03.05.2018 - 17:00
|
Actualització: 03.05.2018 - 17:20
Ja fa set anys que a València, cada maig, s’hi organitza el festival 10 Sentidos, una cita que mitjançant les arts vol fer visibles situacions marginals o problemàtiques que no aconsegueixen prou ressò. Cada any té un fil conductor diferent i el d’enguany és ‘Invisisbles’. L’organització del festival, que es fa fins al 20 de maig, explica que volen posar la mirada en les persones condemnades per la societat a ser invisibles. I ho fa amb tota mena de propostes relacionades amb les arts vives de la mà de creadors europeus avantguardistes.
Un dels més destacats és Romeo Castellucci, dramaturg, artista plàstic i escenògraf italià. Actuarà el 16 i el 17 de maig al monestir de Sant Miquel dels Reis amb ‘Giulio Cesare, Pezzi staccati’, un espectacle conceptual en què recupera parts del seu històric ‘Julio César’, que els anys noranta va escandalitzar i entusiasmar alhora. També hi haurà la companyia valenciana la Subterrània amb ‘Ser visible’, un projecte comunitari amb persones de diferents col·lectius i que es representarà el 8 de maig a l’Espai Inestable. La feina d’aquesta formació es caracteritza per la recerca de llenguatges escènics i pel seu compromís.
Pel que fa a la dansa, destaca Constanza Macras, coreògrafa argentina establerta a Berlín, que dissecciona situacions socials delicades. El 19 de maig presentarà a l’Espai Rambleta ‘Hillbrowfication’, que es desenvolupa en un veïnat de Johannesburg amb la xenofòbia i violència de la ciutat com a teló de fons. El 20 de maig arribarà el torn de Les Ballets C de la B a l’Espai Rambleta. Van ser fundats els anys vuitanta pel coreògraf belga Alain Platel i criden l’atenció per les peces enèrgiques que associen la dansa amb el teatre, el circ i la música. Juntament amb Platform-K, proposen ‘Monkey Mind’.
I en arts plàstiques, Marc Canevacci, fundador i director del col·lectiu berlinès Plastique Fantastique, omplirà el Centre del Carme amb dues escultures gegants. Famós per les seves creacions inflables i ecològiques, l’artista aixecarà dues escultures: ‘Medusa’, que se situarà al claustre gòtic, i ‘Pou dels desitjos’, que ocuparà el claustre renaixentista. A més del valor artístic, les instal·lacions també són funcionals i acolliran diverses propostes escèniques.
I mentre duri el festival, al MuVIM s’hi podrà veure l’obra de l’artista suís Dimitri de Perrot. Reconegut internacionalment, proposarà una instal·lació sonora amb fotografies que representen la idea de vagar, com a metàfora dels viatges interiors i exteriors cap a la cosa desconeguda. El projecte ‘Dreams & Nightmares’ s’enquadra en una habitació fosca on s’aprofundeix en la cosa no vista, invisible i incomprensible.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.