La Copa Amèrica de vela es tornarà a fer a Barcelona? La final ho pot decidir

VilaWeb
Pere Millan Roca
09.10.2024 - 19:39

Avui es fa la cerimònia d’inauguració de la Copa Amèrica, la competició de vela més important del món que fa setmanes que es disputa a Barcelona. L’acte és avui perquè dissabte començarà la gran final, que enfrontarà el guanyador del certamen entre aspirants –conegut per Copa Louis Vuitton–, l’INEOS Britannia, contra l’actual guanyador, el Team New Zealand.

Més enllà del component esportiu, aquesta final també serà clau per a determinar on es farà el campionat el 2028. El reglament determina que l’equip que guanya la copa anterior decideix en quines aigües es disputarà la següent. Normalment, trien una ciutat del seu país, perquè ja en coneixen els vents i el comportament de la mar, fet que els permet de partir amb avantatge. Ara, els noranta milions d’euros de deute generats a Auckland el 2021 van fer que l’equip neozelandès cerqués una localització alternativa. Malgrat que ciutats com Màlaga, Cork, i Gidda hi aspiraven, va acabar essent Barcelona.

En cas que el Team New Zealand revalidés el títol, hi ha moltes opcions de tornar a triar Barcelona, si tenim en compte les declaracions del director de l’equip, Grant Dalton. “Barcelona està ben situada per a repetir –va dir en una entrevista al diari El Mundo a final d’agost–. Si ho demanes a qualsevol integrant de qualsevol equip, crec que tots hi estarem d’acord. És genial que no es vulguin traslladar. […] També caldria veure com està el mercat, però ens encanta com van les coses.”

Més recentment, en declaracions a VilaWeb, Dalton ha dit que no té paraules per a parlar de Barcelona com a ciutat i seu. “Veure els canvis positius que ha dut en la ciutat i l’àrea del port, a més de la participació de la gent amb les regates ha estat fantàstic, i això que l’esdeveniment principal encara no ha començat. Puc assegurar que, en cas de guanyar, quan arribi el moment, Barcelona serà una opció si la ciutat ho vol”, ha afirmat.

copa amèrica
Jaume Collboni visitant la base dels equips femenins de la Copa Amèrica amb el director general, Grant Dalton.

L’altre finalista, l’INEOS Britannia, sembla més recelós a mantenir la competició a la ciutat. La ciutat irlandesa de Cork, que ja havia pugnat amb Barcelona per la copa actual, seria l’opció més lògica per la proximitat geogràfica amb el Regne Unit i les semblances quant a condicions climàtiques i marítimes. A més, hi ha opcions més llunyanes com Gidda, que ja va ser la seu d’una de les regates preliminars de la competició actual, que tornarien a ser tingudes en compte.

Aquests darrers anys, l’Aràbia Saudita ha fet un gran esforç per a ser seu de grans competicions esportives, com la Supercopa espanyola de futbol, la Copa del Món de futbol 2034 i un gran premi de la Fórmula 1. Ho ha fet a còpia d’oferir grans condicions i avantatges econòmics. Això té l’objectiu d’obrir-se al món i legitimar-se políticament davant Occident, un fenomen conegut internacionalment amb la denominació sports washing. Organitzar la Copa Amèrica de vela seria un altre pas en aquesta direcció.

Malgrat aquests cants de sirena d’unes altres seus, l’equip INEOS Britannia també s’ha desfet en elogis cap a Barcelona. Concretament, el cap del departament de logística, Pablo Mira, va dir en una entrevista a EFE que l’equip tenia previst d’establir-se permanentment a la ciutat. “Una volta acabada la competició d’enguany, i malgrat que lògicament depenem del resultat perquè això marca la continuïtat de qualsevol equip, volem mantenir una base d’entrenament, ensenyament i desenvolupament a Barcelona”, va dir.

copa amèrica
El vaixell de l’INEOS Britannia durant la final de la Copa Louis Vuitton.

L’opció del 2026

A banda, en una altra entrevista a l’agència EFE, Grant Dalton va deixar la porta oberta a avançar la competició següent al 2026, és a dir, dos anys abans de la data prevista. Com passa amb la localització del torneig, escollir el moment en què es fa també és una potestat que tenen els equips guanyadors. “A uns quants equips els agradaria que fos el 2026. Si fos el cas, podria ser que tornéssim a Barcelona… Tot és possible, però primer esperem que acabi aquesta competició”, va dir.

El director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, Ignasi Armengol, està convençut de la capacitat de la ciutat de repetir d’ací a dos anys. “Barcelona podria acollir-la d’aquí a dos anys. El 60% de la infrastructura és totalment aprofitable”, va dir a El Periódico el dirigent que encapçala l’organització que agrupa les administracions que s’han encarregat d’organitzar l’esdeveniment: la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la diputació, el govern espanyol, el Port de Barcelona, la Cambra de Comerç i Barcelona Global. En canvi, en resposta a una consulta de VilaWeb, la fundació ha volgut deixar clar que correspon a les administracions que en formen part valorar i decidir si volen optar a tornar a organitzar la copa i, en cas afirmatiu, negociar les condicions amb l’equip guanyador.

La vice-presidenta de la competició, Aurora Catà, també és optimista sobre les opcions de repetir de Barcelona. “La podríem acollir amb rapidesa i això és un avantatge”, va dir fa un mes, malgrat advertir que encara havien de passar moltes coses perquè aquesta possibilitat es fes realitat.

Les administracions, en espera

El nou govern català de Salvador Illa es manté prudent i diu que cal esperar que s’acabi la competició per analitzar quin llegat deixa. Malgrat això, al Departament d’Esports diuen que encara no han tingut cap conversa sobre la continuïtat.

A l’ajuntament, el tinent de batlle d’Economia, Jordi Valls, va dir fa dues setmanes que el compromís de la ciutat amb la copa es limitava al 2024. “Barcelona vol aprofitar al màxim la Copa Amèrica, però el compromís és per al 2024. El govern no s’hi ha pronunciat encara”, va assenyalar. Alhora, va indicar que la corporació està satisfeta amb el desenvolupament de la competició a la ciutat i que compleix els objectius que tenia de reforçar la cultura nàutica i l’economia relacionada amb l’activitat marítima de la ciutat.

En la mateixa línia s’ha manifestat el regidor d’Esports, David Escudé, que, enorgullit per la competició, l’ha titllat de “petita revolució per a la ciutat en el terreny urbanístic, social i esportiu”.

Les entitats veïnals hi continuen en contra

La Plataforma No a la Copa Amèrica de Vela tem els efectes que pot causar que es torni a fer a Barcelona. “Estem amoïnats. L’objectiu actual és que no es torni a fer ni a Barcelona, ni enlloc dels Països Catalans, ni de l’estat espanyol, perquè també hi contribuïm amb els impostos. Ens hi trobaran de cara”, diu la portaveu, Esther Jorquera.

Protesta veïnal contra la Copa Amèrica a la platja del Somorrostro.

La Xarxa Veïnal del Raval i la FAVB també ho refusa. Miquel Borràs, membre d’ambdues associacions, diu: “No ens agradaria. No anem en contra dels esdeveniments esportius, però no haurien de costar diners a l’administració pública. I si en costen, que hi hagi transparència total. Ben al contrari que la Copa Amèrica.”

La plataforma ha promès noves mobilitzacions aquests dies vinents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor