Coronavirus: quant dura sobre superfícies com ara el vidre o el plàstic?

  • L'OMS creu que el virus pot durar entre unes hores i uns quants dies sobre les superfícies · Segons una anàlisi feta per investigadors alemanys, pot durar fins a nou dies, depenent de la superfície i l'entorn

VilaWeb
Redacció
16.03.2020 - 21:50
Actualització: 16.03.2020 - 22:48

Entre les imatges més impressionants que ha deixat la crisi del coronavirus a la Xina, hi ha les de multituds de professionals desinfectant les ciutats i també les de robots especialitzats llançant desinfectant pels carrers. Ara que el govern espanyol ha decretat l’estat d’alarma i les xifres d’infectats per la Covid-19 als Països Catalans no cessen de créixer, una de les preguntes que els ciutadans es poden fer és per què encara no veiem aquestes imatges a casa nostra. Precisament avui en algunes ciutats del país, com ara València o Alacant, s’ha activat un pla per a la desinfecció dels carrers. Amb aigua d’hipoclorit desinfectant i gràcies a equips d’alta pressió, a Alacant es prioritzarà la desinfecció de llocs com ara les àrees comercials, a la vora dels centres sanitaris o els entorns dels contenidors. L’exèrcit espanyol també té previst de desinfectar infrastructures crítiques i ja ha començat a fer-ho en algunes ciutats com ara Burgos, Lleó o Valladolid.

No és una mesura menor tenint en compte que les superfícies poden ser un espai de transmissió de la Covid-19. La malaltia es transmet per les gotetes procedents del nas o la boca que pot deixar anar una persona quan tus, esternuda o exhala. Tanmateix, això no vol dir que el risc de transmissió es limiti al contacte humà. Aquestes gotetes cauen sobre els objectes i superfícies que envolten la persona, i per tant hi ha més persones que poden encomanar-se del virus si toquen aquests objectes o superfícies i després es toquen els ulls, el nas o la boca.

Segons que informa l’Organització Mundial de la Salut (OMS), no se sap amb certesa quant de temps sobreviu el virus en una superfície, perquè és una malaltia nova que encara s’investiga. Però sembla que pot comportar-se com alguns altres coronavirus i, per tant, pot subsistir de poques hores a diversos dies, segons la mena de superfície, la temperatura, la humitat o l’ambient. Tot sembla indicar que les temperatures altes, de més de 30 graus, com també la humitat, no beneficien el virus, però això encara no s’ha comprovat.

Segons un estudi publicat a medRxiv, el virus pot sobreviure quatre hores sobre el coure, vint-i-quatre sobre el cartó i dos o tres dies sobre el plàstic o l’acer inoxidable. En canvi, una anàlisi de vint-i-dos estudis feta per investigadors alemanys i publicada a la revista Journal of Hospital Infection assenyala que, igual com passa amb més coronavirus humans, com ara la Síndrome Respiratòria Aguda Severa (SARS) i la Síndrome Respiratòria per coronavirus de l’Orient Mitjà (MERS), el coronavirus 2019 podria romandre en superfícies com el vidre, el metall i el plàstic a temperatura ambient fins a nou dies.

Així mateix, segons l’anàlisi, en el pitjor dels casos, un contacte de cinc segons amb una superfície infectada podria transferir el 31,6% de la càrrega viral. És per això que, si se sospita que una superfície pot ser infectada, cal netejar-la amb desinfectant comú i en acabat rentar-se les mans amb aigua i sabó, tot evitant el contacte amb els ulls, la boca i el nas. Més concretament, l’estudi assenyala que aquestes superfícies es poden desinfectar eficaçment aplicant durant un minut etanol (alcohol) al 62%–71%, peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada) al 0,5% o hipoclorit de sodi (lleixiu) al 0,1%.

Si volem netejar la casa, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) dóna alguns consells per a fer servir de manera adequada el lleixiu en cas d’haver de desinfectar. Cal, per exemple, diluir-lo en aigua freda, obrir la finestra per ventilar i respectar les dosis recomanades, amb un màxim de mig got per cada dos litres d’aigua.

Tanmateix, el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) recorda que la transmissió del virus és molt més comuna mitjançant gotes respiratòries que no en superfícies. Aquest centre recomana de netejar i desinfectar diàriament les superfícies de les zones comunes als habitatges on hi hagi algú contagiat.

Cal deixar les sabates fora de casa?

Un dels rumors que més s’ha escampat aquests darrers dies és que un metge de Milà recomana d’utilitzar només un parell de sabates per a sortir de casa i deixar-los fora de la porta en tornar perquè el virus pot romandre durant nou hores a l’asfalt. El director del Centre l’Alertes i Emergències Sanitàries de l’estat espanyol, Fernando Simón, ha desmentit aquest rumor i ha assegurat que no calia deixar les sabates fora de casa: ‘Tots sabem com es transmet el virus. No hem d’anar més lluny del que és raonable. Sempre hi ha situacions estranyes i particulars en què la transmissió de la malaltia segueix un patró inhabitual. Pot passar, però no passa en el 99,9% de les ocasions. No cal deixar les sabates fora de casa, en absolut.’

Pel que fa a alguns altres objectes, l’OMS ja va indicar que el risc de contagi amb bitllets i monedes és molt baix, però recomana sempre de rentar-se les mans després de tocar diners. Quant al telèfon mòbil, com que és un dels objectes que més toquem amb les mans, també és recomanable de mantenir una bona higiene i netejar-lo amb desinfectants –tovalloletes o líquids– que continguin d’un 60% a un 70% d’alcohol etílic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor