05.06.2021 - 12:16
|
Actualització: 05.06.2021 - 12:44
L’ex-vice-president del govern i membre de la defensa dels exiliats, Josep Costa, ha publicat un enfilat de piulets, en el qual ofereix una altra visió sobre la concessió dels indults, que la vincula a la pressió internacional. Es pregunta si el president espanyol, Pedro Sánchez, ja sabia que el Consell d’Europa demanaria l’alliberament dels presos. “Els indults no serien cap acte de magnanimitat, com ho ha venut, sinó la cessió a una creixent pressió internacional”, argumenta.
🔴I si quan @sanchezcastejon va anunciar els indults ja sabia que el Consell d'Europa demanaria l'alliberament dels presos?
No serien cap acte de magnanimitat, com ho va venut, sinó la cessió a una creixent pressió internacional.
Això és exactament el que ha passat!
Fil (1/7)👇🏻:— Josep Costa (@josepcosta) June 5, 2021
Així mateix, Costa recorda que el president espanyol va anunciar els indults el 25 de maig, durant una visita a Brussel·les, tot i que encara no tenia l’informe del Tribunal Suprem espanyol sobre la mesura. “Aquest anunci probablement va precipitar la publicació de l’informe de Marchena […] és possible que el govern volgués condicionar el Suprem, però clarament se li va girar en contra”, continua.
Aquest anunci de @sanchezcastejon probablement va precipitar la publicació de l'informe de Marchena, l'endemà mateix, que s'oposa frontalment als indults.
És possible que el govern volgués condicionar el Suprem anunciant els indults, però clarament se li va girar en contra.
(3/7) pic.twitter.com/3dSEUUPQ4K— Josep Costa (@josepcosta) June 5, 2021
Per una altra banda, recorda que el Consell d’Europa feia un any i mig que cuinava l’informe sobre els presos, però no va ser fins el 17 de maig, després del fracàs de l’última maniobra per a evitar-ne la publicació, que van posar data a la sortida, el 3 de juny. “Aleshores el govern espanyol arriba a la conclusió que no pot aguantar més pressió internacional per alliberar els presos polítics i decideix avançar-se a l’aprovació de l’informe”, afegeix.
Aleshores el govern espanyol arriba a la conclusió que no pot aguantar més pressió internacional per alliberar els presos polítics i decideix avançar-se a l'aprovació de l'informe.
Només cal trobar un relat que permeti resistir la pressió en contra de la dreta i mig PSOE.
(5/7)— Josep Costa (@josepcosta) June 5, 2021
Finalment, Costa conclou que tan sols en aquest context, el de crear un discurs favorable al govern espanyol, es pot entendre el comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol de tergiversar el contingut de l’informe. “Probablement el missatge que volen donar és que avala la decisió de concedir els indults”, conclou, tot dient que el PSOE, entre la necessitat del suport parlamentari i la pressió internacional, vol “aparèixer com el vencedor magnànim, quan el cert és que ha perdut una batalla decisiva a l’exterior”.
En resum, el PSOE, entre la necessitat de mantenir el suport parlamentari i la pressió europea per alliberar els presos, vol aparèixer com el vencedor magnànim (presentant la part catalana com la derrotada) quan el cert és que ha perdut una batalla decisiva a l'exterior.
(7/7)— Josep Costa (@josepcosta) June 5, 2021