Els vídeos d’esport en català guanyen terreny a les xarxes: “Cuidem la llengua i l’enriquim”

  • Us descobrim quatre professionals de l’esport que creen vídeos en català a les xarxes socials
  • Kajol Escútia, Miquel Gonzalez, Andreu Sarrà i Olga Rabasa difonen activitats, consells esportius i tota mena de continguts

VilaWeb
A dalt, d'esquerra a dreta: Kajol Escútia i Miquel González (GymMiquel); a baix, d'esquerra a dreta: Andreu Sarrà i Olga Rabasa.
Pol Baraza Curtichs
19.10.2024 - 21:40

Les xarxes socials són plenes de creadors de continguts en català de tota mena. De gastronomia, de moda i bellesa, d’humor, de cultura, de videojocs… No obstant això, en aquesta llista extensa de temes, hi ha una branca que no ha acabat d’esclatar: els creadors de continguts sobre esport que fan vídeos estrictament en català.

N’hi ha un bon grapat en castellà. Molts es van popularitzar durant la pandèmia de la covid-19, quan molta gent va començar a fer esport a casa. En català, malauradament, encara ara hi ha nínxol i molt de camp per córrer. Tot i això, ja hi ha uns quants perfils que deixen empremta, s’han consolidat i no paren de guanyar seguidors.

Avui, us descobrim quatre professionals de l’esport de diferents disciplines que creen vídeos en català i reïxen. Són l’entrenadora personal Kajol Escútia, especialitzada en els mals d’esquena; Miquel González, responsable del gimnàs GymMiquel d’Artés (Bages); Andreu Sarrà, entrenador de corredors de curses de muntanya; i Olga Rabasa, impulsora de Pilates en Català (@pilatesencatala).

Difonen una gran varietat de continguts: activitats per a fer a casa o al gimnàs, consells diaris, trucs per a millor el rendiment esportiu, curiositats i a vegades fins i tot vídeos amb un toc humorístic. Parlem amb ells sobre els projectes, els missatges que volen transmetre a les xarxes i el fet que siguin dels pocs creadors de continguts sobre esport en català. Tots quatre donen molt de valor a la llengua i són conscients que tenen un paper clau en la promoció.

Kajol Escútia i el combat contra el mal d’esquena

L’entrenadora personal Kajol Escútia és la responsable, juntament amb el seu company, del centre DynBCN, al districte de Sant Andreu de Barcelona. Fan molts entrenaments, però s’ha especialitzat amb el mal d’esquena i a millorar les patologies que se’n deriven.

Va obrir el perfil d’Instagram fa poc menys de dos anys i ja té prop de divuit mil seguidors. “M’interessa publicar tot el que sigui aprenentatge perquè les persones puguin saber com funciona el cos o com hauria de funcionar”, explica. Consells per no agafar mal d’esquena quan seiem a la cadira, com millorar la respiració, els problemes que es deriven del mal de lumbars, moviments previs a l’entrenament de força d’esquena i moltes qüestions més.

Molts dels exercicis es poden fer a casa amb poc material. “És molt important la respiració, els exercicis correctius, per entendre tots els moviments del cos. Aquesta primera fase sí que es pot fer a casa”, diu. Tot i això, amb els entrenaments de força, que destaca que són clau per a evitar el mal d’esquena, a vegades no n’hi ha prou a fer-ho a casa. “L’objectiu sempre és aportar al cos una mica d’estrès perquè generi hipertròfia, que creï massa muscular. Si a casa teniu tres quilos, potser en tindràs prou per a fer bíceps. Però per fer unes cames, els músculs són més grossos. Les primeres sessions poden fer-se a casa, però després ja us heu d’apuntar a un gimnàs o a algun altre lloc”, comenta.

Amb la quarantena de la covid, Escútia va adonar-se que el boca-orella i els tríptics van perdre volada i calia guanyar presència a les xarxes socials. Es va apuntar a un curs de màrqueting per a saber les nocions bàsiques i d’aleshores ençà ja va començar a crear continguts. “De seguida, a la gent li va agradar i vaig començar a augmentar de seguidors”, comenta. Segons ella, és una qüestió que interessa perquè la majoria de gent té mal d’esquena o molèsties. Al centre, el funcionament és diferent. “Faig un estudi biomecànic per saber en quin context es troba la persona. Vull saber el seu historial clínic, la seva manera de caminar, la gestió de pressions del diafragma del sòl pelvià, com respira…” I, a partir d’ací, comença l’entrenament personalitzat.

GymMiquel: d’Artés al món

Miquel González ha crescut envoltat de manuelles, estores i màquines de condicionament físic. El GymMiquel va néixer a Navarcles (Bages) l’any 1994 gràcies al seu pare, en un local petit. Uns quants anys més tard, van fer el salt a Artés, també al Bages. Segons González, es diferencien de la resta pel fet d’oferir una atenció personalitzada i perquè també preparen oposicions per a tots els funcionaris. Ell ha estat l’impulsor del perfil d’Instagram, creat ara fa un any i mig, i ja té dotze mil seguidors, més del doble dels habitants d’Artés.

“M’agrada això de les xarxes. Vam buscar una persona perquè ens ajudés a muntar vídeos, ens vam assessorar en màrqueting i hem fet alguns cursets. És un tema que m’apassiona, encara que no hagi estudiat res d’això”, explica. Segons ell, la idea és que tot allò que fan al gimnàs tingui un impacte a fora: “Que no només sigui per al poble, que es pugui fer una cosa en línia, que tothom pugui participar-hi.” Hi pengen ben bé de tot i reconeix que crear els vídeos els porta molta feina. Sorteigs, desafiaments, exercicis per a tonificar els músculs, consells d’alimentació… Però el que ha reeixit més és un de destinat a donar a conèixer el nom dels exercicis en català. Al cap de dues hores, ja tenia cent cinquanta m’agrada. “No estava malament, però en qüestió de quatre hores, no sé què va passar, però la gent el va començar a compartir i a comentar, fins i tot va generar debat”, explica González.

A les xarxes proven de penjar continguts per a tots els públics, també per a la gent gran. “Em deien que venien al gimnàs perquè ja els havia passat l’època de fer esport. Per a mi, és un concepte erroni perquè l’esport i la salut no tenen edat.” De fet, un dels objectius és combatre el tòpic que el gimnàs és un lloc hostil, en què la gent solament va per a posar-se fort i hi ha un ambient seriós digne de Rocky Balboa. “Vaig començant penjant vídeos més pròxims, en què sortia el meu pare, els monitors del gimnàs donant consells, vídeos d’humor… També contingut seriós, com ara exercicis o consells d’alimentació. Ara el que fem són vídeos de recomanacions de tota mena d’esports”, explica. Segons ell, hi ha molta gent que no dóna valor als entrenaments de força, tot i que són clau: “Expliquem el perquè de cada exercici i en què pots beneficiar-te en l’esport en concret.”

En les xarxes socials, GymMiquel també s’ha compromès a fer col·laboracions amb comerços locals. No tan sols per a fer transvasaments de seguidors, sinó per a donar a conèixer el teixit empresarial d’Artés i rodalia. Un d’aquests comerços és un restaurant. “T’expliquem que és possible anar a menjar fora i al mateix temps menjar saludable.” Han col·laborat amb el mercat del poble amb l’objectiu d’incentivar l’esport, tot muntant una parada en què repartien fruita i donaven a conèixer hàbits saludables. També creen festes temàtiques segons l’època de l’any per acostar-se a un públic més juvenil i fins i tot han creat un Scalextric que solament funciona amb les pedalades d’una bicicleta estàtica, en què una dinamo transforma el moviment en electricitat.

Olga Rabasa, pionera del pilates en català

Olga Rabasa és instructora de pilates i responsable de l’Espai Empodera’t de Mollet del Vallès (Vallès Oriental), dedicat al món de la salut i el benestar real, natural i holístic. És periodista de professió, no s’havia dedicat mai a l’esport, però després de ser mare, pels volts del 2015, va començar a practicar-ne. “Perquè la maternitat ens canvia, ens toca moltes coses”, comenta. Cercava entrenaments en línia per poder-los fer a casa. Va apuntar-se a pilates com a practicant i no va tardar a veure que la fascinava. “M’agrada la meva feina, però em falta alguna cosa. A què em vull dedicar, realment?”, es demanava.

Va deixar la feina de comunicació i va decidir de formar-se en pilates. “On creixo és en l’esport, a investigar sobre la salut”, diu. Ja en fa més de vuit anys i ara pot dir, tota cofoia, que capitaneja un projecte sòlid. Fa entrenaments presencials a Empodera’t, però, en paral·lel, també en fa en línia, en una plataforma i a Instagram, d’ençà del juny, en què té l’usuari Pilates en Català (@pilatesencatala). El nom és tota una declaració d’intencions. Ensenyar l’esport en línia diu que és clau per a conciliar amb la vida. Sovint, vivim amb uns horaris molt tensats i tenim la sensació que ens manca temps per a practicar esport. Rabasa ho vol combatre. “En línia, es facilita molt perquè ho pots fer quan vulguis. Pots fer entrenaments de trenta minuts, vint o cinquanta”, comenta. I afegeix: “Ho puc fer des de casa i, a més, amb algú que m’ho expliqui amb la meva llengua. Sempre posant èmfasi d’entrenar amb la seguretat que ho fas bé.”

Rabasa vol transmetre uns quants missatges a les xarxes socials, però principalment vol que la gent millori la figura i postura a fi de reduir els dolors físics. “Que les dones que se senten una mica perdudes, que no estan contentes amb com es veuen, amb la figura, i a més tenen dolors i els fa mandra anar al gimnàs, puguin començar a practicar d’una manera conscient amb el seu cos. A Instagram, ofereixo esport, exercicis, consells i rutines per a començar, amb la diferència que ho faig en català”, explica. A part dels vídeos, també ha impulsat un entrenament en línia pensat per fer-se durant un mes. “El compres i el pots fer tantes vegades com vulguis”, comenta.

La sort del pilates és que és un esport que requereix poc material i es pot fer a casa. “Per fer el curs només necessites l’estora. Sí que hi ha un parell de classes més originals, amb una tovallola o una cadira”, explica. Segons ella, ho posa tan fàcil com pot perquè la gent no tingui excuses i surti de la zona de confort. El curs ha tingut molt d’èxit i ja va pensant-ne més que també poden interessar. El seu públic és molt extens, però sí que ho ha enfocat molt a les dones, tot i que a les classes també té algun home.

Andreu Sarrà: curses de muntanya en català

Andreu Sarrà és preparador físic i entrenador especialista en esports de muntanya, en altitud i alt rendiment, especialment de corredors de curses de muntanya. Ha estudiat ciències i tècniques de les activitats físiques i esportives a la Universitat de Perpinyà, a Font-romeu, a l’Alta Cerdanya, on feia esquí i curses de muntanya. Va acabar els estudis en una escola d’esquí i aleshores va començar a entrenar nens. Molts dels entrenaments eren en línia i va veure que era un fil que podia estirar: “Vaig veure que era una possibilitat. Sempre costa de començar, però ho vaig enfocar cap a les curses de muntanya. Aquests últims anys he potenciat les xarxes socials, sobretot Instagram, i així he arribat on sóc ara.”

Sarrà es dedica a preparar entrenaments personalitzats en línia que van dirigits especialment a gent que practica esquí de muntanya o curses de muntanya de tota mena. “Es planifica l’objectiu segons les seves necessitats i objectius i de com té muntada la vida per facilitar-li tant com sigui possible que pugui entrenar i seguir el pla”, comenta Sarrà.

A Instagram, hi publica missatges senzills i entenedors, però diu que a vegades és complicat. “Generalment, en el món de l’entrenament, no són fàcils ni senzills. Miro d’enviar un missatge coherent amb què penso. Intento de transmetre que l’entrenament no és màgic, que hi ha moltes maneres d’arribar al mateix camí. Que, al final, l’única cosa que funciona és la constància, anar treballant, i que preparar una cursa de muntanya porta temps. Quan acabem la carrera, tenim molta formació, sabem molt d’entrenament, de fisiologia, de metabolisme, i volem enviar missatges molt complexos i a vegades la gent no ho entén”, comenta Sarrà.

Sarrà deixa clar que és a Instagram per a ajudar la gent. I remarca que els missatges han de ser coherents. “Si expliques coses que són molt interessants, però la gent no ho entén, no serveix de gaire cosa. Creo continguts sobre entrenament sense caure en el simplisme de l’influenciador”, diu. No hi té pas res en contra, però es queixa que a vegades difonen discursos buits de continguts. “El tot és molt fàcil, fes-ho així i milloraràs segur”, comenta.

El valor de fer-ho en català

Escútia, González, Rabasa i Sarrà s’han especialitzat en disciplines molt diferents, però els uneix un fet: fan els continguts en català. Un acte de resistència lingüística en un món farcit de creadors en castellà. Ells també ho podrien haver fet en castellà al·legant que així podien arribar a més gent, la cantarella de sempre, però han decidit de ser ells mateixos. “Per què haurien de canviar de llengua?”, es demanen. “Hi ha molta gent catalana que busca ajuda en l’esport. Penso que si parles el seu idioma, és molt millor, hi ha més connexió, et pots explicar més bé. Estic contenta de fer-ho en català. La gent em dóna molt de suport”, explica Escútia.

Tots quatre ho van fer en català d’un bon començament. González reconeix que van tenir el debat. “Però vam seguir l’essència del gimnàs. Som de la Catalunya Central, tothom parla en català. A nosaltres ens agrada i volem promocionar-lo, posar el nostre granet de sorra perquè no es perdi l’idioma”, explica. Segons ell, fer-ho en català els dóna valor: “Si parlem en castellà, és forçat. Si fas les coses tal com són, és més natural i tot surt millor.” Sarrà també fa valdre la llengua: “Si ho fes en castellà, probablement arribaria a més gent. Però al final, és una mica de política. El català és la meva llengua, és la llengua que estimo i vull que se salvi. Som a Catalunya i ho faig tot en català. Seria molt estrany que a internet ho fes en castellà. És com quan et trobes botigues de poble o restaurants que ho fan tot en castellà. És estrany.”

Rabasa destaca que rep molts comentaris positius pel fet de fer les classes en català. “El meu projecte posa molta consciència en això perquè trobo que també cuidem la llengua i l’enriquim”, comenta. “El català és la meva primera llengua i és on em defenso millor. Estudio en anglès, però ho comunico en català. Tot i això, hi ha alguns tecnicismes que els dic en anglès perquè, de moment, no n’he trobat la traducció”, explica Escútia.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 20.10.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor