10.03.2020 - 11:02
|
Actualització: 11.03.2020 - 07:22
Molts de nosaltres, fins fa quatre dies, no havíem sentit mai el mot ‘coronavirus’, però en poc temps s’ha difós d’una manera extraordinària. Tanmateix, si ara demanéssim què és el coronavirus, de segur que molta gent ens respondria: ‘Una malaltia que…’
El coronavirus és cap malaltia?
‘Coronavirus‘ és el nom genèric d’uns quants virus. Duu el prefix corona- perquè l’embolcall del virus té aquesta forma. Els coronavirus poden causar malalties diverses: d’un refredat comú a malalties més greus. Entre aquestes més greus, hi ha la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (abreujat amb sigla anglesa, MERS) i la síndrome respiratòria aguda greu (abreujat amb sigla anglesa, SARS). El coronavirus que causa la MERS s’anomena MERS-CoV i el que causa la SARS s’anomena SARS-CoV.
Per tant, les dues primeres coses a tenir en compte són que un coronavirus no és cap malaltia i que dir ‘el’ coronavirus, com si fos un d’una sola mena, és una manera molt imprecisa de parlar, perquè n’hi ha molts de diferents.
Com es diu el coronavirus d’ara?
El coronavirus que ens preocupa actualment és semblant al SARS-CoV. Per això –després d’uns quants noms provisionals– l’han batejat amb l’abreviatura SARS-CoV-2. Tanmateix, en texts no científics també es pot anomenar més planerament: coronavirus 2019.
La malaltia causada per aquest virus, ara com ara, s’anomena malaltia pel coronavirus 2019, abreujat amb la sigla anglesa Covid-19 (acrònim que prové de l’anglès ‘Coronavirus disease 2019‘). Aquesta abreviatura la va fer pública ara fa un mes l’Organització Mundial de la Salut. Com que és una malaltia, el gènere de l’abreviatura és femení: ‘la Covid-19‘.
Resumint, doncs, si volem parlar amb precisió, hauríem de fer aquesta distinció:
—Quan ens referim al virus, n’hem de dir coronavirus 2019 o SARS-CoV-2.
—Quan ens referim a la malaltia, malaltia pel coronavirus 2019 o Covid-19.