MINUT A MINUT

Les falles del 2020 ja són història

  • València tanca un cicle faller que ha durat un any i mig amb una cremà excepcional

VilaWeb
'Cremà' de 'La Meditadora'. (Fotografia EFE / Kai Fösterling)
Redacció
05.09.2021 - 23:26
Actualització: 06.09.2021 - 00:36

Passaven pocs minuts de les onze del vespre quan un castell de Caballer calava foc a ‘La Meditadora’, dissenyada per Scif i convertida en forma i volum per l’artista Manolo Martín. Només tenia el cap, els ulls closos i una melena llarga. I una nova ferida causada pels aiguats de la nit de la plantà. La resta, la part inferior, sí que es va cremar l’any 2020, d’amagat, en una nit de pluja, poc després que es declarara la pandèmia. Hi havia molt més silenci del que és habitual una nit de cremà a la plaça. Tancada i barrada amb diferents cordons de seguretat, les autoritats han volgut evitar aglomeracions.

Concloïa així el cicle faller més llarg de la història. El de la pandèmia, el que ha durat divuit mesos i ha conclòs a les acaballes d’un estiu que tampoc no ha estat normal. 

Aquesta falla ha estat la darrera de totes les que s’han cremat. Abans, les infantils, les guanyadores de premis, les de les petites comissions dels barris… Totes han acabat consumides pel foc. 

Per complir el confinament nocturn que hi ha en unes quantes poblacions, entre les quals València, fins el dia 6, la cremà s’ha avançat dues hores. Encara hi havia llum de dia, quan s’han cremat les primeres falles infantils. Un altre fet insòlit en aquesta ciutat que enguany ha experimentat una nova manera de fer festa, o d’adaptar-la a la normalitat pandèmica.

Entre llàgrimes, emoció i un cert alleujament, els fallers deien que era necessari cremar-les. Més que mai, per a tornar a començar. Ha estat, també, una reclamació constant de tots els sectors relacionats amb la festa que han patit durament la crisi econòmica provocada per la pandèmia.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
23.22h

'La Meditadora' ja ha entrat a la història de les falles

Passades les onze del vespre ha començat la cremà de la falla municipal. Al balcó de l'ajuntament de València, el batlle, Joan Ribó i el president de la Generalitat, Ximo Puig han acompanyat la fallera major de València i la seua cort d'honor.

23.05h

‘Desemmascarats’, la falla del primer premi, ja s’ha cremat

La falla de Convent Jerusalem-Matemàtimat Marzal, obra de Pere Baena, ja ha tancat cicle. Aquesta comissió ha estat la gran guanyadora d’aquestes falles tan estranyes. Tret de la falla municipal, és la darrera que cau víctima del foc. La crema d’una falla de tanta envergadura s’ha fet amb moltes mesures de seguretat i amb la presència de diverses dotacions de bombers que han vetllat perquè els edificis del voltant no prengueren mal.

22.48h

El bes lèsbic de la falla de Torrent, ja s’ha consumit

Ha estat un altre dels monuments icònics de les falles d’enguany. És la figura central d’una de les falles especials de Torrent i és obra de Raül Martínez, “Chuky”. Es va inspirar en un cartell que va recórrer les xarxes socials en 2014 i enguany l’ha convertida en falla. ‘Tu ho veus?’ era una reflexió sobre els col·lectius invisibles i pretenia enviar un missatge positiu de responsabilitat social.

22.17h

‘La Meditadora’ espera el torn

‘La Meditadora’, el símbol de la resiliència, la falla que ha presidit la plaça de l’Ajuntament de València, la que es va posar una màscara quan es va declarar la pandèmia, i la que rebé la força dels aiguats del dia de la plantà, també serà consumida aquesta nit. Serà la darrera, la que tancarà definitivament el cicle del 2020 i obrirà el de les falles 2022. D’ací a sis mesos, el mes de març es tornarà a repetir una nit de la cremà.

21.41h

El foc comença a consumir les falles del 2020

Amb un any i mig de retard, el foc consumeix les falles del 2020, les falles de la pandèmia. Tot i ser setembre i fer calor, i malgrat les mesures de seguretat extraordinàries, les imatges es repeteixen. El plor de les falleres, els treballs dels bombers, el fum que omple la ciutat i l’olor de pólvora i de suro blanc. És un tancament de cicle que no passa tan sols a la ciutat de València, sinó en una quinzena de poblacions més. Algunes altres han optat per cremar-les el mes d’octubre, i altres les han cancel·lades definitivament.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

21.25h

'Saps qui sóc', la falla municipal infantil, ja és cendra

La fallera major infantil de València, Carla García, ha calat foc a la falla municipal a les nou en punt del vespre. Llàgrimes, emoció i una certa resistència a prémer el botó que encendria la falla i que certificaria el principi del final del seu regnat llarg i atípic.

20.47h

Els ‘Germans’ de Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal, també tanquen cicle

‘Germans’, de l’artista José Gallego, ha tingut l’honor de ser la darrera falla infantil a ser consumida pel foc. La fallera major infantil, Rocío Songel i Paulo Torquato, el president infantil han disparat el castell amb un dispositiu innovador, que substitueix la gasolina per l’hidrogen. Tots dos s’han mostrat molt emocionats per tancar aquest capítol. La comissió ja ha anunciat que l’artista José Gallego repetirà l’any que ve i construirà la falla del 2022.

20.37h

La solitud de 'La Meditadora'

Les Falles de València han començat a cremar amb moltes mesures de seguretat que han generat imatges inèdites de la ciutat. Una d'elles és la de la plaça de l'Ajuntament sense gens de públic, com es pot veure en aquest vol de dron emès per À Punt.

20.10h

Comença el final del cicle 2020

El final del cicle de les falles més extraordinàries ha començat amb la cremà de les falles infantils. A les 20.00 han començat a esclafir els castells de focs que han acabat calant foc a les falles infantils. Així, els monuments que esperaven des de la primavera del 2020, quan la pandèmia ho va aturar tot, han passat a la història convertits en cendra. I a pesar de l'espera, l'emoció de les falleres majors infantils de cada comissió ha estat la mateixa de sempre.

19.52h

El batlle, Joan Ribó, satisfet de com s’ha desenvolupat la setmana fallera

Aquest migdia s'han llançat les darreres mascletaes descentralitzades, és a dir, fora de la plaça de l'Ajuntament. D'ençà de dimecres dia 1 se n'han disparades dinou, com si fos un cicle faller complet. D'aquesta manera s'ha aconseguit d'evitar les grans aglomeracions en un sol punt de la ciutat i han pogut gaudir de l'espectacle molts més veïns.

Anit va succeir amb les quatre disparades de la Nit del Foc

El batlle de València, Joan Ribó, n'ha fet una valoració positiva i s'ha mostrat partidari de mantenir alguns dels canvis introduïts. En declaracions a la cadena SER ha dit que molta gent dels barris l'ha felicitat. "Descentralitzar alguns actes pirotècnics als barris és una bona opció, una opció que apropa les falles als districtes i als barris, i crec que és una proposta positiva."

Quant a les entrompades, el batlle ha dit que aquests dies a València no n'hi ha hagudes més que en un cap de setmana qualsevol. "Podem estar contents, perquè els valencians complim les normes i respectem", ha dit.

19.32h

Imatges inèdites

El compte arrere per a la cremà ha començat i la plaça de l’Ajuntament de València i tots els carrers que la voregen presenten un aspecte atípic i mai vist el dia gran de les Falles: desertes de públic. Per aconseguir de mantenir les condicions de seguretat anticovid, les autoritats han decidit de tancar el centre neuràlgic. Només hi treballen els bombers i els pirotècnics que preparen la cremà dels dos monuments. La falla infantil es cremarà a les 21.00, i la gran a les 23.00.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Prats i Camps.
Fotografia: Prats i Camps.
Fotografia: Prats i Camps.
Fotografia: Prats i Camps.
Fotografia: Prats i Camps.
Fotografia: Prats i Camps.
Fotografia: Prats i Camps.
Fotografia: Prats i Camps.

19.14h

La mesquita que no es cremarà

VilaWeb
VilaWeb

La comissió Duc de Gaeta-Pobla de Farnals ha lliurat una part de la seua falla a representants de la comunitat musulmana de València. La presència d’una construcció que recorda una mesquita i una mitja lluna havia generat molt de malestar entre la comunitat musulmana. Després d’una mediació, s’ha arribat a l’acord de no cremar aquests elements en senyal de respecte i de convivència. Marcos Soriano, el president de la falla, ha explicat que amb aquest gest s’han volgut estrènyer els lligams i la convivència. “Allò que per a nosaltres és foc purificador, per a ells és destrucció total. Dialogant ens fan entendre què representa per a ells. Ho entenem i no tenim problema a retirar aquests elements”, ha dit.

19.11h

Una cremà a porta tancada

La cremà s’avança dues hores respecte dels horaris habituals i, a més, té l’element afegit que l’encesa de les falles municipals es farà sense públic. A les 19.00, la plaça ha quedat tancada i només hi poden accedir els mitjans de comunicació i les persones autoritzades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor