Controlar les vaques amb el mòbil, un pla pilot per a eliminar les tanques al camp

  • Una aplicació permet d'eliminar les tanques físiques pels ramats, ja que els animals porten un collar que els avisa si s'allunyen de la zona marcada

VilaWeb
Redacció / ACN
09.06.2022 - 19:24
Actualització: 17.06.2022 - 08:30

La Diputació de Barcelona ha impulsat una prova pilot per a eliminar les tanques físiques i controlar els ramats amb el telèfon mòbil, gràcies a una aplicació amb què els ramaders poden delimitar una zona de pastura per als seus animals. El sistema es prova amb les vaques de l’explotació del mas Casa Nova de Sora (Osona), que ja porten un collar amb geolocalització. Aquest collar emet un so distintiu que avisa l’animal que surt de la zona de pastura perquè no continuï avançant. Si l’animal no fa cabal de l’avís i continua endavant, el so es reforça amb un petit impuls elèctric que és inofensiu.

Amb aquest programari, desenvolupat per l’empresa noruega Nofence, els ramaders s’estalvien molt de temps, cosa que facilita la conciliació familiar, tal com explica Xavi Quirante, ramader de Casa Nova: “La vida de pagès no és que sigui molt dura, però sí que és molt constant, i avui dia tothom vol tenir vacances i anar-se’n amb la família a l’estiu. Aquesta eina t’ho permet.”

Més llibertat per a les vaques

A més, tenir les vaques geolocalitzades en tot moment serveix per a seguir-les de manera més precisa. Quirante posa l’exemple de quan les vaques estan embarassades i, uns dies abans de sortir de comptes, les tanquen per evitar que passi res. L’aplicació ho fa més fàcil: “Veus ben bé on és la vaca, la pots controlar constantment i pots deixar que pareixi al bosc, que és el seu hàbitat natural.”

Que els animals puguin alimentar-se lliurement pels prats i boscos millora la seva dieta i hi guanyen qualitat de vida, alhora que poden arribar a més racons, de manera que netegen més el bosc i hi lleven càrrega de combustible. Tot plegat beneficia la prevenció dels incendis forestals, segons que explica Pere Navarro, enginyer de territori de la Diputació de Barcelona: “Amb aquests collars se sap exactament on pasturen els animals i es poden establir zones estratègiques per a la prevenció d’incendis.”

Aquest sistema encara no es comercialitza als Països Catalans, però ja se n’ha estimat el cost per cap de ramat: cada collaret costa 270 euros per a les vaques i 170 per a les ovelles, a més d’uns 56 euros l’any de manteniment. La Diputació de Barcelona, amb el programa BCN Smart Rural, s’ha encarregat de finançar l’adquisició dels collars amb fons europeus, però els ramaders del mas Casa Nova creuen que sortiria a compte fins i tot sense ajudes perquè no hi ha gaire diferència amb el cost d’un tancat físic, que tampoc no evita l’entrada d’animals salvatges.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor