La batalla del Corpinnat amb l’administració

  • El president de l’entitat, Ton Mata, de Recaredo, i el vice-president, Xavier Nadal, del celler Nadal, han presentat aquesta setmana la memòria econòmica del 2024 · Han explicat els objectius que té la marca col·lectiva d’escumosos del Penedès i les demandes que fan a l’administració

VilaWeb
D'esquerra a dreta: Ton Mata, president de Corpinnat, i Xavier Nadal, vicepresident.
15.03.2025 - 21:40
Actualització: 16.03.2025 - 08:28
00:00
00:00

Corpinnat és una marca col·lectiva amb registre europeu, que es va constituir el 2017 i és formada per tretze empreses de vi escumós amb seu en 46 municipis de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, l’Anoia, l’Alt Camp i el Baix Llobregat. L’any 2019 eren sis cellers fundadors; el 2023, dotze; i a començament del 2025 s’hi ha incorporat el que fa tretze. Aquesta entitat té un reglament estricte i les seves empreses estan subjectes a una auditoria que garanteix, entre més, que les vinyes siguin totes d’agricultura ecològica, la verema es faci manualment i el raïm sigui vinificat íntegrament a la propietat. Els seus escumosos han de tenir una criança mínima de 18 mesos. Aquesta setmana, el president de Corpinnat, Ton Mata, del celler Recaredo, i el vice-president, Xavier Nadal, del celler Nadal, han fet balanç del 2024 i han apuntat els objectius i expectatives per als mesos vinents. En especial, han reclamat a l’administració que els doni suport.

Més pluja, però l’anyada 2024 encara sota els efectes de la sequera

La presentació de la memòria econòmica va començar amb una notícia esperançadora: la situació de sequera ha canviat, tal com va dir Ton Mata, que ho va argumentar amb dades: de la tardor fins ara, la primera quinzena del mes de març, han caigut més de 400 litres al Penedès. No hi havia tanta de pluja d’ençà del 2020. Durant el 2024, la pluviometria anual es va situar al voltant dels 600 litres, xifra que es troba per sobre de la mitjana (500 litres anuals).

Tanmateix, pels efectes de la sequera continuada durant tres anys, la verema del 2024 és la que ha produït un rendiment més baix dels darrers anys. De mitjana, s’han collit 3.666 quilos per hectàrea, un rendiment molt baix tenint en compte que el rendiment màxim de quilos per hectàrea pot arribar als 12.000. Econòmicament, és dur de sostenir, diu Mata, que de seguida compensa aquesta dada amb una altra de positiva, que és que en conjunt les empreses de Corpinnat tenen un estoc de més d’11 milions d’ampolles, fet que garanteix el compromís amb la llarga criança d’aquests vins escumosos, que és un dels trets diferencials i de prestigi dels Corpinnat.

Corpinnat es troba dins la tendència de baixada de vendes del mercat dels escumosos. En concret, el 2024, el conjunt de cellers d’aquesta marca col·lectiva van vendre 2,2 milions d’ampolles, que significa una caiguda en volum del 2,63%, tot i que en valor incrementen la facturació d’un 1,7% (això vol dir que es va incrementar el preu mitjà per ampolla). El 2024, les empreses de Corpinnat han facturat 26,8 milions d’euros, el 17% dels quals es van aconseguir exportant els productes a 66 països.

La quantitat de raïm entrat en la verema del 2024 va ser de 4,5 milions de quilos, el 40% del qual procedia de vinyes pròpies de tots els cellers associats (l’any 2023 va ser superior, i va arribar gairebé al 50% de raïm propi, per un rendiment més alt per hectàrea). El 60% de raïm entrat procedeix de viticultors independents. Això vol dir que es van comprar 2,7 milions de quilos de raïm, a un preu mitjà d’1,15 euros per quilo (tot i que el preu mínim que van establir era de 0,88 euros el quilo de raïm) i que es va comprar raïm per valor d’una mica més de tres milions d’euros. El 95% del raïm entrat ha estat de varietats històriques, i s’ha valorat sobretot el xarel·lo i el sumoll.

El nombre d’hectàrees pròpies dels cellers de Corpinnat el 2024 ha estat de 636,38; arrendades, 81,91; i de viticultors independents, 621,50. En total, les hectàrees de vinya de raïm destinat als escumosos sota la marca Corpinnat es troba per sobre del 5% del conjunt de les hectàrees de vinya del Penedès. Ton Mata considera que aquesta dada és important, perquè és un territori petit que el 2024 englobava dotze cellers i prou. Mata va dir que, si fos una denominació d’origen catalana, Corpinnat representaria la segona més petita, després de la DO Alella, però, en canvi, la quarta en facturació, la vuitena en ampolles comercialitzades i la primera quant al preu mitjà més alt per ampolla, 21 euros, preu més alt que a la DOQ Priorat.

Corpinnat no vol ser una denominació d’origen, però vol suport de l’administració

Precisament, un dels moments àlgids de la trobada amb la premsa va ser la insistència del president i vice-president de Corpinnat en la necessitat que la Generalitat de Catalunya donés suport als cellers emparats sota aquesta marca. Xavier Nadal va dir: “El món polític ens ha d’estimar una mica més.” I va fer èmfasi en el fet que Corpinnat no havia rebut mai cap subvenció, ni tan sols durant la covid.

Però, al mateix temps, president i vice-president de Corpinnat van deixar ben clar que no volien convertir-se en una denominació d’origen ni integrar-se en una nova denominació d’origen que englobés tots els escumosos catalans. Perquè, segons que van dir, ser una marca col·lectiva europea els permet una agilitat en els canvis en el reglament, en la incorporació de nous cellers i en unes altres gestions, cosa que veuen com un gran avantatge, fins i tot, remarquen que és una agilitat necessària i imprescindible per a ser dinàmics i competitius.

Tanmateix, la Generalitat opta pel model de les denominacions d’origen. Aleshores, quin marge d’acció els permet aquest decalatge? I de quina manera volen aconseguir subvencions i suport econòmic si no es regeixen sota els mateixos principis estructurals? Mata i Nadal van ser clars: volen que es canviïn algunes regles del joc, i que els barems per a aconseguir ajuts públics es deslliguin de les DO i siguin regits per valors de qualitat i sostenibilitat. En aquesta batalla tindran al costat uns altres col·lectius que es troben fora de les denominacions d’origen i que també demanen canvis, com el Gremi de Vinyataires Lliures. En aquest sentit, els responsables de Corpinnat van explicar que ja tenien concertada una reunió amb el conseller d’Agricultura i el director general de l’INCAVI per a parlar d’aquests temes i que havien posat grans expectatives en la trobada.

Precisament, la trobada amb el conseller d’Agricultura Oscar Ordeig i el director general de l’INCAVI, Joan Gené, era imminent, perquè s’ha celebrat aquest dijous 13 de març. De la reunió no s’ha difós cap nota de premsa per part del departament. Sí que ho ha fet Corpinnat, que destaca només l’acostament de posicions. Segons el col·lectiu d’escumosos: “Ambdues parts s’han compromès a treballar i fer equip per tal de progressar conjuntament i gaudir cadascuna dels efectes positius que poden derivar-se d’aquesta col·laboració, fixant-se unes trobades periòdiques. A més, Corpinnat serà convidat a les taules de debat i negociació.”

Mata i Nadal havien demanat el suport de l’administració com un fet necessari, també perquè els cellers de Corpinnat defensen i practiquen la viticultura de secà i la sequera no s’acabarà. Consideren l’agricultura de secà un valor diferencial. Amb tot, en la presentació de la memòria econòmica van explicar que donaven suport a la comunitat de regants del Penedès, perquè són conscients que el problema de la sequera no desapareixerà i que caldrà disposar d’un mínim d’aigua com a rec de suport per a assegurar la pervivència de les vinyes, i que no es morin els ceps. I també diuen que cal el suport de l’administració perquè la vinya al Penedès es troba amenaçada, entre més, per les plaques solars. Ton Mata ho diu així: “Si no aconseguim que la vinya doni més de tres mil euros per hectàrea, es canviaran les vinyes per plaques solars.”

Nous cellers que es podrien incorporar ben aviat a Corpinnat

Tot i la reivindicació oberta de la necessitat de suport de l’administració i el descens de les vendes en volum, Ton Mata es va mostrar optimista i va anunciar que hi havia molts cellers interessats a entrar a Corpinnat i que abans de Setmana Santa se n’incorporarien dos de nous, que ja han passat l’auditoria, que són dos anys. Tot i que van estimar-se més de no dir noms encara, segons el diari La Vanguardia els cellers que fan gestions per a entrar a Corpinnat actualment són Kripta (fins ara DO Cava), AT Roca (fins ara Clàssic Penedès), Viader (que fins fa poc es deia Muscàndia, ha deixat la DO Cava), Autòcton (al Penedès), Ritme (fins ara DOQ Priorat) i Acústic (fins ara DO Montsant). Preguntat a Corpinnat per aquests noms, l’entitat no els ha confirmativa ni desmemtit, mantenint el compromís de confidencialitat.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
242526272812345678910111213141516171819202122232425262728293031123456
dldtdcdjdvdsdg
242526272812345678910111213141516171819202122232425262728293031123456
Fer-me'n subscriptor