Les cooperatives creixen d’un 46% a Catalunya d’ençà del 2016

  • El sector tecnològic és el que més es resisteix a adoptar un model que opta per una gestió democràtica de l'empresa

VilaWeb

ACN

03.04.2023 - 15:25
Actualització: 03.04.2023 - 17:35

Catalunya ha viscut un impuls del cooperativisme en els últims sis anys i ha tancat el 2022 amb 4.600 empreses que han triat aquest model, un 46% més que el 2015. Els sectors que més han crescut són les de consum (556%) i d’habitatge (100%). Segons el director general d’Economia Social del Govern, Josep Vidal, el principal repte és impulsar aquest model de gestió democràtica en les empreses emergents tecnològiques.

Segons ha dit en una trobada amb periodistes, el model d’emprenedoria tecnològica imperant “està molt basat en el capital” i en la recerca de finançament via fons d’inversió, un sistema que contrasta amb l’àmbit cooperatiu, que “no està trobant les eines àgils de finançament per poder-hi accedir”. D’altra banda, la constitució d’una cooperativa és bastant més feixuga que la d’una empresa ordinària.

Vidal ha afegit que sí que hi ha projectes tecnològics cooperatius que funcionen, però se situen en sectors més especialitzats, com podria ser l’energètic, en el cas de Som Energia. Precisament, l’empresa pertany al grup Som IT Cooperatiu, format també per Som Mobilitat, Som Connexió o Col·lectiva’t, una de les aliances que més factura en les empreses d’aquest àmbit. Altres exemples de models de negoci exitosos són el negoci cultural i educatiu d’Abacus, l’Associació de cooperatives de les Terres de Lleida (Actel), Arrossaires del Delta o Plana de Vic així com SCIAS, la propietària de l’Hospital de Barcelona, o Suara.

Per ordenar aquest tipus d’empreses i altres entitats, el govern prepara la Llei de l’Economia Social i Solidària que s’ha elaborat al llarg dels últims quatre anys del bracet del moviment cooperativista, el tercer sector, les mutualitats i la xarxa d’economia solidària. La norma pretén de definir qui podrà ser economia social i solidària amb la voluntat de “ser més”, segons ha detallat Vidal. Aquest sector de l’economia representa el 2,19% de les empreses i dona feina a 142.000 persones, amb dades del 2020.

Històricament, les cooperatives s’han concentrat en el sector agrícola, però en l’última dècada han arrelat arreu del territori i s’han diversificat a sectors tan diversos com el comerç, l’habitatge, l’agricultura, l’alimentació o la cultura. Moltes de les noves empreses cooperativistes s’han fundat com a cooperatives de consum (+556%) i de treball (+48%), fet que diferencia el cooperativisme català del d’altres territoris, com el País Basc, conegut per la cooperativa industrial Mondragón. En canvi, a Catalunya l’àmbit industrial no ha aconseguit desenvolupar aquest model d’empresa.

L’Executiu ha defensat l’aposta per aquest model, que és “més resilient” als xocs econòmics i ofereixen millors condicions laborals als treballadors. Part de l’impuls de les noves cooperatives s’explica pels canvis normatius introduïts el 2016 que van permetre de fundar una d’aquestes empreses amb dos socis, en lloc dels tres que es demanaven anteriorment. Aquell mateix any van néixer els ateneus cooperatius, un servei especialitzat per acompanyar la creació d’aquestes entitats en la qual participen tres-centes vuitanta organitzacions de tot el territori. Actualment, hi ha catorze ateneus repartits per Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor