22.09.2017 - 09:26
MADRID, 22 (EUROPA PRESS)
El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha advertit aquest divendres que està considerant “les contramesures més dures de la història” contra els Estats Units en resposta a les declaracions del president nord-americà, Donald Trump, davant l’Assemblea General de les Nacions Unides, en les quals es va mostrar disposat a “destruir totalment” el país asiàtic si continua amb les seves amenaces.
“Mentre Trump segueixi sent la cara del món i després que hagi denunciat i insultat l’Estat (nord-coreà), en formular la declaració de guerra més brutal d’erradicar la nostra república, consideraré el més alt nivell de dures contramesures a la història”, ha dit en el seu comunicat.
“Penso molt en quina resposta esperava (Trump) quan va permetre que semblants declaracions excèntriques sortissin de la seva boca”, ha afirmat, tal com ha recollit l’agència estatal nord-coreana de notícies, KCNA.
“Sigui el que sigui el que esperava Trump, farà front a resultats més enllà de les seves expectatives”, ha afegit Kim, qui ha descrit a més el president nord-americà com “una persona trastornada” i “senil”.
Per això, Kim ha assegurat que les paraules del president nord-americà l’han “convençut” que la seva decisió de mantenir els programes de desenvolupament nuclear i balístic “és la correcta i és la que cal seguir fins al final”.
Així, ha ressaltat que esperava que Trump “fes unes declaracions estereotipades i preparades, una mica diferents al que acostuma a barbollar”, i ha lamentat que “en comptes de fer declaracions que puguin ser vistes com a positives per rebaixar les tensions, va pronunciar un contrasentit groller i sense precedents que mai no havia estat formulat pels seus predecessors”.
“M’agradaria recomanar a Trump que exerceixi la prudència en l’elecció de les paraules i que sigui considerat amb la persona a la qual parla quan pronunciï un discurs davant el món”, ha dit.
El líder nord-coreà ha recalcat que “el comportament alienat del president nord-americà, expressant davant l’ONU la voluntat anti ètica de ‘destruir totalment’ un Estat sobirà, més enllà del límit de qualsevol amenaça sobre un canvi de règim o derrocament d’un sistema social, fa pensar sobre la discreció i el componiment”.
“Des que ha assumit el poder, Trump ha estat incansable amb les seves amenaces i xantatges contra tots els països del món. No està capacitat per tenir les prerrogatives sobre el comandament suprem d’un país, i és més un canalla i un gángster a qui li agrada jugar amb foc més que no pas un polític”, ha criticat.
“Com un home que representa Corea del Nord i en nom de la dignitat i l’honor del meu Estat, el meu poble i jo mateix, faré que l’home que té la prerrogativa sobre el comandament suprem als Estats Units pagui un alt preu pel seu discurs advocant per destruir totalment Corea del Nord”, ha recalcat.
“No és una expressió retòrica com les que li agraden a Trump. Domesticaré definitivament el trastornat i senil nord-americà”, ha reblat.
NOVES SANCIONS DELS EUA
El comunicat ha estat publicat hores després que el mateix Trump signés una ordre executiva que obre la porta a afegir noves sancions contra persones i entitats vinculades al Govern de Corea del Nord, en un nou intent per contenir la seva carrera nuclear i armamentística mitjançant una via que, de moment, no ha fet caure Pyongyang.
“Avui anuncio una nova ordre executiva, recentment signada, que amplia considerablement la nostra capacitat per assenyalar companyies, institucions financeres, que financin i comerciïn amb Corea del Nord”, va afirmar Trump, poc abans de tenir un esmorzar amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, i el president sud-coreà, Moon Jae-in.
Amb aquest decret, Trump aspira a “tallar totes les fonts d’ingressos que financen les tasques de Corea del Nord per desenvolupar les armes més mortíferes conegudes per la humanitat”.
El president situa en el punt de mira la indústria tèxtil, pesquera, manufacturera i de tecnologies de la informació i ha assenyalat que el Departament del Tresor nord-americà tindria potestat per sancionar bancs estrangers que facin transaccions vinculades al comerç nord-coreà. Washington, no obstant això, en deixa fora el sector petrolier.
La setmana passada, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar per unanimitat imposar a Corea del Nord el paquet de sancions més dur contra el país fins avui.
Corea del Nord ha dut a terme en els darrers anys nombroses proves nuclears i balístiques –inclòs un assaig nuclear el 3 de setembre– que s’han traduït en un enduriment del règim de sancions internacionals, la qual cosa no ha servit per dissuadir Kim Jong-un.
Les autoritats nord-coreanes justifiquen la seva escalada nuclear i militar per la necessitat de defensar-se del que considera moviments provocadors de Corea del Sud i els Estats Units.
Les dues Corees segueixen tècnicament en guerra perquè només van signar un armistici per cessar indefinidament les hostilitats després d’enfrontar-se entre el 1950 i el 1953.