Afectats per la covid persistent denuncien el “maltractament estructural” de l’administració

  • "Estem estigmatitzades per una malaltia que la societat no entén", denuncien en un comunicat publicat ara que fa quatre anys de l'estat d'alarma

VilaWeb
Redacció / ACN
14.03.2024 - 13:25
Actualització: 14.03.2024 - 14:45

El Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la covid-19 ha criticat el “maltractament estructural” que els afectats per aquesta malaltia continuen patint, quatre anys després de la declaració de l’estat d’alarma a l’estat espanyol, i han demanat a l’administració els reconegui.

En un manifest publicat aquest matí, el col·lectiu ha assegurat que està cansat de reivindicar i explicar l’afectació que la covid-19 ha tingut en les seves vides. Afirmen estar farts de la “incomprensió social” però, sobretot de la “incapacitat política”, per fer front a una malaltia que qualifiquen de “subpandèmia”. Així, lamenten que han estat sotmesos a l’oblit al qual diuen que han estat sotmesos, tot reclamant al Departament de Salut i del ministeri de Sanitat espanyol que reconeguin la malaltia i en comptabilitzin els afectats. “Inculpem al govern català i espanyol per la seva desatenció, la seva falta de compromís i la violència estructural que exerceixen sobre les persones que pateixen covid persistent”, diuen.

Els signants expressen la seva indignació pel “maltractament” rebut per part d’organismes oficials d’avaluacions mèdiques i pel Departament de Drets Socials. També reclamen una partidària pressupostària per a la recerca i l’atenció sanitària del col·lectiu. “Els pacients, que s’han implicat des del primer moment, han contribuït a la redacció de guies, a la cooperació en recerca i investigació. La feina dels professionals sanitaris no la poden fer elles, les malaltes, perquè necessiten poder recuperar la salut que no tenen per viure, no només per a treballar”, lamenten.

A més, critiquen el tracte rebut per diversos professionals sanitaris i lamenten que molts dels afectats han estat acomiadats dels seus llocs de feina sense possibilitats de trobar-ne una de nova perquè pateixen “una malaltia sense cura”.

“Estem estigmatitzades per una malaltia que la societat no entén per què els responsables de fer campanyes informatives i de conscienciació no han fet res per a prevenir o informar sobre què significa ser covid persistent”, acaben dient.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor