany zero no existeix. “Per això, sempre receptem un fotoprotector 50”, conclou.
Els rajos ultraviolats A són molt més difícils de filtrar i no tots els fotoprotectors ens en protegeixen. “Són menys energètics i provoquen menys mutacions de manera directa, però, com que són molt més abundants a la llum solar, són els que provoquen més danys a llarg termini. Són els causants de l’envelliment de la pell”, assenyala Puig.
Quantes vegades ens hem de posar crema solar?
“Depèn de l’activitat. No és el mateix posar-se la crema i anar a la feina que fer surf a la platja a les dotze del migdia”, diu Puig. La capacitat de protecció de la crema depèn del grau d’exposició a la llum solar, de manera que si ens la posem, però no sortim a l’exterior, no perd les qualitats ni l’eficiència. En cas de fer activitats a l’aire lliure, sí que s’ha d’anar aplicant de manera continuada i es recomana de posar-se’n cada dues hores.
De totes maneres, protegir-se del sol no és solament aplicar-se el fotoprotector, sinó que també s’han d’utilitzar mètodes de prevenció com ara l’ús de gorres i para-sols, alhora que hem de cercar ombres naturals quan siguem a l’exterior.
La crema solar caduca? Quant de temps la podem conservar?
Ens hem de fixar en allò que posa a l’envàs i en la data de caducitat. “Mentre no estigui obert, si és en unes condicions òptimes a casa, poden durar d’un any a l’altre sense dificultats”, explica. “La qüestió és si, un cop obertes, les deixem dins el cotxe, tenint en compte les altes temperatures que s’acumulen dins els vehicles a l’estiu, i després, les volem tornar a fer servir l’any vinent”, assenyala.
Cal fer-la servir tot l’any?
La fotoprotecció no té res a veure amb la temperatura, sinó que s’ha de relacionar amb l’índex de radiació ultraviolada a què ens exposem. “Si vols prevenir l’envelliment, hauràs de fer servir crema tot l’any perquè la radiació ultraviolada A també és molt alta durant l’hivern”, recorda Puig. Evidentment, també és recomanable que les persones vulnerables o amb antecedents de càncer de pell en facin ús durant tot l’any.
Què ha de tenir una bona crema solar?
En primer lloc, Puig recomana que l’índex de protecció sigui almenys de trenta, tot i que el més aconsellable és que sigui de cinquanta. Encara que la majoria de cremes solars solament protegeixen dels rajos ultraviolats de classe B, cada vegada més n’hi ha que també protegeixen de l’A i això és un factor que també cal tenir en compte. “Els protectors que tenen un UVA encerclat de color taronja i que són de farmàcia vol dir que s’han adherit a un conveni i que protegeixen d’almenys un terç de l’UVA respecte del que es protegeix de l’UVB, i això és molt positiu”, diu.
Però, sobretot, el requisit més important és que ens ha d’agradar, sigui per la textura, per l’olor o per l’envàs. “La millor crema solar és aquella que ens posem, la que s’acaba de pressa, la que ens agrada. Això sí, sempre que compleixi amb les dues premisses anteriors”, assenyala. De totes maneres, creu que cal un canvi de costums perquè tothom sigui conscient de la importància de protegir-se del Sol i que així, la gent faci servir la crema habitualment.