10.06.2022 - 21:40
Els alumnes d’Iparralde que estudien en èuscar, com també els seus pares i professors, fa anys que lluiten pel dret de poder fer els exàmens generals imposats pel sistema educatiu francès en la seva llengua. Els anys passen i els jacobins sempre hi troben alguna excusa. Però els alumnes no es rendeixen, atès que estan segurs que algun dia aconseguiran de fer aquestes dues proves en èuscar.
Són dos exàmens: el primer, anomenat brevet, l’han de passar els alumnes de 14-15 anys; al segon, anomenat bac, s’hi ha d’enfrontar qui vulgui cursar estudis superiors. El 2019 es va veure clar que l’actitud del govern francès vorejava l’obsessió. Els alumnes bascoparlants van respondre en èuscar les preguntes formulades en francès al brevet. Entre els correctors d’anys anteriors hi havia docents que sabien èuscar i que, en un gest de solidaritat, havien donat per bons aquells exàmens.
Però ara fa tres anys, amb l’objectiu que no passés res de semblant, els encarregats d’Educació van enviar a Bordeu els exàmens fets en èuscar perquè anessin a parar en mans de correctors francesos.
Enguany, així com en els anteriors, els professors de Seaska s’han negat a corregir els exàmens amb l’argument que s’ha impedit als alumnes de respondre en èuscar. Seaska és l’associació d’ikastoles d’Iparralde, creada el 1969; actualment, la conformen trenta-set escoles i cada any n’hi ha més, especialment d’educació primària.
Els governs de París no fan mai cap pas per bona voluntat; els agents educatius es veuen obligats a lluitar constantment, i tot allò que han aconseguit fins ara ha estat mitjançant mobilitzacions i protestes. Els alumnes –d’ençà de ben petits–, els seus professors i els seus pares ja hi estan avesats, a conseqüència d’aquesta lluita constant.
Per això és tan estimulant de veure el coratge amb què aquests alumnes de catorze anys i quinze, en edat d’afrontar el brevet, fan pancartes, samarretes i qualsevol cosa que els serveixi per a difondre la seva reivindicació.