Covid-19: què sabem de la nova soca, molt més contagiosa, detectada al Regne Unit?

  • El problema principal que presenta és la velocitat de transmissió, però no sembla que causi més mortalitat ni que sigui resistent als vaccins

VilaWeb
Un anunci oficial a l'estació de Kings Cross a Londres recomana de no viatjar i restar a casa.
Redacció
20.12.2020 - 21:41
Actualització: 21.12.2020 - 01:05

El govern britànic ha pres avui mesures de confinament molt dures, principalment a Londres, per mirar de frenar l’expansió de la nova soca de coronavirus SARS CoV-2, molt més contagiosa, que s’ha detectat al Regne Unit.

Aquesta variant, coneguda per VUI-202012/0, ja s’ha expandit a la resta d’Europa, cosa que ha fet que una bona part dels països europeus tanquessin les rutes amb procedència o destinació a la Gran Bretanya.

Segons els experts que assessoren el govern britànic, la nova soca té una capacitat de contagi un 71% superior a la que hi havia fins ara i s’emplaça sobretot a la ciutat de Londres, on ha fet créixer de manera molt alarmant el nombre de contagis.

Ara com ara en sabem això:

Què és una nova soca?
Una nova soca és una variant del virus que ha evolucionat tot canviant-ne algunes característiques. És un procés normal en tots els virus. En si no és alarmant, però pot tenir conseqüències serioses.

Quina diferència hi ha entre aquesta soca i les anteriors?
En un comunicat que s’ha fet públic avui, el grup consultiu sobre les amenaces de virus respiratoris nous i emergents (Nervtag), que assessora oficialment el govern britànic, ha anunciat que aquesta nova soca “pot propagar-se més ràpidament que les altres varietats”, concretament fins a un 71% més. No hi ha constància de cap altre canvi. La variant conté 23 canvis en un codi genètic de 30.000 nucleòtids, molts dels quals relacionats amb alteracions en una proteïna produïda pel virus.

Com se sap això?
Això s’ha comprovat en les anàlisis de les mostres, però també estatísticament, perquè s’ha vist que als barris on aquesta soca és predominant hi ha més gent infectada que en els altres. La setmana del 9 de desembre es va determinar que el 62% dels casos de Londres tenien a veure amb la nova variant i, en canvi, tres setmanes abans només abastava el 28% dels casos.

Des de quan se sap que existeix aquesta soca?
Susan Hopkins, de Public Health England, ha explicat que divendres l’agència va notificar al govern l’existència d’aquesta nova soca i que el govern britànic de seguida ho va posar en coneixement de l’Organització Mundial de la Salut. Es fa difícil de saber quan va aparèixer, però s’especula que és activa d’ençà de final de setembre i que té l’origen a Londres o a Kent.

Per què ha preocupat tant l’aparició d’aquesta nova soca?
La preocupació ve del fet que augmenta la velocitat de propagació del virus. No sé sap a través de què, però s’ha pogut esbrinar com: amb canvis en la proteïna de punta –la part del virus que li permet d’infiltrar-se en les cèl·lules dels pulmons, la gola i la cavitat nasal perquè interactua amb un receptor anomenat ACE -2. La mutació en la proteïna de punta sembla que millora la capacitat del virus per a interactuar amb l’ACE-2 i li dóna un avantatge de creixement.

Causa més mortalitat? Afecta l’eficàcia dels vaccins?
Ara com ara no hi ha cap prova que acrediti que aquesta nova soca causa més mortalitat que les anteriors o que afecti els vaccins i els tractaments. De fet, els vaccins ja han estat dissenyats tenint en compte que és inevitable que hi hagi mutacions i intentant de prevenir-les al màxim. D’ací ve que la comunitat científica cregui molt improbable que no funcionin amb aquesta nova variant.

La distància física pot frenar aquesta nova soca?
Amb aquesta nova soca la distància entre individus encara és més important i necessària, perquè si el virus es transmet més de pressa cal intensificar les mesures per a evitar el contacte. És raonable de pensar que caldrà tornar a un confinament total si la soca s’expandeix a tot Europa o arriba al nostre país.

Aquesta nova variant pot ser més difícil de detectar?
Una de les mutacions de la nova variant elimina sis bases del genoma viral que codifiquen els aminoàcids 69 i 70 de la proteïna de punta. S’escau que aquesta regió és un dels tres objectius genòmics utilitzats per algunes proves de PCR, i per tant en aquestes proves aquest “canal” surt negatiu i no identifica la nova variant. No obstant això, els altres dos canals, no afectats per la nova variant, proporcionen redundància. Això vol dir que el virus continua essent detectat per la prova combinada, malgrat que un dels canals falli.

És normal que un virus muti?
La mutació d’un virus és completament normal, no té res d’extraordinari. L’expressió sona molt malament per la imatge que n’han donat els films i la cultura popular, però el procés de mutació és normal en qualsevol virus. De fet, d’ençà que es va detectar que el virus havia saltat als humans –a Wuhan, a començament d’any– fins avui, ja se n’han identificat moltes de diferents.

 

Science Media Centre publica reaccions d’experts a aquesta notícia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor