Creix l’addicció a l’alcohol i a les pantalles entre els joves i adolescents 

  • Les demandes d’ajuda a Projecte Home han augmentat un 15% els darrers dos anys · La cocaïna i l’alcohol són les substàncies més problemàtiques entre la població adulta

VilaWeb

Redacció

22.06.2022 - 17:38

Amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, l’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya ha presentat avui les dades d’atenció de l’entitat durant l’any passat. Tenint en compte els resultats, conclouen que han augmentat un 14,7% les demandes d’ajuda durant els últims dos anys. En total, el 2021 van rebre 2.216 peticions. 

Una xifra que no solament augmenta, sinó que a més va lligada a un deteriorament de la situació amb la qual les persones arriben a l’entitat. Moltes de les persones que demanen ajuda ho fan en unes condicions socioeconòmiques molt precàries i una situació d’exclusió social greu. Presenten desestabilització psiquiàtrica i molts no tenen suport familiar ni habitatge. Amb tot, han observat un empitjorament de la salut física, però sobretot de la salut mental dels usuaris. 

Quin és el perfil de persona que demana ajuda? 

El 84,6% de les persones ateses són homes mentre que només un 15,4% són dones. Segons l’entitat això és un reflex de les dificultats que encara tenen elles per accedir als programes de tractament de les addiccions. La mitjana d’edat és de quaranta-dos anys i ha anat augmentant amb el temps. Aquest factor també en dificulta el tractament, atès que com més gran és la persona, més recorregut en el consum de substàncies i conductes addictives presenta. 

Les dificultats econòmiques també són un comú denominador entre les persones que demanen ajuda. Solament un 36,3% dels atesos té la feina com a principal font d’ingressos en el moment d’iniciar el tractament. D’aquesta manera, molts depenen de l’atur, de pensions o d’ajudes familiars per a tirar endavant. 

Respecte a la salut mental, gairebé un 30% tenen diagnosticat, a part de l’addicció, alguna mena de trastorn mental. Entre els homes, aquests casos representen entorn del 25%, mentre que entre les dones s’incrementen fins al 40%. 

La cocaïna i l’alcohol, les substàncies que més es consumeixen

Seguint la tendència de la darrera dècada, la cocaïna és la substància més consumida entre les persones adultes. De fet, gairebé la meitat dels casos de les persones que recorren al Projecte Home ho fan per aquest motiu. L’altra substància problemàtica és l’alcohol, que afecta vora el 37% dels casos. Després, la segueixen el cànnabis (amb un 5,5%), l’heroïna (amb un 3,6%), les ludopaties (amb un 2,5%) i les amfetamines (amb un 2%).

Segons l’Informe Europeu de Drogues 2022, publicat recentment per l’Observatori Europeu de les Drogues (EMCCDA), l’estat espanyol és el lloc de la Unió Europea amb un major consum de cocaïna al llarg de la vida entre la població d’entre 15 i 64 anys, afecta un 11,2%. 

Quina és la situació dels joves? 

Entre els joves atesos al Projecte Jove –un programa dedicat a persones d’entre 13 i 23 anys– l’edat mitjana és de 19,7 anys i més del 90% són nois. En els resultats d’enguany han observat un increment significatiu en el consum d’alcohol i també en els casos d’abús del joc. Els casos de problemes amb l’alcohol ha passat en tan sols un any del 15,8% al 25,4% i els d’addicció al joc del 2,6% al 13%. De totes maneres, el cànnabis segueix essent la substància que més afecta els joves entre els joves, atès que representa la meitat de les demandes. 

El consum de substàncies o altres conductes addictives sol ser la cara visible de situacions problemàtiques diverses que inclouen consums abusius de drogues, però també fracàs escolar, relacions conflictives amb la família i aïllament social.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor