01.08.2017 - 17:27
MADRID, 1 (Portaltic/EP)
Un 45,3% dels joves espanyols d’entre 18 i 24 anys es declara addicte al seu ‘smartphone’, d’acord amb un estudi elaborat pel comparador en línia Rastreator.com. La xifra, superior en 17 punts percentuals a la mitjana nacional, manté una tendència ascendent respecte als dos anys anteriors: el 2016 era de 31,2% i el 2015 havia aconseguit el 28,9%. No obstant això, l’informe aprecia un descens del nombre d’hores que aquest sector de població dedica a aquests dispositius.
Els ‘smartphones’ han provocat un dels canvis més disruptius de les darreres dues dècades, permetent-nos comunicar i accedir a internet des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Amb els anys aquests dispositius s’han convertit en l’eina clau per dur a terme totes les operacions diàries dels espanyols; són tan important que Espanya ja lidera el rànquing mundial de penetrament de mòbils, amb un 88% d’usuaris únics, 22 punts per sobre de la mitjana mundial.
No obstant això, l’ús d’aquests dispositius varia substancialment en funció de l’edat, i són precisament les generacions més joves, conegudes com a nadives digitals, les que depenen més dels seus telèfons mòbils. Així es desprèn de l’anàlisi presentada per Rastreator.com, en què s’analitzen els hàbits d’ús del mòbil entre les persones de 18 a 24 anys.
CREIXENT ADDICCIÓ AL ‘SMARTPHONE’
L’ús intensiu del mòbil provoca en els usuaris, la necessitat de portar-los a sobre en tot moment i d’estar permanentment pendents d’ells. Aquest fenomen ha arribat fins al punt que ja pràcticament la meitat (45,3%) dels joves es declaren addictes al seu terminal, segons l”IV Estudi de Comparació Online cap a l’Estalvi Intel·ligent’, elaborat pel comparador i difós a través d’un comunicat.
Aquest percentatge és 17 punts superior a la mitjana nacional i gairebé triplica el d’altres franges d’edat, com la dels més grans de 55 anys (només un 16%). Però, a més, aquestes dades mostren una creixent addicció any rere any, una tendència ascendent que en aquesta generació es fa més patent que en la resta. D’aquesta manera, en aquesta edició de l’estudi, el percentatge de joves que es considera addicte al mòbil ha pujat considerablement: 14 punts percentuals respecte al 2016 (31,2%) i més de 16 punts respecte al 2015 (28,9%).
Tan depenents s’han tornat molts joves que fins i tot un 52% reconeix que està pendent del seu mòbil sempre que està amb amics, familiars o en parella, vuit punts més que la mitjana de la població espanyola. Aquesta necessitat d’estar enganxats permanentment pot derivar a fenòmens socials com el ‘phubbing’ o la nomofòbia, cada vegada més estesos.
MENYS HORES DEDICADES AL MÒBIL
Malgrat la creixent addicció al mòbil que admet gran part dels joves, l’augment de conscienciació sobre aquest problema està derivant en un intent de reduir les seves hores d’ús diari. Les persones de 18 a 24 anys són la franja d’edat que més l’utilitza: una mitjana de cinc hores i 25 minuts cada dia, dues hores més que la mitjana nacional. No obstant això, aquesta xifra s’ha reduït en una hora i 23 minuts respecte a la mitjana dels joves de l’any passat, la qual cosa posa de manifest que aquesta generació està tractant de fer un ús més responsable dels seus dispositius mòbils.
Precisament, l’estudi de Rastreator.com mostra que el mòbil s’ha integrat de tal manera en la rutina dels joves que el 73% d’ells afirma que mirar-lo és el primer que fa a l’aixecar-se i l’últim a l’anar-se’n al llit. A més, vuit de cada deu declaren que no podrien viure sense el seu ‘smartphone’ –enfront del 75% de la mitjana nacional– i el 43,3% preferiria fins i tot perdre la cartera abans que el mòbil.
Fernando Summers, CEO de Rastreator.com, ha assenyalat que “encara que és innegable que el telèfon mòbil és indispensable en la rutina de tots els espanyols, no hem de perdre de vista la necessitat d’utilitzar-lo amb responsabilitat per tal d’evitar patologies derivades d’un ús abusiu”. El responsable del comparador en línia ha afegit que “és essencial ser conscients de l’ús real que fem del nostre ‘smartphone’ i de tractar en conseqüència de ser responsables”. En aquesta línia, ha resolt, l’estudi de Rastreator.com demostra que, encara que cada vegada més joves consideren que tenen addicció a aquests dispositius, “també estan fent un esforç per passar menys temps connectats”.