Després de dècades de controvèrsia, Corea del Sud prohibeix de menjar carn de gos

  • La carn de gos ha perdut popularitat a Corea del Sud a mesura que ha augmentat la tinença d’animals domèstics i s'ha generalitzat la preocupació pel benestar animal        

VilaWeb
Manifestants celebren l'aprovació de la llei contra el consum de carn de gos davant el parlament sud-coreà a Seül abans-d'ahir (fotografia: Jeon Heon-Kyun/EFE)
The Washington Post
10.01.2024 - 21:40
Actualització: 10.01.2024 - 22:58

The Washington Post · Annabelle Timsit

El parlament de Corea del Sud ha aprovat un projecte de llei que il·legalitza la cria, sacrifici i venda de gossos per a consum humà. És una victòria per als grups de defensa dels drets dels animals, que feia anys que lluitaven per aquest canvi.

La votació d’abans-d’ahir, que aprovà el projecte de llei de manera gairebé unànime (208 legisladors van votar-hi a favor i dos s’hi abstingueren) posa en relleu el canvi cultural i polític a Corea del Sud sobre la qüestió del consum de carn de gos i la indústria que sustenta aquesta pràctica. La carn de gos ha perdut popularitat al país a mesura que ha augmentat la tinença d’animals domèstics i s’ha generalitzat la preocupació pel benestar animal.

En una enquesta de Gallup Korea publicada el 2022, més d’un 60% de sud-coreans deia que veia amb mals ulls el consum de carn de gos. Tan sols un 8% deia que havia menjat carn de gos l’any anterior, enfront del 27% registrat l’any 2015. El canvi ha estat especialment pronunciat entre les generacions més joves.

Després de la votació de dimarts, els activistes van celebrar l’aprovació del projecte de llei com un moment històric per al país. “No vaig pensar mai que arribaria a veure una prohibició de la cruel indústria de la carn de gos a Corea del Sud”, diu en un comunicat Jung Ah Chae, director executiu d’Humane Society International Korea. “Ens trobem en un punt d’inflexió en què la majoria dels ciutadans coreans rebutja de menjar gossos”, afegeix.

Per la seva banda, alguns criadors de gossos volen impugnar el projecte de llei davant el Tribunal Constitucional de Corea del Sud.

El projecte de llei prohibeix el comerç de carn de gos a partir del 2027. Després d’aquesta data, el sacrifici de gossos per al consum humà podria implicar penes de ni més ni menys que tres anys de presó o multes de 30 milions de wons sud-coreans, uns 21.000 euros. Criar gossos i vendre’n per al consum humà podria castigar-se amb dos anys de presó o una multa de 20 milions de wons, uns 14.000 euros. El projecte de llei, en canvi, no tipifica com a delicte el consum de carn de gos.

Les empreses que criïn, sacrifiquin i venguin gossos podran optar a compensacions del govern si presenten a les autoritats locals un pla de tancament o de transició cap a una altra indústria. Grups activistes com Humane Society International Korea han ajudat els criadors de gossos a reconvertir la seva activitat cap al cultiu de nabius, herbes medicinals o julivert.

Els grups que representen els criadors de gossos s’han oposat al projecte de llei, i argumenten que la prohibició els privaria del seu mitjà de vida i els vulneraria drets. Alguns sud-coreans continuen menjant carn de gos –sobretot durant els dies més calorosos de l’estiu, anomenats boknal, un moment en què algunes persones creuen que consumir plats amb carn de gos, com ara la sopa bosintang, pot ser beneficiós per a l’organisme.

Son Won Hak, ramader de gossos i antic dirigent d’una associació del sector, diu a Associated Press que el projecte de llei és “un cas clar de violència estatal perquè atempta contra la llibertat de triar” la seva ocupació.

Joo Young-bong, director de l’Associació Coreana de Criadors de Carn de Gos, va declarar a The Washington Post al novembre que el projecte de llei era inviable. “Deixar la nostra feina de tota la vida és una opció insostenible per a nosaltres, els ramaders de 60 anys i 70.”

A Corea del Sud hi ha 1.156 granges de gossos registrades i 1.666 restaurants que serveixen carn de gos cada any, segons dades del govern citades per The Korea Times. Tanmateix, els grups que representen criadors i ramaders diuen que les xifres reals són entre dues i tres vegades superiors.

Els intents anteriors de prohibir la carn de gos a Corea del Sud van fracassar, en part, per l’oposició del sector. Al novembre, una protesta contra el projecte de llei organitzada per l’Associació Coreana de Criadors de Carn de Gos prop del palau presidencial de Seül va acabar amb aldarulls i l’enfrontament d’alguns manifestants amb la policia.

Però els grups de defensa dels drets dels animals afirmen que l’opinió pública ha canviat, en part, perquè com més va més sud-coreans tenen gossos com a animals de companyia i com més va més es preocupen pel seu benestar. Segons el Ministeri d’Agricultura sud-coreà, l’any 2022 hi havia 3,02 milions de gossos com a animals de companyia a Corea del Sud, enfront dels 1,3 milions registrats l’any 2018.

El projecte de llei també ha rebut el suport del president de Corea del Sud, Yoon Suk Yeol, i la seva esposa, la primera dama, Kim Keon Hee. Ambdós són coneguts com a amants dels animals i tenen com a mascotes uns quants gossos i gats. Kim va assistir a un acte pels drets dels animals a l’agost i va dir: “El consum de carn de gos s’ha d’acabar […] en una era en què humans i animals domèstics coexisteixin com a amics.”

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor