La corona britànica en crisi: dos terços dels canadencs no volen Carles de Gal·les com a monarca

  • El republicanisme augmenta i és majoritari en moltes de les antigues colònies britàniques

VilaWeb
Redacció
01.12.2021 - 19:32

Barbados va ser notícia ahir per haver deixat de tenir Elisabet II com a cap d’estat i passar a ser una república. Avui, un sondatge al Canadà evidència que la decisió de l’illa del Carib pot no ser una anècdota i com més va més estats comencin a triar el seu màxim representant de forma democràtica.

Un estudi de l’Institut Angus Reid mostra que més de la meitat dels canadencs (52%) diu que el monarca britànic hauria de deixar de ser el cap d’estat durant la generació següent; en canvi, només un 25% és a favor. Això suposa un gran canvi respecte d’ara fa cinc anys, quan es revelava que un 42% era a favor de mantenir la monarquia per un 38% que era en contra.

L’oposició és especialment alta al Quebec, amb un 72% de la població en contra de la continuïtat de la monarquia britànica i només un 10% a favor, esdevenint el territori on la família reial britànica és menys popular.

No obstant això, els canadencs es mostren satisfets amb la reina Elisabet II: un 55% dóna suport al fet que sigui cap d’estat, i l’any que ve es preveu que faci setanta anys de mandat al Canadà; en canvi, només un 34% es mostra a favor a reconèixer Carles de Gal·les com a estat i un 60% s’oposa.

Això deixa la monarquia en una situació incòmoda. Més enllà de Barbados,a  Jamaica hi ha un fort moviment republicà i un sondatge recent revela que un 55% dels jamaicans avalen la destitució del monarca britànic i esdevenir una república; en canvi, solament un 30% estaria a favor de mantenir la monarquia.  El republicanisme també té molt suport a Austràlia. El cap de l’oposició, Bill Shorten, del Partit Laborista, va dir abans de les eleccions federals del 2019 que si governaven farien un referèndum sobre la monarquia. El juliol del 2020, un sondatge va mostrar que un 62% de la població creia que el cap d’estat havia de ser un australià i no pas el monarca britànic.

Així que, amb Elisabet II amb noranta-cinc anys i amb el príncep hereu amb una popularitat molt més baixa, la monarquia britànica passa ara per un punt d’inflexió en el que es juga el seu futur en gran part dels estats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor