19.06.2020 - 07:39
|
Actualització: 19.06.2020 - 07:53
El president d’Hondures, Juan Orlando Hernández, és el darrer mandatari internacional en haver estat hospitalitzat a causa del coronavirus. Orlando, que és el primer dirigent latinoamericà en ser infectat, és en l’hospital militar de la capital des de dimecres. La seva dona i dos membres del seu equip també tenen la covid-19, segons que ell mateix va anunciar en televisió.
Malgrat les enormes precaucions que els governs han pres per evitar que el coronavirus afecti els seus dirigents hi ha uns quants que no han pogut evitar contagiar-se. Entre aquests el primer ministre de la Gran Bretanya, Boris Johnson, una part del govern iranià, el primer ministre rus, Mikhail Mishustin o el primer ministre armeni, Nikol Pashinyan. Altres caps d’estat o de govern han estat aillats perquè familiars seus han donat positiu. Aquest va ser el el cas fa unes setmanes de la dona del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau o ara de la dona del president d’Ucraïna, Volodymyr Zelensky.
Tal i com van fer el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra o el ministre de Salut d’Andorra, Joan Martínez Benazet, la major part dels dirigents contagiats o que han hagut de fer quarentena han hagut de fer un ús intensiu de la videoconferència i internet per poder seguir atenent els afers de governs.
Hi ha hagut molts països on ministres importants han estat hospitalitzats o s’han trobat malament. És el cas d’Austràlia, per exemple on el ministre d’interior Peter Dutton va donar positiu tornant d’una reunió a la Casa Blanca. A Brasil diversos membres de l’entorn de Bolsanaro han donat positiu, entre els quals el cap de premsa Fabio Wajngarten. També han donat positiu quatre ministres de Burkina Fasso. En aquest país africà es dóna el cas que la primera mort va ser la de la vicepresidenta del parlament, Rose Marie Compaoré. A Guinea també va morir Amadou Salif Kébé, just després de ser el responsable de les eleccions celebrades en aquest país.
Entre més el primer ministre de Guinea Bissau, Nuno Gomes Nabiam, el ministre de salut d’Israel, Yaakov Litzman, el president del Partit Demòcrata italià, Nicola Zingaretti o el ministre de treball de Noruega, Torbjorn Roe Isaksen, han contragut també la Covid. Que no ha respectat tampoc la reialesa. El Príncep de Mònegue, Alberto o el príncep Joaquim de Bèlgica, aquest després d’una polèmica festa a Espanya, també han estat infectats.
Amb tot, el país que ha patit més ha estat sens dubte l’Iran on diversos ministres i membres del parlament han mort per la pandèmia. Entre més Ali Larijani, el president del Parlament, membres de la cambra com Fatemeh Rahbar i Mohammad Ali Ramezani, els directors dels serveis de crisi de l’estat com Pirhossein Kolivand o Ismail Najjar o ministres com el de turisme Ali Asghar Mounesan o el d’indústria, Reza Rahmani.
Als estats francès i espanyol també hi ha hagut ministres afectats per la covid-19, entre els quals el de cultura francès Franck Riester o les ministres Irene Montero i Carmen Calvo, en el cas espanyol.