28.09.2021 - 08:25
|
Actualització: 28.09.2021 - 12:14
El volcà de Cumbre Vieja, a l’illa de la Palma, torna a deixar imatges impressionants des d’ahir al vespre. Després d’haver-s’hi aturat sobtadament l’activitat, el curs de la lava ha augmentat d’intensitat i ahir al vespre va començar a deixar imatges espectaculars. Segons el Departament de Seguretat espanyol, la colada nord de la lava ja és a 800 o 1.000 metres de la costa de Tazacorte.
Podeu veure en directe el vídeo de la Televisió de les Canàries ací:
La imatges de com la lava engoleix les cases a La Palma, a vista de dron https://t.co/llE2lMU5Fw pic.twitter.com/i8x9DQ2JLU
— 324.cat (@324cat) September 27, 2021
20:11 | Vuelve a ser visible el avance de la lava en #LaPalma
Los próximos días se espera recuperar niveles de actividad similares a los del domingo
Puedes seguir la evolución del volcán en directo con la señal que ofrece RTVC en nuestra web y redes sociales#VolcanLaPalma pic.twitter.com/ziQw3LShMj
— RTVC (@RTVCes) September 27, 2021
Els experts ja havien avisat que calia mantenir l’alerta perquè la situació pot canviar ràpidament. Preveien tres possibilitats: una aturada per a la recàrrega del magma; que s’hagués format un tap en el conducte, fet que podria desembocar en una erupció i en la creació d’una nova boca; o bé que el volcà hagués acabat el cicle i es comencés d’apagar.
Després d’haver enfonsat l’església de Todoque, ahir, avui la lava és a poc més d’un quilòmetre de la costa. La previsió que arribi a la mar per la zona del municipi de Tazacorte, ha originat el confinament de quatre barris de la zona: San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i la Condesa. L’objectiu és prevenir-los de l’avenç de la lava i dels gasos tòxics que emet el volcà.
Quan la lava arriba a la mar es produeix un xoc tèrmic que origina columnes de vapor d’aigua carregades amb àcid clorhídric, a causa del volum de clor que hi ha a l’aigua. Aquestes columnes, de color blanc, també contenen diminutes partícules de vidre volcànic per la reacció entre la lava, que és a més de mil graus, i l’aigua de mar, a uns vint graus.