CORR.- Harvard i Stanford (EUA), les millors universitats del món, sense cap espanyola entre les 200 primeres

  • (Preguem que substitueixin aquesta notícia per l'anterior del mateix tema)

VilaWeb
Redacció
15.08.2017 - 18:48

(Preguem que substitueixin aquesta notícia per l’anterior del mateix tema)

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

Les universitats de Harvard i Stanford (Estats Units) i la de Cambridge (Regne Unit) són les tres millors universitats del món, segons el Rànquing Acadèmic d’Universitats del Món 2017 (ARWU), que realitza Shangai Rànquing Consultancy des del 2009 i en el qual les primeres institucions acadèmiques espanyoles es troben per sobre del lloc 200.

Entre les 500 primeres posicions d’universitats del món figuren un total d’11 centres espanyols. Així, aquest rànquing, que a partir del lloc 101 s’enumera de forma alfabètica, recull entre les 201 i les 300 millors universitats del món a tres centres espanyols, la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Granada.

Entre les 301 i les 400 principals institucions mundials es troben quatre centres espanyols, com són la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Autònoma de Madrid, la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat de Santiago de Compostel·la.

Per la seva banda, en el rang comprès entre el lloc 401 i el 500 se situen altres quatre universitats nacionals com la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat del País Basc i la Universitat de València.

El rànquing ARWU, que es realitza des del 2003, analitza cada any aquest estudi amb una metodologia basada en la transparència i en tres tipus de dades. A més, aquest any, a les 500 millors universitats del món ha inclòs una llista d’universitats entre els llocs 501 i 800 que ha denominat el Rànquing ARWU dels 500 millors candidats.

Així, la millor universitat del món segueix sent la Universitat de Harvard, a l’estat de Massachusetts (EUA) per 15 anys seguits i Stanford es manté com la segona millor universitat. Per la seva banda, la Universitat de Cambridge ha avançat al MIT Massachusetts Institute of Technology (MIT) i a la Universitat de Berkeley (Califòrnia) i s’ha situat en la tercera posició.

Per primera vegada la Universitat de Washington a Sant Luis (EUA) entra en el ‘top 20’ i la universitat helvètica Swiss Federal Institute of Technology Zurich segueix sent l’universitat d’Europa continental millor posicionada en el lloc número 20.

Entre les europees, destaca també en el lloc 30 la Universitat de Copenhaguen seguida per la Universitat Pierre i Marie Curie de França, en la quarantena posició. Mentrestant, la Universitat de Tòquio, a la plaça 24 es manté com la millor situada d’Àsia.

La Universitat de Tsinghua, en el lloc 48 entra per primera vegada en el ‘top 50’ i es converteix en la tercera institució asiàtica que entra en el rànquing, al costat de la Universitat de Kyoto, en el lloc 35. Per la seva banda, des d’Oceania la Universitat de Melbourne es col·loca en la plaça 39.

Segons ha informat la institució, hi ha cinc universitats que entren per primera vegada en el club de les 100 millors universitats, com la Universitat Erasme, als Països Baixos i la Universitat de Cardiff (Regne Unit).

ESTATS UNITS, AL CAPDAVANT

Per països, amb 48 institucions, els Estats Units domina les llistes en aquest 2017, ja que ocupa 48 dels 100 primers llocs i 135 entre el rànquing que inclou les 500 millors universitats. A aquest país li segueixen la Xina, amb 57 universitats entre el ‘Top 500’ i el Regne Unit, amb 38. En total, 18 universitats s’han esquitllat per primera vegada en el ‘Top 500’.

Entre les novetats, aquest any es publica el rànquing dels 300 aspirants a entrar al selecte club ja que ha detallat la llista de les universitats situades entre els llocs 501 i 800 i que mostren el seu potencial per entrar en un futur al ‘top 500’.

En aquest llistat, també els Estats Units i la Xina són els països amb major nombre d’aspirants, amb 55 Universitats cadascuna en aquests llocs.

D’acord amb aquest llistat, una quinzena d’universitats espanyoles figura entre els llocs 501 i 800, i cinc es troben entre els llocs 501 i 600: les d’Oviedo, Sevilla, Illes Balears, Vigo i Zaragoza.

Així mateix, sis espanyoles més són en el següent tram, el que va dels llocs 601 a 700: la Miguel Hernández d’Elx (Alacant), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Politècnica de Madrid, la Universitat d’Alcalá, la Universitat de La Laguna (Tenerife) i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

En el tercer i últim tram d’aspirants, entre els llocs 701 i 800 se situen la Universitat de Castella-la Manxa, la Universitat de Còrdova, la Universitat de Múrcia i la Universitat de Salamanca.

L’Academic Rànquing of World Universities (ARWU) està considerat com el precursor i més fiable dels rànquing mundials de les universitats i realitza aquest informe des de 2003.

Entre les dades que analitza, inclou el nombre d’alumnes, del personal que ha guanyat premis Nobel o Field Medals, la Medalla Internacional per a Descobriments Excel·lents en Matemàtiques, el nombre d’investigadors citats; el nombre articles publicats en les revistes ‘Nature’ i ‘Science’, així com el nombre d’articles inclosos en publicacions científiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor