Un assaig clínic diu que el Remdesivir és eficaç amb la Covid-19 i dispara les accions a la borsa

  • L'assaig amb Remdesivir s'ha fet a seixanta-vuit hospitals de tot el món, entre els quals l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona

VilaWeb

ACN

30.04.2020 - 10:23
Actualització: 30.04.2020 - 12:31

Segons els resultats d’un assaig clínic, els pacients ingressats amb Covid-19 greu i afectació de pulmó que han estat tractats amb Remdesivir s’han recuperat més ràpidament que no pas els pacients similars tractats amb placebo. Remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l’Ebola, que no va funcionar mai en aquesta malaria i que ara se’n prova l’efecte en pacients que han estat infectats amb el coronavirus. L’estudi ‘Adaptive COVID-19 Treatment Test’ ha analitzat la reacció de 1.063 pacients dels Estats Units, Europa i Àsia d’ençà del 21 de febrer. L’assaig l’ha impulsat l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) dels Instituts Nacionals de Salut (NIH). A Catalunya, l’ha coordinat el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

La conseqüència més immediata de la publicació d’aquest estudi ha estat la pujada en borsa de les accions de Gilead, l’empresa fabricant del medicament. (Aquí en podeu seguir l’evolució). El passat dia de Sant Jordi la filtració d’un estudi que deia exactament el contrari va provocar una forta caiguda de les accions de Gilead, que ara s’ha recuperat. La nota de premsa feta pública per la companyia per a remarcar els resultats d’aquest estudi recorda, tanmateix, que Remdesivir ‘no té encara llicència ni està aprovat enlloc del món i encara no s’ha demostrat que sigui segur o efectiu per al tractament de la Covid-19’.

Els resultats preliminars de l’estudi –amb participació de seixanta-vuit hospitals– afirmen que els pacients que van rebre Remdesivir es van recuperar en un temps un 31% més ràpid que no els qui van rebre placebo (p <0,001). En concret, es va reduir de quatre dies l’estada a l’hospital. El temps mitjà de recuperació, segons l’estudi, va ser d’11 dies en els pacients tractats amb Remdesivir i de 15 en els qui van rebre placebo. Els resultats també suggereixen unes tímides millores en supervivència, amb una taxa de mortalitat del 8% en el grup que va rebre el fàrmac i de l’11,6% en el grup placebo (p=0.059).

Una junta independent de control de dades i seguretat (Data Safety Monitoring Board, DSMB), que va supervisar l’estudi, es va reunir el 27 d’abril per revisar les dades i en va compartir l’anàlisi provisional amb l’equip d’estudi. Els supervisors van assenyalar que el Remdesivir era millor que no el placebo de la perspectiva del temps per a la recuperació, una mesura que es fa servir sovint en els assaigs clínics de la grip. La recuperació en aquest estudi es va considerar prou adequada per a l’alta hospitalària o per a tornar al nivell normal d’activitat, de manera que s’ha decidit que estudis següents ja no es facin amb placebo.

Un dels coordinadors de l’estudi és Roger Paredes, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i l’IrsiCaixa. També hi ha col·laborat l’Hospital Clínic de Barcelona, amb José Muñoz, Cap de Servei de Salut Internacional i investigador d’isGlobal, al capdavant. Per Paredes l’estudi és ‘un avenç molt significatiu’ i ‘obre un camí cap a la curació de la Covid-19, possiblement mitjançant el desenvolupament de nous fàrmacs o tractaments combinats’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor