Dur correctiu de la jutgessa al fiscal que volia que Cuixart renunciés a la seva ideologia

  • Retreu a la fiscalia que compari Cuixart amb un violador, que vulgui 'modificar' la seva ideologia i li recorda que no hi ha programes de tractament per sedició

VilaWeb

Redacció

11.02.2020 - 15:16
Actualització: 11.02.2020 - 16:32

La jutgessa de vigilància penitenciària ha validat el permís de setanta-dues hores que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, havia sol·licitat a la presó dels Lledoners. Tanmateix, la magistrada ha deixat constància a la interlocutòria de les profundes discrepàncies que té amb la fiscalia, que emparant-se en arguments draconians s’havia oposat a la concessió del permís.

La fiscalia considerava que Cuixart no s’havia penedit de l’1-O i ho exemplificava amb l’expressió ‘ho tornaria a fer‘, que també dóna títol a un llibre que ha publicat recentment. A més, l’acusava de ser un cas ‘molt difícil’ de reeducar perquè presentava ‘distorsions cognitives resistents al canvi‘. I per si fos poc, comparava la pena de nou anys de presó per sedició amb penes per delictes de sang o violació.

En la interlocutòria, la jutgessa retreu al ministeri públic espanyol que no hagi profunditzat ‘en el contingut’ del llibre de Cuixart i li recorda que ‘la normativa penitenciària no imposa l’obligació al condemnat de penedir-se ni de declarar-se culpable’. A més, assenyala que els informes de l’equip multidisciplinari dels Lledoners demostren que ‘reconeix els fets, però no està conforme amb la seva classificació jurídica’.

D’altra banda, recrimina a la fiscalia que vulgui obligar Cuixart a fer ‘un programa específic per canviar o modificar el seu pensament o ideologia política’ perquè és independentista. Segons la jutgessa, ‘tal pretensió de rebuig o modificació’ del pensament de Cuixart ‘atemptaria contra els més elementals drets fonamentals’.

A més a més, la magistrada també diu a la fiscalia que si el president d’Òmnium no fa un programa específic de tractament pel delicte de sedició, és perquè en ‘l’administració penitenciària moderna i actual del segle XXI no existeix’. En tot cas, li recorda que ‘en el seu moment’ podria haver proposat un protocol de tractament. ‘Potser hauria estat una aportació pràctica al tema’, afegeix.

Finalment, la jutgessa també retreu al fiscal que compari la condemna de nou anys per sedició amb penes per delictes violents i degradants, com ara els homicidis o les agressions sexuals amb penetració. ‘S’ha de rebutjar totalment’, assevera.

Consulteu la interlocutòria ací:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor