Els casos de la covid augmenten sobretot a Europa i podria haver-hi mutacions més greus

  • Els responsables de l'OMS diuen que la percepció és que el virus se n'ha anat, però que no és cert

VilaWeb
EFE
06.08.2024 - 20:08
Actualització: 06.08.2024 - 20:40

La covid no ha desaparegut i, de fet, les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) mostren que la circulació ha augmentat en les últimes setmanes. “La percepció és que la covid se n’ha anat, però no és així. Com més circula el virus, més augmentes les probabilitats que canviï i es produeixi una mutació que la faci més greu”, va declarar a Ginebra la directora de Prevenció i Preparació per a Epidèmies i Pandèmies de l’OMS, Maria Van Kerkhove. L’experta, que va dirigir l’equip tècnic de l’OMS dedicat a la lluita contra la covid-19 durant la pandèmia, va dir que les declaracions es basen en dades i ciència.

Les dades indiquen que globalment les proves de diagnòstic positives han augmentat un 10%, amb variacions regionals com la d’Europa, on s’han disparat un 20% a ple estiu, cosa que ha resultat a un increment de les hospitalitzacions i morts. Tot i això, els resultats de les anàlisis d’aigües residuals indiquen que la circulació del virus de la covid-19 podria ser fins a vint vegades més alta del que es reporta.

A diferència d’altres virus causants d’infeccions respiratòries, la circulació de les quals tendeix a augmentar durant l’hivern, la covid-19 es propaga independentment del clima i la temperatura, com ho mostren els casos detectats entre els esportistes que participen en les Olimpíades de París. Quaranta s’han infectat. Van Kerkhove va dir que per aquesta raó l’OMS no cessa en els seus esforços per convèncer els governs que continuïn invertint en mitjans per entendre com circula el virus i per protegir les seves poblacions, “i així estar llestos per a augments dràstics de casos de covid o d’altres patògens emergents o reemergents, com la grip aviària, el dengue o la verola de mico”.

Una de les mesures centrals de prevenció és que, sobretot, els grups de risc (majors de seixanta anys, malalts crònics i personal sanitari) es vaccinin si han passat dotze mesos des de la seva darrera dosi. Tot i això, l’organització reconeix que hi ha certs problemes d’abastament perquè la producció de vaccins ha baixat l’últim any perquè les companyies dubten que hi continuï havent mercat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor