11.04.2022 - 21:30
|
Actualització: 12.04.2022 - 20:03
És possible tenir covid persistent després d’haver agafat la malaltia amb la variant òmicron? Aquesta és una de les preguntes que més es van fer els experts arran de l’aparició d’aquesta nova variant, el mes de desembre passat. Els preocupava que, augmentant el nombre d’infectats, augmentés també el de malalts de covid persistent. “Abans de l’aparició de la variant òmicron havíem estimat que hi havia un milió d’afectats de covid-19, i això volia dir 100.000 persones amb covid persistent a Catalunya. Ara, amb dos milions d’infectats, hi hauria d’haver 200.000 malalts amb covid persistent. Però de moment no ho sabem. Esperem que la vacuna també protegeixi de la covid persistent, perquè, si no, amb el nombre d’infectats de l’òmicron, n’hi haurà molts nous casos”, explica Lourdes Mateu, cap de la unitat de covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol.
La major part de pacients amb covid persistent no havia rebut el vaccí
D’ençà que es va començar a administrar el vaccí, als hospitals la incidència de covid persistent va disminuir. Però els experts recorden que encara no és clar l’efecte del vaccí contra aquesta malaltia. “No hi ha estudis definitius sobre això. No sabem fins a quin punt és per la vacuna o perquè les noves variants no afecten de la mateixa manera –explica Mateu–. La major part dels nostres pacients amb covid persistent no havien rebut vacuna. Però n’hem continuat rebent casos. Per tant, no tenim una conclusió clara, encara.”
Ara com ara, als hospitals han arribat casos de les variants de Wuhan, alfa i delta, però de l’òmicron encara no. Lourdes Mateu diu que és massa aviat. “Els primers casos es van infectar al desembre. La covid persistent la tenen persones que, passats tres mesos del contagi, continuen tenint símptomes. Per tant, és justament ara quan haurien de començar d’arribar els primers casos. Però al desembre convivien la delta i l’òmicron, i la gent no sap de quina variant es va encomanar. A més, tothom sol tardar una mica més a venir. Segurament fins d’aquí a dos mesos no podrem saber l’efecte real de l’òmicron en la covid persistent.” Així doncs, encara no podem saber si aquesta reducció que hi ha hagut és per la variant o pel fet que la major part dels pacients ja han estat vaccinats.
“Ara estem tots a l’expectativa sobre què passarà amb aquests infectats de l’òmicron.” I sobre això Lourdes Mateu té una reclamació: “Ens calen respostes. Si no en tenim és perquè no s’ha invertit prou en la investigació de la covid persistent.”
“Qui és susceptible de tenir covid persistent encara es troba en risc”
Malgrat tot, el Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la covid-19 afirmen que ells no han deixat de rebre nous casos. Diuen que actualment reben els primers casos del desembre i el gener, quan l’òmicron ja era la variant majoritària. Sílvia Soler, una de les portaveus del col·lectiu, recorda: “Majoritàriament, al col·lectiu som gent que vam contagiar-nos durant la primera onada, encara que també n’hi ha alguns altres. Els de la primera onada ja fa dos anys que van agafar la malaltia i continuen tenint símptomes. Jo mateixa encara no tinc veu, tinc acúfens, dolor muscular… Hi ha gent que fa dos anys que està malalta. Li ha canviat la vida completament. I no hi troba cap solució. Això al final també s’acaba convertint en un problema psicològic i psiquiàtric.”
Quan els demanen si han vist cap canvi de tendència arran de la vaccinació, diuen que l’únic que han notat és que la gent vaccinada i que desenvolupa la covid persistent acostuma a tenir menys símptomes. “Tenen símptomes com ara maldecap, però no tenen tants símptomes com els que ens vam contagiar a la primera onada. Tanmateix, estem convençuts que qui és susceptible de tenir covid persistent encara es troba en risc, per més que s’hagi posat tres dosis del vaccí”, explica Soler, que assegura que al col·lectiu estan molt indignats per la manera com es gestiona actualment la malaltia. “Ens indigna que ens diguin que això ja està, que som en un període de gripalització de la malaltia. Però ningú no ens pot assegurar que els contagis que hi hagi d’ara endavant no implicaran covid persistent. Tenim la sensació que encara ara els polítics no són conscients com afecta la societat la covid persistent. Afecta majoritàriament dones, però també hi ha homes, fins i tot nens. Hi ha nens que no poden seguir el curs escolar amb normalitat… Què els passarà, a tota aquesta gent?”
En vista d’aquesta problemàtica, veuen clar què es necessita: “Cal invertir en investigació, però també en atenció als pacients amb covid persistent. Hi ha molts llocs del país on no s’atén la gent que en té. Entenem que al començament no se sabés què era; però, ara, dos anys després? Encara els diuen que tenen ansietat o depressió. No entenen que la covid persistent és una malaltia física. T’incapacita i no et deixa moure del llit. Intentes reincorporar-te per anar a treballar i tornes a tenir aquella febrícula i aquell cansament que no et treus de sobre.”