El tractament pioner nord-català contra la covid persistent

  • La clínica Souffle La Solane i l'Hospital de la Cerdanya treballen en un tractament de rehabilitació multidisciplinari

VilaWeb
Fotografia: Clinique du souffle la Solane (Oceja)
Júlia Julbe
12.08.2022 - 21:40
Actualització: 13.08.2022 - 13:50

D’ençà del 2021, la clínica Souffle La Solane, al municipi d’Oceja (Alta Cerdanya) treballa en un tractament per a pacients amb covid persistent, amb la col·laboració de l’Hospital de la Cerdanya. És un tractament sense medicaments en el qual col·laboren professionals d’uns quants àmbits. Per al centre, la clau és treballar en un tractament multidisciplinari, prioritzant l’entorn natural de la Cerdanya. “El pacient fa el seguiment amb el fisioterapeuta, però també hi ha un acompanyament nutricional amb un dietista i un de psicoemocional en què treballem amb la meditació”, destaca la directora adjunta de la clínica i especialista en rehabilitació pulmonar, Adriana Castanyer. La clínica té un conveni amb l’hospital de la Cerdanya que s’ha ampliat amb un pneumòleg que treballa a l’hospital i, alhora, a la clínica.

El programa dura sis setmanes i consisteix en una prova d’esforç, una prova funcional respiratòria, d’extremitats, dispnea, nivell de cognició i de qualitat de vida, entre més. “Aquest temps hem vist que els pacients toleren l’esforç, caminen cent metres de més, per exemple. També es nota la millora de la somnolència i hi ha avenços en la qüestió de l’estrès posttraumàtic.” L’estudi s’ha fet amb cinquanta malalts, tot i que n’han acompanyat a més de dos-cents.

La directora adjunta explica que alguns símptomes poden ressorgir o persistir, per això creu que és important de continuar la recerca i el seguiment de la malaltia a llarg termini. També creu que és clau d’avaluar els altres símptomes, a més dels efectes causats per altres variants del coronavirus. Els símptomes més prevalents són la fatiga, l’arrítmia, l’expectoració, la tos, el mal de cap, els dolors toràcics i la hiperventilació.

La voluntat és que el tractament sigui gratuït per als residents de la Cerdanya, i proposar-ho al Departament de Salut de Catalunya, perquè ho estengui a la resta del país. Al Principat, actualment només hi ha una unitat especialitzada en covid persistent, situada a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti).

Dijous, es va fer un debat sobre la covid persistent al Museu Municipal de Llívia, en el qual hi van participar Castanyer, el cap de pneumologia de l’Hospital de la Cerdanya, Joan Lluís Aliaga, i la portaveu del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la covid-19 , Sílvia Soler. Soler remarca que a Catalunya hi ha protocols i una guia mèdica consensuada amb el Departament de Salut. “Si no hi ha tractament no és perquè no hi hagi coneixement, sinó perquè no hi ha voluntat política”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha fet cap protocol concret adreçat a tots els països, i en el cas del Principat encara no hi ha un tractament tal com es concep, per exemple, a Catalunya Nord. “La Cerdanya té un potencial terapèutic molt important. Per això pensem en la necessitat de seguir aquests pacients, que han millorat molt la qualitat de vida, però hem de continuar pensant en la rehabilitació multidisciplinari del futur.”

Afectacions del nervi vague

Les darreres hipòtesis amb què treballen els investigadors apunten a una afectació del nervi vague. “Aquest nervi controla moltíssims òrgans, i aquí posem em marxa l’acompanyament osteopàtic, amb una estimulació del nervi per tal d’optimitzar algunes de les parts que han estat tocades, com la veu, l’olfacte o el gust”. Volen provar si amb l’estimulació del nervi vague poden obtenir resultats amb altres símptomes que fins ara tampoc no han pogut resoldre. Els dies 4, 5 i 6 de setembre vinent l’equip presentarà els resultats de l’estudi en un congrés respiratori que es farà a Barcelona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor