Què és el coronavirus: tot allò que n’heu de saber

  • Responem les principals qüestions sobre la malaltia que ha alertat estats i organitzacions de tot el món

VilaWeb

Redacció

03.03.2020 - 19:45

El coronavirus ha estat una de les principals notícies als mitjans d’arreu del món. Tanmateix, encara hi ha molts dubtes sobre la manera com es contagia, quins perills implica i, fins i tot, com s’ha originat.

El virus, desconegut fins ara, s’ha propagat des de la Xina, s’ha estès pel cap baix a quaranta-quatre països i ha causat 3.994 morts. Però, què en sabem ara mateix?

Què és el coronavirus?

És un virus de la mateixa família que la síndrome respiratòria aguda greu (SARS) i que la síndrome respiratòria de l’orient mitjà (MERS), malalties que es transmeten d’animals a humans, però que també es poden transmetre entre humans. S’anomenen ‘coronavirus’ per la forma del patogen i afecten l’aparell respiratori, principalment, els pulmons.

Els primers casos es relacionen amb el mercat de peix i marisc de Wuhan, on comercien amb una gran diversitat de peixos, rèptils, ratpenats i més animals, vius i morts. No se’n sap ben bé l’origen, però sembla que pot ser en el pangolí.

En investigacions anteriors, es va comprovar que la SARS havia estat transmesa per les civetes a éssers humans a la Xina el 2002 i que la MERS havia estat transmesa per dromedaris a éssers humans a l’Aràbia Saudita el 2012. Hi ha més coronavirus coneguts que circulen entre animals, però que encara no han infectat cap humà.

Com es compten els afectats?

La detecció de la infecció s’efectua amb tests d’àcids nucleics. Tanmateix, el 13 de febrer, el govern xinès va anunciar un canvi de mètode, comptant també els casos de la província de Hubei que havien estat diagnosticats amb una radiografia dels pulmons. Això va fer que hi hagués més casos. Una setmana més tard, les autoritats xineses han tornat al mètode antic per facilitar una comparació més eficaç de les xifres. És, per tant, un recompte restrictiu i el nombre d’afectats podria ser més alt.

A més, els experts han manifestat dubtes sobre els tests de detecció i diuen que no superen el 50% de fiabilitat, ni tan sols als millors hospitals. La Xina ha explicat que cercava tests més adaptats. Hi ha diversos casos de persones que en un primer moment han donat negatiu en coronavirus i posteriorment han donat positiu, cosa que podria significar que la càrrega viral ha augmentat. Aquesta és una dificultat que també poden trobar en els controls de viatgers en fase d’incubació que tornen dels països més afectats.

Què és una emergència internacional?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat l’emergència de salut pública d’interès internacional, una mesura que només s’ha pres cinc vegades. Es declara quan una malaltia ‘greu, sobtada, inusual o inesperada’ té implicacions per a la salut publica més enllà de l’estat afectat; i pot requerir una acció internacional immediata.

El director de l’OMS, Tedros Adhanom Gebreyesus, explica que en aquest cas la decisió es pren, sobretot, pel temor que la malaltia continuï estenent-se fora de la Xina i arribi a països amb sistemes de salut dèbils que no estan preparats per a respondre-hi.

Quins símptomes té i com es transmet?

Els símptomes més comuns inclouen febre, dificultats per a respirar, tos o malestar general. En els casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, insuficiència renal i altres complicacions. Es calcula que hi ha un 20% dels pacients infectats del nou coronavirus que tenen símptomes greus. Però els qui ja tenen problemes de salut, com ara asma, diabetis i malalties cardiovasculars, són més vulnerables.

El virus no és a l’aire, sinó que es transmet per gotes de saliva o mucositat que hom expulsa quan tus o esternuda. Per això s’aconsella de seguir algunes mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries:

  • Rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó durant uns vint segons, o amb un preparat amb alcohol.
  • Tapar-se la boca i el nas a l’hora de tossir o esternudar, principalment amb mocadors d’un sol ús o amb la part interna del colze.
  • Evitar de compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense que s’hagin netejat degudament.
  • Evitar el contacte estret amb persones que presentin símptomes de grip o refredat.

Si heu tornat de la Xina o Itàlia i us trobeu malament, quedeu-vos a casa i comuniqueu per telèfon als serveis sanitaris l’antecedent del vostre viatge o truqueu al 061 al Principat i a les Illes, el 900300555 (o el 112) al País Valencià, el 116 a Andorra o el 15 a la Catalunya Nord.

No hi ha proves que el virus s’encomani abans que la malaltia desenvolupi els símptomes. Segons l’OMS, alguns pacients van contagiar el virus quan en tenien símptomes lleus. El període d’incubació, és a dir, des que hi ha la infecció fins que se’n desenvolupen els símptomes, és d’un dia a catorze.

Cal portar màscara com a prevenció?

Fer servir una màscara pot ajudar a limitar la propagació d’algunes malalties respiratòries. Tanmateix, no garanteix que no es contreguin infeccions, i s’ha de combinar amb altres mesures de prevenció, particularment, rentar-se les mans i tapar-se la boca.

L’OMS aconsella l’ús racional de les màscares per evitar-ne el malbaratament i l’ús indegut. Això vol dir que es recomana de fer servir màscara si la persona presenta símptomes respiratoris (tos o esternuts), si sospita que té una infecció amb símptomes lleus o si té cura d’algú de qui se sospiti que està infectat pel coronavirus.

S’ha de sospitar d’una infecció de coronavirus si la persona en qüestió ha viatjat a una zona de la Xina on s’ha notificat la presència de coronavirus o bé si ha tingut contacte proper amb algú que ha viatjat des de la Xina i té símptomes respiratoris.

Els gossos i els gats poden transmetre el coronavirus o infectar-se’n?

Una imatge freqüent és la d’animals de companyia, com els gossos i els gats, amb màscares. Ara com ara, no hi ha proves que puguin infectar-se’n o que hagin propagat el coronavirus i, per tant, no es recomana en cap cas de posar màscares a les mascotes.

Això sí, l’OMS recorda que és sempre recomanable de rentar-se les mans amb aigua i sabó després d’haver tingut contacte amb els animals.

Què he de fer si he estat a la Xina fa poc o hi he d’anar?

L’OMS no recomana d’imposar cap restricció als viatges ni al comerç amb la Xina. Tanmateix, atès que s’ha declarat l’emergència internacional, és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades de la Xina. Cal remarcar que en cas de viatjar, les autoritats xineses han adoptat mesures que restringeixen la mobilitat i la circulació de les persones a la província de Hubei.

També és recomanable –a la Xina en general i especialment en aquesta província– evitar de consumir carn poc cuinada i tenir contacte proper amb animals vius o morts, siguin domèstics o salvatges. A més d’extremar les mesures d’higiene si hom ha entrat en contacte amb persones que tinguin qualsevol infecció respiratòria i que hagin estat fa poc a la zona afectada.

Les persones que hagin tornat de la Xina i presentin un bon estat de salut poden fer vida normal. Si en els catorze dies posteriors a la tornada del viatge desenvolupen símptomes d’infecció respiratòria (febre, tos i sensació de falta d’aire) han de quedar-se a casa i contactar amb els serveis de salut. Els serveis sanitaris en valoraran l’estat de salut i l’antecedent de viatge i el possible contacte amb casos d’infecció per coronavirus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor