09.03.2017 - 22:00
|
Actualització: 10.03.2017 - 09:33
LaBreu edicions acaba de publicar Cosmonauta, la poesia completa de Francesc Garriga Barata (Sabadell, 1932 – Bellaterra, 2015). Tal com expliquen els curadors del volum, els poetes Marc Romera (també editor de LaBreu) i Marc Masdeu, l’obra de Garriga compta amb tretze llibres publicats entre el 1959 i el 2015 i una antologia, a més d’un volum pòstum i una obra inèdita. Però Cosmonauta ‘no és cap recopilació dels poemaris publicats per l’autor de Sabadell, sinó que l’editorial presenta el darrer repte del poeta: la revisió minuciosa que Garriga va fer de tota la seva obra durant l’última dècada’.
Francesc Garriga forma part d’aquell grup de creadors a qui el reconeixement els ha arribat tard, i ha arribat per la reivindicació de les generacions més joves, com va passar amb Josep Palau i Fabre, Joan Sales i Joan Vinyoli. Garriga, que va escriure i publicar poesia des de jove i tota la vida, amb un parèntesi a la dècada dels vuitanta, perquè es va dedicar en cos i ànima a la docència, no va ser un poeta consolidat i reconegut fins ben entrat el segle XXI. Sempre al costat dels joves, era un habitual de les sessions poètiques de l’obrador de l’Horiginal, i va ser un punt de suport i referència per a molts poetes i projectes poètics que avui són les veus que obren camí.
El poeta, escriptor i editor, Marc Romera, el va sintetitzar així: «Francesc Garriga Barata, caputxí i missioner a l’Amazones; professor d’història de l’art, de literatura, d’història de la música, de llatí, de filosofia; director de la revista més bella del món; mestre d’artistes, advocats, periodistes, comerciants i erudits insignes.»
En el text que segueix, els curadors de Cosmonauta, Marc Romera i Marc Masdeu, i els editors de LaBreu parlen de les característiques del volum i de la poesia de Francesc Garriga:
COSMONAUTA, LA POESIA COMPLETA DE FRANCESC GARRIGA
Dos anys després de la seva mort, LaBreu Edicions edita Cosmonauta, la poesia completa de Francesc Garriga Barata (1932-2015). No és una recopilació dels poemaris publicats per l’autor de Sabadell, sinó que l’editorial presenta el darrer repte del poeta: la revisió minuciosa que Garriga va fer de tota la seva obra durant l’última dècada, especialment dels primers quatre volums, avui dia gairebé introbables. També sorprèn la presència d’un llibre inèdit, Llàtzer, escrit als anys vuitanta, època en què el poeta va romandre en un silenci editorial perquè va dedicar-se exhaustivament a la tasca de docent.
L’autor unifica encara més la seva producció polint i fent evolucionar els versos. Aquest exercici d’esmolar, d’escandir un altre cop, de suprimir fins a arribar a l’essència permet afirmar que ens trobem davant del nou llibre de Francesc Garriga.
Cronològicament es diferencien tres èpoques: una d’iniciàtica (Entre el neguit i el silenci, Foc nostre, somni…, Paraules, Paraules cap al tard [i Llàtzer]), la reaparició pública als anys noranta (Els colors de la nit, Setembre) i la de consolidació (Ombres, Temps en blanc, Llimones, La nit dels peixos, Camins de serp, Ragtime, Tornar és lluny i Swing). També hi ha un apartat reservat a una mostra significativa de poemes esparsos, de naturalesa diversa, compostos al llarg de tota la vida.
La veu de Garriga assoleix el zenit a Cosmonauta. La seva poètica s’adequa més radicalment en fons i forma per emmarcar el missatge sense ornaments amb uns recursos que facilitin l’accés a aquest missatge. Perquè Garriga enganya: disfressat amb pell de xai (la preponderància dels versos d’art menor, l’ús de les minúscules, les paraules de fàcil digerir) es transforma en llop quan aborda els grans temes de la literatura. I ho fa de manera elegant, sense violència ni estrèpits, com si ens expliqués una faula a la manera dels clàssics grecs i llatins, uns dels seus referents més clars. Garriga repta el lector a submergir-se en un univers personalíssim i vol que el receptor completi allò que ha començat el poeta. Com afirmava en una entrevista del 2012, ‘els meus poemes parlen de mi, però en realitat sóc jo, ets tu, és l’altre i el de més enllà.’
Estem davant, doncs, de la fixació definitiva d’una obra singular (reconeixes la veu de Garriga si prèviament ja has llegit poemes seus) i universal. L’última revisió d’un escriptor obsessionat a treballar els versos i les imatges que els basteixen per aconseguir dir exactament el que vol dir i de la manera que ha triat. En aquest sentit, Cosmonauta és el marc que ell desitjava: el poema tan net com és possible, en una sola pàgina, amb els marges marcats perquè hi respirin les paraules i els silencis, perquè es pugui apreciar clarament com l’autor tracta l’amor, la por, el desig i la frustració, la solitud i la mort.
Francesc Garriga Barata va publicar tretze llibres des del 1959 fins al 2015, més una antologia l’any 2014 a AdiA Edicions. Fill de Joan Garriga Manich (integrant de la Colla de Sabadell), va ser educat pels escolapis i els caputxins. Amb la voluntat d’ordenar-se sacerdot, també va fer de missioner dos anys a la selva amazònica colombiana, va acabar abandonant la carrera eclesiàstica per llicenciar-se en anglo-germàniques i convertir-se en professor durant més de quaranta anys al col·legi Sant Gregori de Barcelona. Col·laborador habitual en mitjans de comunicació i primer director de l’edició espanyola de la revista FMR, va deixar un estol innombrable de deixebles en diversos camps artístics. La seva escola no és una reproducció del seu model, sinó l’assimilació d’una actitud per assolir una veu pròpia. Però el reconeixement li va arribar tard, fins ben entrat el segle XXI, sempre reivindicat per creadors més joves i alliberats dels prejudicis històrics i morals. Ara, amb Cosmonauta, podem apreciar una de les grans obres de la literatura catalana contemporània. LaBreu Edicions, que ja havia publicat Ragtime i Swing, ens ofereix la possibilitat de degustar tots els versos de l’autor, novament destil·lats fins a l’extenuació.
Amb edició, introducció i notes de Marc Masdeu i Marc Romera, Cosmonauta és el llegat de Francesc Garriga. L’últim adéu (títol característic del poema que tancava els seus llibres) d’una vida dedicada a la literatura i a la cultura en general.
Cosmonauta ha arribat a les llibreries aquesta setmana.