Creen un USB capaç de detectar casos de sida

  • El nou sistema només tarda trenta minuts en indentificar els possibles malalts

VilaWeb

Europa Press

11.11.2016 - 10:11

Científics del Regne Unit han desenvolupat una memòria USB capaç de mesurar de manera ràpida i precisa la quantitat de VIH en sang del pacient, fet que permet detectar si el pacient té el virus. Tot el que necessita és una simple gota de sang per mesurar els nivells de VIH-1 i en menys de 30 minuts tindrà els resultats.

El dispositiu mèdic, dissenyat per científics de l’Imperial College de Londres i la companyia DNA Electronics crea un senyal elèctric que transfereix la informació a un ordinador o un dispositiu portàtil. Així, poden ser els mateixos pacients els qui ho utilitzin per fer un seguiment del seu tractament —fins i tot en zones aïllades on les proves estàndard de VIH són inaccessibles—.

Segons ha publicat en la revista ‘Scientific Reports’, la memòria USB va provar 991 mostres de sang amb un 95% de precisió, amb una mitjana de 21 minuts. Un avanç important, sobretot tenint en compte que les proves actuals per detectar la quantitat de VIH en la sang poden tardar fins a tres dies.

El funcionament és el següent: quan la sang es col·loca sobre l’espai habilitat en la memòria USB, detecta el virus VIH-1 a través d’un canvi en els nivells d’acidesa. Un xip de telèfon mòbil en la memòria USB converteix aquesta informació en un senyal elèctric i transfereix el resultat a una aplicació en un dispositiu portàtil o un ordinador, tal com detalla Reuters.

Aquesta tecnologia encara està en desenvolupament, però podria suposar un gran pas en el tractament d’aquesta infecció, que torna a tenir una important presència en països com Espanya, un dels pocs països d’Europa Occidental on s’han incrementat els casos de VIH els últims anys. Al nostre país el 30% dels nous casos de VIH corresponen a menors de 29 anys.

El seguiment és crucial per a l’èxit del tractament del VIH (…) ‘Fins ara, les proves requereixen equips costosos i complexos que poden tardar un parell de dies a donar els resultats. Hem reduït aquest complex procés a la mida d’una memòria USB’, ha explicat Graham Cooke, responsable d’aquest estudi, a través d’un comunicat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor