14.10.2016 - 12:05
|
Actualització: 14.10.2016 - 13:28
Els interessats en enviar un missatge o una opinió al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compten des d’avui amb una aplicació que permet contactar amb un assistent virtual, en ‘PuigdeBot‘, a través de les xarxes socials (Facebook o Telegram). És un xat-bot no oficial, un programa que simula mantenir una conversa amb aquesta persona i que està programada per oferir respostes automàtiques. A més a més, també permet votar en un referèndum simulat sobre la independència. L’han ideat Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic i professor de la Pompeu Fabra, i Quico Domingo, consultor IT, i l’han presentat oficialment aquest divendres en el marc del cicle de debats Catosfera que es fa a Girona. ‘No es tracta de suplantar a ningú sinó que és un assistent que li farà arribar els missatges; és una tecnologia que està molt a l’ordre del dia perquè permet comunicar-se d’una forma molt natural sense haver de descarregar-te cap aplicació’, ha explicat Ganyet.
‘Sóc en Carles Puigdebot, l’assistent virtual del President. Com que sembla que se’ns gira feina, m’encarregaré de fer arribar els vostres missatges a Palau. A més també puc ajudar-te a votar al referèndum d’independència!’. Aquest és el missatge de presentació que el xat-bot ofereix a l’usuari.
El programa, que no necessita cap aplicació en concret, simula tenir una conversa amb aquest assistent de ficció a través de respostes automàtiques que s’han escollit tenint en compte el personatge i la situació política actual. Un dels seus creadors, Josep Maria Ganyet, convida a tafanejar en aquesta aplicació perquè poden sortir respostes ‘molt divertides’ i reconeix que també s’ha incorporat algun tret gironí.
Els pronoms febles i el referèndum fictici
La gràcia d’aquesta eina, segons els impulsors, és que és ‘viva’ i que permet anar ampliant les respostes a mesura que avanci l’actualitat. Així per exemple, aconsellen a l’usuari a revisar els pronoms febles, un aspecte que el president de la Generalitat té molt present sempre. Per altra banda, també permet votar en un referèndum fictici sobre la independència de Catalunya i t’ofereix els resultats que hi ha en aquell moment i en quin percentatge els usuaris han votat ‘sí’ o ‘no’.
El perfil és fictici però els missatges que es vulguin fer arribar al president s’enviaran al seu equip. ‘Els vam explicar de què anava i el que m’ha arribat és que Puigdemont està encantat; esperem que agradi’, afegeix Ganyet. La idea del ‘bot’ del president de la Generalitat va néixer com a divertiment després de conèixer que altres personatges, com ara el president dels EUA, Barack Obama, també en té un.
Aquest divendres s’ha presentat de forma oficial a la Catosfera, un cicle de xerrades sobre noves tecnologies i Internet que va començar ahir dijous a Girona i que s’allargarà fins demà dissabte a l’auditori de La Mercè. En aquesta nova edició, s’ha obert per primer cop a alumnes de secundària que han pogut veure com es pot utilitzar aquesta tecnologia durant la xerrada ‘Tecnologia re-creativa’ de la mà de Josep Maria Ganyet i Quico Domingo. De la mateixa manera que es pot conversar amb l’assistent del president també se’ls ha explicat com es pot crear un ajudant virtual similar del seu institut perquè informi als interessats de preguntes habituals, com ara direcció o horaris del centre.
Judit Travé, professora de l’IES Santa Eugènia, explicava que li ha semblat interessant pels usos pràctics que té mentre que Mohamed El-ouazghri, estudiant del centre, ha reconegut que l’hi ha ‘sorprès’ perquè aquest tipus de programes permeten ‘posar les respostes que un vol’ alhora que facilita la feina en alguns àmbits.
El ‘PuigdeBot’ es pot utilitzar a través de Facebook, Telegram o el web puigdebot.cat.
Les xerrades de la Catosfera continuaran aquesta tarda i s’allargaran durant tot el dissabte. L’entrada és gratuïta però hi ha aforament limitat. L’edició d’enguany està dedicada a ‘La Internet de les persones’.