Una tendència a l’alça, el lloguer de piscines particulars per hores

  • La reserva mitjana a la plataforma Cocopool és de grups de dotze que paguen entre vint euros i trenta per persona i dia

VilaWeb

Text

Blanca Blay

Albert Segura

09.08.2024 - 21:40

El lloguer per hores de piscines particulars creix a Catalunya. Ho mostren les dades de l’empresa Cocopool, que posa en contacte propietaris d’una piscina privada amb usuaris que volen fer-ne ús unes quantes hores. Segons informació de la plataforma, enguany fins al 30 de juliol ja havien fet 703 reserves, gairebé el triple que el 2023 en el mateix període (250). “Hi ha dies que no donem l’abast”, explica Gerard Xalabardé Bonet, director general i cofundador de Cocopool, que apunta que les expectatives són realment bones.

Quan la companyia es va fundar, el 2022, tenia una cinquantena de propietaris o amfitrions a tot l’estat espanyol; l’any passat ja duplicava la xifra i actualment en té 350. “El creixement del mercat i de la nostra empresa ha estat exponencial”, diu Xalabardé. “Cada dia rebem sol·licituds de més amfitrions que volen informació”, indica.

La rodalia de Barcelona concentra el gruix de les reserves

D’acord amb les dades de Cocopool, el 2024 s’han fet 703 reserves fins a 30 de juliol a Catalunya. La majoria (605) s’han fet a la demarcació de Barcelona; 52 a Tarragona i 46 a Girona. L’any passat es van fer un total de 380 reserves, de les quals 250 fins al 30 de juliol (217 a Barcelona, 18 a Tarragona i 15 a Girona). Així doncs, de moment les reserves fetes enguany gairebé dupliquen les de l’any passat.

A la web de Cocopool es pot veure que la demarcació de Barcelona és la que concentra el gruix de l’oferta, amb un centenar d’anuncis de piscines privades. Són cases situades en municipis com Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), Pallejà (Baix Llobregat) i Vallromanes (Vallès Oriental). A la de Tarragona, s’ofereixen 22 piscines i a la de Girona, 26.

Als anuncis, els amfitrions detallen què poden oferir. Per exemple, un dels anuncis informa d’una “piscina sense veïns a vint minuts de Barcelona” a partir de quaranta euros l’hora. És situada a Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) i detalla que compta amb una terrassa equipada, piscina i àrea de barbacoa. Per a l’ús de la barbacoa o tennis taula hi ha un preu afegit de vint-i-cinc euros.

D’acord amb les dades, el 80% de les reserves es fan amb el pretext de celebrar un aniversari, un 10% per fer una festa per a celebrar un naixement, un 6% per a fer activitats de cohesió de grup i un 5% per uns altres motius, com ara simplement passar una estona a la piscina amb un grup reduït. La reserva mitjana és un grup de dotze persones que lloguen la piscina durant unes sis hores i que paguen, en total, uns 380 euros.

L’amfitrió, amb experiència en plataformes com Airbnb

La plataforma connecta, per una banda, propietaris que tenen una piscina privada i volen rendibilitzar-la quan no la fan servir i, per una altra, gent que vol un espai com aquest durant una estona.

El perfil de l’amfitrió, explica Xalabardé, és el d’una persona entre trenta-cinc anys i seixanta-cinc que té un habitatge als afores de la ciutat amb piscina. Sol ser algú que ja té experiència en l’ús d’aplicacions d’economia col·laborativa com Airbnb, Wallapop i BlaBlaCar. “És una persona que simplement vol treure rendiment de l’espai que no fa servir”, resumeix. L’empresa diu que els ingressos dels amfitrions superen els quatre mil euros i que alguns arriben a més de deu mil.

Edgar Granados és cofundador de Cocopool i també un dels amfitrions que lloga la seva piscina. En el seu cas, explica, aprofita els dies que teletreballa per llogar l’espai, perquè no el fa servir i ell és dins de casa. Enguany ja l’ha reservat dotze vegades i, en general, a grups de quinze persones a vint.

Sobre la convivència amb les cases veïnes, explica que prenen mesures com regular el volum dels altaveus i posar certes normes perquè no molestin.

“Podem optar per tres o quatre horetes de refrescar-nos”

El perfil de l’usuari ha variat d’ençà que la plataforma es va engegar. Al començament, diu, eren grups més aviat reduïts, com ara famílies i amics, que venien a fer una celebració i pagaven de vint euros a trenta per persona i dia. Oriol Solanes fa sis mesos que va posar-se en contacte amb Cocopool com a llogater. “Tenia ganes de compartir moments amb els meus amics en una piscina. Al meu entorn no hi ha piscines, perquè vivim al centre de Mataró”, explica a l’ACN. Per això, de vegades opten per aquest lloguer. S’ajunten per a alguna celebració o, simplement, per passar una estona plegats.

Aquesta vegada han aprofitat un divendres que surten una mica més d’hora de la feina per refrescar-se. Destaca el fet de poder-se relaxar una estona amb els amics i banyar-se a la piscina en un espai privat, alhora que en disposen per jugar o fer una barbacoa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor