El Correllengua reviu a Mallorca després de nou anys amb la flama apagada

  • Hi ha més de 3.000 inscrits per a recórrer 200 quilòmetres entre divendres i diumenge a 26 municipis de l'illa


VilaWeb
Fotografia: Joves de Mallorca per la Llengua
Martí Gelabert
22.04.2022 - 14:10
Actualització: 22.04.2022 - 14:19

Gairebé dos-cents quilòmetres per vint-i-sis municipis de l’illa de Mallorca. Aquest és el recorregut que la flama de la llengua farà entre avui i diumenge, després de nou anys apagada. I això serà una realitat perquè Joves de Mallorca per la Llengua ha reviscolat el Correllengua a l’illa. L’escriptor Sebastià Portell, president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (ALEC) ha demanat en el pregó inaugural que la gent es comprometi amb el català: “Històricament, hi ha hagut moltes prohibicions i imposicions, per una qüestió tan senzilla com és expressar-nos en català, i la llengua ha sobreviscut gràcies a la fidelitat mostrada pels seus parlants al llarg del temps.”

“Es demostra que la gent està activa amb la llengua, que la llengua és viva. Això representa la flama: el relleu dels uns als altres, de pares a fills i de padrins a néts, també”. Pau Emili Muñoz, el portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua, resumeix així la necessitat de reactivar aquesta activitat, que tant d’èxit va recollir anys enrere –va arribar a agrupar deu recorreguts simultanis i més de 15.000 persones els darrers certàmens–, però que va rebre un cop molt fort amb el govern del PP de José Ramón Bauzá. Fins ara no se n’han refet: “Va haver-hi mancança de suport institucional. El cop que vàrem rebre va ser tan fort que ha costat molt recuperar-se. I ja no és únicament la falta de suport, sinó que també hi havien posat dificultats.”

Si bé és cert que fa tres anys es va recuperar una activitat important com és el Treu la Llengua, l’ambició de Joves de Mallorca anava més enllà i enguany van voler fer el Correllengua. Hi ha més de cinquanta entitats culturals de Mallorca que hi estan involucrades: “No se m’ocorre cap altra activitat capaç de coordinar tota aquesta gent. Reactivar-ho és valuós per això, també per l’impacte de la pandèmia i pel que implica simbòlicament per a Mallorca.”

El portaveu de l’entitat reconeix que no havien considerat de revifar el Correllengua fins ara perquè era molt complicat. Logísticament, és molta feina, diu, s’hi han d’invertir moltes hores i s’ha de trobar un equip que s’hi impliqui. Això no obstant, i segons que explica, la sort és que la seva generació s’ha topat amb tres o quatre generacions prèvies que s’han esforçat per donar-li l’empenta necessària.

Enguany, també s’ha recuperat, en part, el suport de les administracions. El Consell de Mallorca subvenciona l’activitat amb 20.000 euros i el govern pagarà dos dels tres grups que actuen a l’acte final de diumenge al parc municipal de Manacor (a les vuit del vespre): Vaivé, O-Erra i Auxili. Serà gratuït, però s’ha de reservar entrada.

Novetat per a molts joves de Mallorca

El Correllengua serà enguany una novetat per a molts joves mallorquins que no hi han participat mai o que ho desconeixien, perquè nou anys de paralització són molts. “Molta gent que ara forma part de Joves de Mallorca per la Llengua no hi va arribar a participar mai. Jo tenia deu anys en el darrer Correllengua i ho record molt poc. És molt emocionant veure que els teus pares, oncles o padrins hi van córrer i participar i que nosaltres ho puguem fer possible ara de nou. També el fet de crear una nova generació que d’aquí a trenta anys recordarà d’haver-lo corregut”, reconeix Pau Emili Muñoz.

El pas dels anys també ha fet que el Correllengua sigui diferent: “Si el fes la gent que l’organitzava fa nous anys, seria una activitat vintage. Però la part bona que tenim els Joves per la Llengua és que ens renovam, que sempre hi ha gent jove, evidentment, i si tenim una activitat que funciona, la modernitzam i feim que funcioni en el context que ens trobam.”

Alguns dels avantatges del pas del temps en relació amb els primers Correllengua que es van fer és, per exemple, l’aparició de les tecnologies. Si bé abans era més difícil la comunicació entre pobles per saber quan hi arribava la flama, ara se’n pot enviar la ubicació en directe, explica. Això sí, la il·lusió és la mateixa: “El primer any que es va fer un Correllengua no tenien les 15.000 persones de les darreres edicions. Ara ens trobam igual, és començar de nou i d’aquí a un parell d’anys tornar a arribar a aquestes 15.000 o les que siguin. Som optimistes perquè per ara hem tengut bona rebuda”, diu el portaveu. També ho són perquè activitats com el Treu la Llengua o els darrers concerts 100% en català han agrupat milers i milers de joves.

Situació del català a les Illes

“Hi ha ganes que les coses surtin bé. Però la situació del català, en general, no és tan bona com hauria de ser”, reflexiona. “A vegades, la llengua és una qüestió molt ideològica i política i, segons com ho enfoquis, entenc que hi hagi gent que ho vegi així. Però ens hauria de fer vergonya discutir si se l’ha de defensar o no: és bàsic. La llengua és la nostra cultura, és una cosa molt personal d’un territori.”

Quant a l’administració, celebra que mostri complicitat ara, tot i que “un govern no hi és només per donar suport”, diu: “Hi és per fer polítiques pròpies, i això és el que més hem trobat a faltar”.

El recorregut i les activitats

L’acte inaugural del Correllengua ha estat avui a la plaça de Cort, a Ciutat. A les 9.40 es llegirà el manifest i a les 10.00 sortirà la flama. El primer dia, la flama de la llengua recorrerà Palma (9.40), Marratxí (10.45), Santa Maria (12.30), Consell (13.00), Alaró (14.00), Binissalem (15.00), Lloseta (16.00), Inca (17.00), Campanet (17.30), Búger/Ullaró (18.00) i la Pobla (18.30). A l’acte final de la Pobla, hi haurà sonada de xeremies, una ballada popular i un correfoc. Però durant l’arribada de la flama a la resta de localitzacions també es faran actes musicals i festius per a celebrar-ho.

El segon dia, la flama passarà per Pollença (9.30), Alcúdia (10.15), Muro (11.45), Llubí (14.25), Maria de la Salut (15.00), Petra (16.20), Sant Joan (17.45), Montuïri (18.30) i Algaida (19.30). A Algaida, com a acte final del dia, hi haurà una ballada.

Finalment, el tercer i darrer dia, la flama recorrerà els pobles de Llucmajor (9.40), Campos (11.30), Felanitx (12.30) Porreres (14.30) Vilafranca (16.45) i Manacor (18.00), on el Correllengua 2022 clourà amb el concert dels tres grups confirmats.

A partir d’ara, el Correllengua ja torna a ser una realitat, però això no vol dir que es faci cada any. Joves de Mallorca per la Llengua han vist que tant el Correllengua com el Treu la Llengua i l’Acampallengua són activitats que funcionen i estudiaran com organitzar-los els anys vinents.

En aquest fil de Twitter es poden consultar en detall tots els actes i celebracions del Correllengua:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor