Com es fa el recompte de morts per la Covid-19?

  • Us expliquem com es fa el còmput de defuncions a tot el país

VilaWeb
Redacció
15.04.2020 - 22:55
Actualització: 19.04.2020 - 23:20

Cada dia, els governs del país donen xifres actualitzades sobre els casos nous de Covid-19, les altes i les víctimes. Tanmateix, la gran mortalitat a les residències de gent gran ha fet que aquestes últimes setmanes també es donin dades desglossades d’aquests centres. Així com els governs d’Andorra, el País Valencià i les Illes expliquen amb claredat quines víctimes de les residències hi ha respecte del còmput total, fins avui el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya encara no explicava quantes morts hi havia entre els residents respecte de la xifra total. Catalunya Nord no dóna dades de les defuncions en residències.

Hi ha més morts que no diuen? Us expliquem els dubtes
que susciten les xifres oficials

Us expliquem com fan el recompte diari els governs del país i els estats espanyol i francès.

Principat. D’ençà del 15 d’abril, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya informa cada nit de les defuncions que hi ha als hospitals i també de les que hi ha hagut en residències, en domicilis o en uns altres llocs. Abans d’aquesta data, la dada oficial de traspassos que sempre s’havia difós era la que certificaven els hospitals i centres sanitaris, però no incloïa totes les morts que hi hagués hagut en uns altres llocs. Ara sí, gràcies a l’aportació diària de defuncions que fan el conjunt de funeràries de Catalunya, on hi ha especificada tant la identitat de la persona morta, com la data, el municipi i el lloc de la defunció. Cal tenir en compte que el nombre de defuncions total és el que donen les funeràries, i la dada de morts en hospitals està més actualitzada. En aquest sentit, no són comparables perquè no totes les víctimes que han traspassat en centres hospitalaris estan ja comptabilitzades per les funeràries.

El total de morts resultant no serà comparable directament amb el dels altres territoris o comunitats autònomes, perquè a la resta de l’estat espanyol i a la majoria de països els recomptes de defuncions es fan d’acord amb les dades hospitalàries. A més, el departament aportarà una nova variable: el nombre de casos possibles d’infecció de coronavirus, segons la sospita clínica comunicada per qualsevol professional facultatiu, tant a residències com a fora.

País Valencià. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, compareix cada dia al matí per actualitzar les dades de casos, morts i altes. La conselleria compta les víctimes de residències en el còmput global de defuncions i les desgrana diàriament.

Illes. La consellera de Salut, Patricia Gómez, o bé un càrrec de la conselleria, compareix cada dia a migdia per a actualitzar les dades de casos i morts, i el govern també dóna les dades desglossades per cada illa. Així mateix, es desglossen les dades de les residències.

Andorra. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ofereix cada migdia una conferència de premsa en què actualitza les dades de casos actius, recuperats i defuncions. Hi especifica si les víctimes corresponen a hospitals i si eren interns de les residències.

Catalunya Nord. L’Agència Regional de Sanitat d’Occitània (ARS) desgrana el nombre de casos i de víctimes de Catalunya Nord, una volta s’han fet públiques les dades generals de l’estat francès. No s’hi diferencien les defuncions en hospitals de les residències.

Estat espanyol. El Ministeri de Sanitat espanyol va voler centralitzar el recompte de tot l’estat espanyol des de la declaració de l’estat d’alarma el 14 de març i cada dia, vora les 11.00, publica les xifres desglossades per territoris. Aquestes dades les envia cada comunitat autònoma al ministeri i sorgeixen d’un tall de les 21.00 del dia anterior.

Estat francès. El Ministeri de Sanitat francès actualitza les xifres diàriament al vespre. Després, les agències de salut de les regions –com l’ARS– ofereixen el desglossament per departaments.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor