27.02.2025 - 10:49
|
Actualització: 27.02.2025 - 11:54
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha avalat la maniobra del Tribunal Constitucional espanyol (TC) per a impedir el debat i votació de resolucions sobre l’autodeterminació i la monarquia. Els fets es remunten a la tardor del 2019, quan el TC va amenaçar la mesa del parlament amb conseqüències penals si tramitava les resolucions.
Decision Costa i Rossello and Others v. Spain – European Court rejects complaints concerning annulment of Catalan Parliament “independence debates”https://t.co/dAUKX45YdX#ECHR #CEDH #ECHRpress pic.twitter.com/jggwgLr8LE
— ECHR CEDH (@ECHR_CEDH) February 27, 2025
Estrasburg ha desestimat les demandes del vice-president de la cambra Josep Costa, el secretari primer Eusebi Campdepadrós i els diputats de Junts, que al·legaven que el TC havia coaccionat la mesa per impedir el debat i havia vulnerat els seus drets.
En la sentència, el TEDH fa seus els arguments de l’estat espanyol i defensa que el TC ja va declarar inconstitucionals resolucions similars abans del 2019, de manera que qualifica la seva actuació de lícita, previsible i proporcionada.
Arran de la tramitació de les resolucions, la mesa del parlament es va enfrontar a un procés penal, del qual tots els membres van ser absolts. Segons el TEDH, aquesta causa judicial no es pot considerar una “mesura política” que cerqués d’impedir l’exercici de les seves funcions.
En aquest sentit, el tribunal desestima que es vulneressin els drets d’eleccions lliures, de llibertat d’expressió, de lliure assemblea i associació i de judici just, entre més.
El desembre del 2023, l’advocacia de l’estat espanyol ja va defensar al TEDH que el TC podia aturar debats al parlament. En el text, signat per Alfonso Brezmes Martínez de Villarreal i Luis E. Vacas Chalfoun, es negaven vulneracions de drets individuals i es qualificava el cas de conflicte institucional.
A més, afegien que Costa i Campdepadrós no eren “ciutadans normals”, sinó membres de la mesa del parlament: “Experts en l’actuació parlamentària, cosa que els atorga una qualificació especial per a poder defensar els seus drets dins i fora del dit àmbit parlamentari.”
La carpeta catalana
La sentència d’avui del TEDH és la primera de l’anomenada carpeta catalana, en què el tribunal va englobar tots els casos relacionats amb el procés català, entre els quals també hi ha les condemnes contra els dirigents independentistes per l’1-O.