La covid persistent, un perill que encara existeix

  • "Amagar l'existència de la covid persistent fa més fràgils els qui se'n contagien", explica Sílvia Soler, del Col·lectiu d'Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19

VilaWeb

Text

Txell Partal

08.08.2023 - 21:40

Semblava que la covid havia desaparegut de les nostres vides, però aquest darrer mes les infeccions han tornat a créixer. Ahir es van saber les darreres xifres a Catalunya, on els ingressos per coronavirus als hospitals la setmana passada es van enfilar fins els 440, el nombre més alt d’ençà de la segona setmana de gener. Una dada que demostra la tendència a l’alça.

L’administració pública lleva importància a l’augment de casos, diuen que actualment hi ha molts menys ingressos en comparació amb el començament de la pandèmia, i que la simptomatologia és molt més lleu. Però el Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19 posa el crit al cel per la inacció de les administracions. Reclamen a les institucions que no s’oblidin que cada dia hi ha casos nous i que, d’aquests, una part, encara que sigui petita, patirà la covid persistent, una malaltia que no té cura. “Donen la covid per liquidada, però continua existint. Nosaltres continuem patint les conseqüències de la malaltia i estem completament abandonats. Els governs no fan res per a nosaltres”, denuncia Sílvia Soler, del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19.

La gent continua infectant-se de covid persistent?

“Aquí s’ha optat per explicar que la covid s’ha acabat. S’ha optat per gripalitzar-la, quan ara als hospitals veiem un repunt de casos de pacients que ingressen per covid. És veritat que són els pacients més grans o immunodeprimits, però continuem tenint ingressos. La gent es continua contagiant. I la part que és més important, no hem d’oblidar que hi ha l’opció de tenir covid persistent”, explica Lourdes Mateu, cap de la unitat de covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol. L’equip que treballa amb pacients amb covid persistent ho té clar: d’ençà que van obrir la unitat especialitzada no han deixat d’atendre casos. Potser molta gent pensa que solament tenen covid persistent aquells que van infectar-se a la primera onada, però no és així. Hi ha gent que s’ha encomanat aquests darrers mesos i té els mateixos símptomes: fatiga, boira mental, caiguda dels cabells, dificultat respiratòria, dolors toràcics, pèrdua de memòria… “La covid persistent t’incapacita per viure, és a dir, no tens salut per a viure, i si no pots viure, no pots treballar”, explica Soler.

“Ens falten xifres. Segons un estudi, amb la variant delta, la prevalença de covid persistent era d’un 13%, mentre que amb l’òmicron baixa fins a un 5%. El que no sabem és si aquesta xifra ha baixat per l’efecte de la variant o perquè la població està vacunada. Segurament, són tots dos factors. Però malgrat que ha baixat, no és zero, com molta gent es pensa”, afegeix Mateu.

De fet, la doctora confessa que no es va infectar de la covid-19 fins fa molt poc, i que quan va saber-ho, va patir més per agafar covid persistent que no pas que la malaltia evolucionés cap a una covid greu i hagués d’ingressar. “La covid greu sé com tractar-la, però si faig una covid persistent, no tinc cura. Sé com pateixen els meus pacients.”

En una tercera infecció pots agafar covid persistent?

No és una preocupació compartida per la major part de la població del país, que ja ha passat pàgina amb la covid-19. A més, moltíssima gent pensa que si ja s’ha infectat una vegada i no ha passat res greu, la següent infecció serà igual. Però no és així. Hi ha pacients que fan una covid persistent en la segona infecció o la tercera. “Ens falten estudis al respecte, però pel que veiem a la consulta, malgrat que és possible, és menys freqüent. Cal deixar clar que no estàs exempt d’agafar covid persistent si ja t’has infectat una vegada”, explica Mateu.

Què podem fer per evitar d’agafar covid persistent?

Malgrat que es fan estudis per veure si en una infecció greu es pot donar algun antiviral per reduir el risc de patir covid persistent, actualment no hi ha cap solució. Per això, l’únic que es pot fer per evitar de patir covid persistent és no infectar-se de la covid-19. I per evitar-ho, cal tornar a fer servir les normes més bàsiques de la pandèmia, com ara anar a espais ventilats i portar la màscara en espais tancats.

Reclamen que es conscienciï la població

“Amagar l’existència de covid persistent fa més fràgils els qui se’n contagien. Quan diuen que la covid és només una infecció respiratòria i que la passaràs de manera lleu, sense fer la campanya adequada, enganyen la població. I sense tenir remei per allò que li passarà. Després ningú no t’ajuda amb la covid persistent. No hi ha solucions mèdiques ni terapèutiques, sinó simptomàtiques, és a dir, hi ha tractament per a cada símptoma que tens, però no hi ha un tractament general”, explica Soler, que reclama que les administracions impulsin campanyes semblants a les que es fan en uns altres països: “A Alemanya, el Regne Unit o als Estats Units els governs han impulsat campanyes de conscienciació sobre els efectes de la covid. Cal dir que si t’encomanes pots agafar covid persistent. Aquí no s’ha explicat mai. És greu.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor