Les Corts: quatre anys més amb el PP a l’oposició

  • El debat d'investidura de Ximo Puig no es farà fins a mitjan juny · Els partits del Botànic volen un pacte global que inclogui Generalitat, ajuntaments i diputacions

VilaWeb

Text

Pere Martí

15.05.2019 - 21:50
Actualització: 15.05.2019 - 22:45

Les Corts Valencianes es constituiran avui amb la majoria que les eleccions del 28 d’abril van donar als partits que volen repetir el govern del Botànic: que són el PSPV, Compromís i Unides Podem. El resultat electoral va enterrar la por d’un retorn del PP a la Generalitat que desfés la feina feta pel Botànic aquests darrers quatre anys i obre la porta a quatre anys més de polítiques transformadores. Si s’acaba la legislatura, hauran estat vuit anys de govern sense el PP. De moment, a l’hemicicle hi haurà una majoria absoluta de les esquerres i, en canvi, les dretes estaran més dividides, per l’entrada de Vox amb deu diputats. Hi haurà un 53% de cares noves i sis grups parlamentaris per primera vegada en la història de l’autogovern.

La presència de l’extrema dreta fa preveure una legislatura més agitada, tot i que sense poder real d’actuació. Per això els partits del Botànic han optat per un president de la cambra amb experiència, Enric Morera, que ja la va presidir la legislatura passada amb una actuació que tots tres socis consideren institucionalment correcta. En canvi, sí que hi haurà cares noves en la vice-presidència de la cambra, que exercirà María José Salvador, fins ara consellera d’Habitatge. L’actual vice-presidenta, Carmen Martínez, tindrà un lloc de responsabilitat en el grup parlamentari socialista, que continuarà encapçalat per Manolo Mata com a síndic. El grup de Compromís també tornarà a ser capitanejat per Fran Ferri. A Unides Podem li correspon, segons el pacte, la secretaria primera, que recaurà en la diputada Irene Gómez. Quant als partits de dretes, fins ara només s’ha sabut el nom que proposaria el PP. El diputat Jorge Bellver optarà a ser el vice-president segon de les Corts i Ciutadans ocuparà la secretaria segona, amb el diputat Luís Arquillos. Vox no tindrà representació a la mesa, conformada per cinc membres.

Primerament, es formarà la mesa d’edat, integrada pels diputats electes més grans i els més joves. Després, els sis grups que integren la cambra votaran les propostes per a configurar la mesa de les Corts. Una volta constituïda la cambra, s’obrirà un parèntesi, perquè la sessió d’investidura del nou govern no es farà fins passades les eleccions del 26 de maig. L’argument oficial és que no volen interferir en la campanya electoral, però hi ha un segon motiu, que no s’explica públicament: l’abast del pacte que volen fer els tres partits va més enllà de les carteres del consell i també inclourà les principals batllies i les diputacions, derivades de les eleccions. Mentrestant els tres partits es dedicaran a avaluar la gestió del Botànic aquests últims quatre anys, una proposta d’Unides Podem que ajuda a omplir aquest buit temporal. Representants de tots tres partits faran aquesta feina d’avaluació i, després de les eleccions, dibuixaran el programa de govern dels quatre anys vinents. En acabat, triaran els encarregats d’executar-lo.

Amb aquest full de ruta, el debat d’investidura de Ximo Puig podria fer-se a mitjan juny. Així que les Corts de la desena legislatura s’hagin constituït, s’obrirà un període de dotze dies hàbils perquè els grups parlamentaris puguin presentar candidats a la presidència de la Generalitat, tal com estableix el reglament la cambra. Passat aquest termini, que tots els grups consideren que s’exhaurirà, el 3 de juny el president de les Corts obrirà un període de consultes i, escoltada la junta de síndics, fixarà la data del ple d’investidura entre el tercer i el setè dia posteriors al termini esmentat. Això seria, doncs, entre el 6 i el 12 de juny.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor