La Generalitat seguirà l’evolució del coronavirus per barris al País Valencià analitzant les aigües residuals

  • El projecte permetrà de detectar rastre genètic del virus a les entrades de les depuradores i les clavegueres

VilaWeb
Redacció
07.05.2020 - 12:01
Actualització: 07.05.2020 - 16:25

La Generalitat, el Ministeri de Ciència espanyol, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’empresa Global Omnium han signat un protocol de col·laboració per a detectar amb rapidesa la presència del coronavirus en aigües residuals. ‘És un projecte enormement estratègic, perquè entrem en una fase en la qual serà decisiva la màxima capacitat per a avançar-se i tenir una detecció precoç’, ha anunciat en conferència de premsa el president de la Generalitat, Ximo Puig. El projecte permetrà de detectar rastre genètic del coronavirus 2019 a les entrades de les depuradores i les clavegueres. La capacitat d’aquest projecte, ha dit Puig, podria arribar a un detall de barris i, fins i tot, d’edificis.

El projecte començarà a València i s’estendrà arreu del País Valencià les setmanes vinents. L’eina servirà per a saber l’evolució diària del coronavirus i s’afegirà a la resta d’indicadors de la pandèmia amb els quals treballa la Conselleria de Sanitat. Segons que ha explicat Eugenio Calabuig, president de Global Omnium, aquest sistema pot detectar rastres genòmics del virus excretats per la persona poc després del contagi. Això representa un avantatge temporal a les proves diagnòstiques, que no s’acostumen a fer fins que la malaltia no ha avançat i el pacient ja té símptomes.

El ministre de Ciència espanyol, Pedro Duque, ha dit que el projecte tenia com a potencial ‘fer més robustes les decisions que prenguem durant aquesta fase de recuperació de l’activitat’. Duque ha dit que aquesta era una idea que s’estudiava en diversos països, però que no sabia de cap cas en què ja s’hagués posat en marxa, com passarà al País Valencià.

Gloria Sánchez, investigadora del CSIC, ha agraït la col·laboració d’altres laboratoris que han posat a disposició del projecte les seves tecnologies de detecció de virus a aigües residuals. ‘És una ferramenta molt útil per a fer un seguiment a escala poblacional de com circula el virus que pot complementar tota la resta d’anàlisi que ja es fan’, ha dit en referència a les proves diagnòstiques. Calabuig ha explicat que fa tres anys que treballen amb el CSIC per a detectar virus a les aigües residuals i que han traslladat els coneixements d’aquesta experiència al cas del coronavirus. Segons que ha dit, podran mesurar si hi ha coronavirus a les entrades i sortides de les depuradores i, en cas que n’hi hagi, la quantitat genòmica. ‘Ens permet en determinar quines zones hi ha gent contaminada i en quines no n’hi ha i veure’n l’evolució.’

A diferència de les proves diagnòstiques, que no s’acostumen a fer fins que la malaltia no ha avançat i el pacient ja en té símptomes, aquest sistema pot detectar rastres genòmics del virus excretats per la persona poc després del contagi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor