Guterres aplaudeix Corea del Sud per oferir diàleg a Corea del Nord i demana una resposta positiva a Pyongyang

  • El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha aplaudit aquest dimecres la decisió de Corea del Sud d'oferir a Pyongyang discussions a nivell militar i sobre la reunificació de famílies separades per la guerra.

VilaWeb
Europa Press
20.07.2017 - 10:38
Actualització: 20.07.2017 - 10:55

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha aplaudit aquest dimecres la decisió de Corea del Sud d’oferir a Pyongyang discussions a nivell militar i sobre la reunificació de famílies separades per la guerra.

El viceportaveu de la Secretaria General de l’ONU, Farhan Haq, ha destacat que Guterres ‘anima la cúpula de Corea del Nord a respondre de manera positiva’. Pyongyang no s’ha pronunciat davant la proposta, formulada aquest dilluns.

‘L’absència de canals de comunicació amb Corea del Nord podria ser perillosa’, ha valorat Haq.

El Ministeri de Defensa de Corea del Sud va explicar que l’objectiu de les reunions seria posar fi ‘a tots els actes d’hostilitat’ a la frontera comuna. La proposta contempla una reunió el 21 de juliol a la localitat de Panmunjom.

Així mateix, va fer una segona proposta per reobrir les converses amb la Creu Roja per discutir el reinici de les reunificacions de familiars separats per la Guerra de Corea (1950-1953).

Les propostes han estat formulades uns deu dies després que el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, demanés a Corea del Nord que torni a la taula de negociacions, assegurant que està disposat a reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, ‘en qualsevol moment i lloc’.

‘Si es donen les condicions adequades i hi ha una oportunitat de revertir la tensió actual i la situació de confrontació a la península de Corea, estic disposat a reunir-me amb Kim a qualsevol en qualsevol moment i lloc’, va dir.

Moon va apostar a més per una suspensió ‘immediata i completa’ de totes les ‘activitats hostils’ en la línia de demarcació que separa tots dos països.

En les seves paraules, Moon va subratllar que Seül ‘no vol el col·lapse de Corea del Nord ni busca qualsevol tipus d’unificació per absorció’.

Així mateix, va titllar de ‘decebedor’ l’última prova balística de Corea del Nord, recalcant que ‘no només viola les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, sinó que mostra un clar rebuig als reiterats advertiments de la comunitat internacional’.

En aquest sentit, va assegurar que la política del seu Govern ‘només busca la pau’, garantint que l’objectiu és aconseguir la desnuclearització de la península ‘garantint la seguretat del règim de Corea del Nord’.

Així, va detallar que el seu objectiu és aconseguir la pau i un nou mapa econòmic que garanteixi la coexistència i prosperitat d’ambdues Corees, prometent mantenir els vincles humanitaris i civils amb el país veí, independentment de l’estat de les seves relacions polítiques.

Finalment, va advocar pel reinici de les reunions de les famílies separades per la guerra de Corea, afirmant que ‘és necessari permetre a aquesta gent retrobar-se amb els seus sers estimats mentre segueixen amb vida’.

Les propostes de Seül arriben en un moment de tensió a la regió a causa dels últims assaigs balístics per part de Corea del Nord, que aquesta setmana va llançar un míssil balístic internacional amb capacitat per dur caps nuclears.

Corea del Nord justifica la seva escalada nuclear i militar per la necessitat de defensar-se del que considera moviments provocadors de Corea del Sud i els Estats Units.

Les dues Corees segueixen tècnicament en guerra perquè només van signar un armistici per cessar indefinidament les hostilitats després d’enfrontar-se entre el 1950 i 1953.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor