Identifiquen un possible biomarcador en la sang que pot ajudar a detectar la covid persistent

  • La troballa, publicada avui a la revista Science, pot ajudar a millorar el diagnòstic i el tractament d'aquesta malaltia

VilaWeb
18.01.2024 - 21:01
Actualització: 18.01.2024 - 21:28
00:00
00:00

Una investigació encapçalada per l’Hospital Universitari de Zúric ha identificat el mecanisme rere –fins ara desconegut– de la covid persistent, que rau en l’activació d’una part del sistema immune coneguda com a sistema del complement. L’estudi, publicat avui a la prestigiosa revista Science, obre la porta a identificar millores en el diagnòstic i tractament d’aquesta malaltia.

Una malaltia estesa, però d’orígens incerts

Es calcula que la covid persistent és una malaltia que afecta aproximadament un 5% de tots els infectats de covid-19, que poden desenvolupar durant mesos símptomes com ara la fatiga, el malestar després d’esforços físics o bé la incapacitat cognitiva.

Encara que estudis previs havien mostrat que els pacients amb covid persistent presenten signes de disfunció immunològica, activació persistent de cèl·lules immunològiques i producció d’anticossos autoimmunes, la causa subjacent d’aquesta malaltia continua sense comprendre’s del tot, i els biomarcadors que permetrien de diagnosticar-la continuen sense definir-se correctament.

Obre la porta a teràpies més específiques

En aquesta investigació, l’equip de la Universitat de Zúric ha analitzat el sèrum sanguini de 113 pacients, 40 dels quals presentaven símptomes de covid persistent al cap de sis mesos, i en comparà els resultats amb els del grup de control, format per 39 persones. Tot seguit, els investigadors van mesurar els nivells en sèrum de 6.596 proteïnes entre els participants.

Segons que revelaren els resultats, els pacients amb covid persistent presentaren una quantitat més alta de proteïnes relacionades amb l’activació del sistema del complement, vinculat a la resposta inflamatòria i immunitària del cos.

“En els pacients amb covid persistent, el sistema del complement ja no torna al seu estat de base, sinó que roman activat i, per tant, també danya les cèl·lules sanes del cos”, afirma l’immunòleg Onur Boyman, autor de l’estudi, en un comunicat.

A més, els investigadors van trobar un augment dels anticossos contra el citamegalovirus i el virus d’Epstein-Barr. Això podria impulsar l’activació del sistema del complement, cosa que pot malmetre els teixits del cos.

La troballa obre la porta a la identificació de possibles biomarcadors per a la covid persistent i a noves estratègies de tractament que demanen més investigacions una recerca tant en l’àmbit diagnòstic com terapèutic, segons que resumeixen els autors a l’estudi.

“El nostre estudi no tan sols estableix les bases per a millorar el diagnòstic, sinó que també obre noves vies per al desenvolupament de teràpies més específiques per a pacients amb covid persistent”, resumeix Boyman.

“Queda molta feina per a fer”

David Lynn, catedràtic d’Immunologia de Sistemes de la Universitat Flinders (Austràlia), que no ha participat en la investigació, en qualifica la troballa d’emocionant i important.

No obstant això, recorda que aquesta investigació és tan sols un dels diversos estudis d’alt perfil publicats en els darrers dos anys que mostren que la covid persistent desregula diferents aspectes del sistema immunitari. “Queda molta feina per a fer si volem unificar els diferents mecanismes que s’han proposat en aquests diferents estudis i, més important encara, per a desenvolupar tractaments nous basats en aquestes troballes”, apunta el científic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
Fer-me'n subscriptor