El coronavirus i el canvi climàtic, protagonistes de la 32a edició d’un Visa pour l’image marcat per les restriccions

  • Des de la direcció de la mostra reconeixen que és un any complicat i que fins fa pocs mesos no tenien clar si es faria

VilaWeb
ACN
27.08.2020 - 15:41

La crisi climàtica i la covid són els dos principals protagonistes de la 32a edició del Visa pour l’image que s’inaugurarà aquest dissabte a Perpinyà. La mostra de fotoperiodisme estarà marcada enguany per les restriccions en matèria de seguretat a les que obliga la pandèmia. En aquest sentit, els aforaments seran limitats, s’han suprimit espais i activitats i s’obligarà a portar màscara.

El director de Visa pour l’Image, Jean-François Leroy, reconeix que enguany ha estat ‘complicat’ ja que fins fa escassos quatre mesos no tenien clar si tirarien endavant amb la mostra. Tot i això, Leroy es mostra satisfet d’haver-la pogut tirar endavant i espera que sigui un èxit malgrat les restriccions.

Les màscares seran el comú denominador d’aquesta edició. A banda de l’obligatorietat de dur-ne per poder visitar la mostra, bona part de les fotografies que s’exposen mostren la realitat que el coronavirus ha deixat arreu del món. Leroy explica que han triat la covid perquè es tracta de ‘l’esdeveniment de l’any’ i el festival no podia ser aliè al que ha passat.

En aquest sentit, ‘La cara humana de la covid-19 a Nova York’ de Peter Turnley, un homenatge visual als herois i a les víctimes de la guerra contra la covid-19 ocupa una part central de l’exposició. Combina la desesperació dels familiars i dels professionals sanitaris davant l’avançament de la pandèmia a la ciutat nord-americana. Una mostra de fotografies que s’exposen en blanc i negre i que realça l’impacte dels retrats.

Una altra proposta dedicada al coronavirus és ‘Pandèmia (es)’, que aplega diferents treballs de diversos fotoperiodistes d’arreu del món i que busca ser una primera visió panoràmica d’aquesta crisi els tumults de la qual continuaran agitant el ‘món de després’ molt més enllà de la seva llunyana solució.

El canvi climàtic

L’altre gran protagonista de la mostra és el canvi climàtic. Un seguit d’instantànies recullen moments de gran impacte en catàstrofes naturals. Inundacions, incendis o sequeres que intenten mostrar la dura realitat en diferents parts del món.

En aquest sentit, Leroy assenyala que han apostat per aquesta temàtica perquè volen contribuir a sensibilitzar la població, en una ‘qüestió tan greu com aquesta’. ‘Si no ens ho creiem i reaccionem ara, després serà massa tard per salvar el planeta’, remarca el director del Visa pour l’image.

Mesures de seguretat

Aquesta edició del festival de fotoperiodisme nord-català està marcat per les restriccions imposades arran de la pandèmia. Així, s’ha decretat un aforament màxim en els espais que estaran oberts i que albergaran les vint exposicions que hi haurà. Per poder entrar, això sí, caldrà registrar-se, portar posada la màscara, guardar les distàncies de seguretat i seguir el sentit únic que s’ha fixat.

En total, l’organització ha previst un aforament màxim de 1.428 persones entre els diferents recintes que hi ha destinats a exposició. A més, les xerrades o les projeccions que es feien en diverses zones de Perpinyà i que reunien centenars de persones s’han anul·lat. Això sí, estaran disponibles per internet.

El Festival Internacional de Fotoperiodisme s’organitza per iniciativa de l’associació Visa pour l’Image – Perpignan, de la qual formen part l’Ajuntament de Perpinyà, el Consell Regional d’Occitània, la Cambra de Comerç i Indústria de Perpinyà i dels Pirineus Orientals, la Comunitat urbana Perpinyà Mediterrània Metròpoli i l’associació Union Pour l’Entreprise 66. Amb el patrocini i el suport del Ministeri de Cultura francès, així com de la Direcció Regional de l’Acció Cultural d’Occitanie / PyrénéesMéditerranée.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor