Els coreans seran almenys un any més joves a partir de l’any que ve

  • El mètode coreà tradicional per a establir l'edat d'una persona implicava que un nadó pogués tenir dos anys l'endemà de néixer

VilaWeb

Redacció

21.12.2022 - 21:40
Actualització: 21.12.2022 - 22:51

Els habitants de Corea del Sud es rejoveniran el juny del 2023; si més no, constarà així en la documentació oficial. L’explicació d’aquest fet és que el parlament del país ha aprovat un seguit de lleis per a fer obligatori a escala administrativa el sistema internacional per a establir l’edat d’una persona. Això vol dir que s’acabaran les confusions que causaven uns altres mètodes, que feien que els ciutadans tinguessin un any més, o fins i tot dos.

El mètode coreà tradicional –existent de fa segles– estableix que tothom, quan neix, té un any. El perquè no és gaire clar. La versió més popular diu que antigament es considerava que la gestació durava vora un any i, per tant, els nounats ja havien “viscut” un any quan naixien. Una altra explicació és que, segles enrere, en aquesta part d’Àsia no tenien el concepte de zero i, en conseqüència, començaven a comptar pel número u.

A més, independentment de la data de naixement, amb el mètode coreà tradicional es compleix un any més automàticament el primer de gener. Això fa que a Corea del Sud un nadó d’un dia, nascut el 31 de desembre, ja tingui dos anys l’endemà.

Corea del Nord ja va abolir el sistema l’any 1985 en l’àmbit oficial i administratiu, tot i que encara hi ha molta població que el fa servir informalment. Tot i que hi havia mètodes semblants en tots els estats de la regió, com ara la Xina, el Japó o el Vietnam, gradualment han anat adoptant el sistema internacional. Només Taiwan manté una peculiaritat, que és que no té en compte la data de naixement i afegeix un any amb l’any nou lunar.

Molts problemes administratius

A Corea del Sud encara hi ha un altre sistema alternatiu, que no afegeix un any automàticament en néixer, però sí que fa que tothom compleixi un any alhora amb l’arribada de l’any nou. Aquest sistema és emprat, per exemple, en àmbits en què l’edat és molt important, com ara en l’administració militar o en l’edat legal per a beure alcohol i fumar.

El mètode era molt qüestionat, perquè el fet de tenir tres sistemes causava un sobrecost a l’administració pública, a més de confusió, tant en el dia a dia com en contractes legals o en el càlcul per a rebre certes prestacions socials o serveis mèdics.

També tenia importància en aspectes com ara determinar quan un menor necessita protecció legal contra els abusos o quan un infant pot començar l’escola. La majoria de sondatges revelaven que entre el 70% i el 80% de la població preferia equiparar-se a la resta del món, amb la voluntat de mostrar també que són una potència moderna. Per a una part dels coreans, tanmateix, és perdre un aspecte pintoresc de la seva cultura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor