05.02.2024 - 11:31
|
Actualització: 05.02.2024 - 12:30
La plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí ha enviat una carta al conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, demanant-li explicacions per la presència del vaixell de prospeccions marítimes Glomar Vantage a la zona del golf de Roses (Alt Empordà), on està previst que s’ubiqui el projecte Plemcat. L’entitat assegura que fa setmanes que està fent actuacions a la zona i que se l’ha vist resseguint el cable d’exportació d’energia cap a terra projectat pel Plemcat, a més de la zona on hi hauria les plataformes flotants previstes al projecte. En aquest sentit, demana si les tasques que està fent l’embarcació estan relacionades amb la plataforma marina prevista i si té les autoritzacions per fer-ho.
A la missiva, l’entitat recorda que es tracta de la zona de més elevada biodiversitat de la Mediterrània Occidental i que està envoltada d’espais protegits. A més, remarca que es troba just a sobre d’una zona de reserva de pesca per a una gestió sostenible dels caladors i que han rebut nombroses peticions de ciutadans “inquiets” per la presència del vaixell.
En aquest sentit, els opositors al parc eòlic marí pregunten al conseller quines tasques ha estat fent l’embarcació i si tenen a veure amb la plataforma que impulsa el govern. També volen saber si l’ha contractat la Generalitat o alguna empresa “col·laboradora” i si compta amb les autoritzacions pertinents per fer aquest tipus de tasques.
Per altra banda, l’entitat pregunta si s’han avaluat els impactes ambientals que pugui generar l’activitat del vaixell i per què la Generalitat “no ha anunciat ni explicat públicament la feina que fa aquest vaixell, com sí que va fer el govern regional de Normandia, a l’estat francès, quan el mateix vaixell hi va fer prospeccions per a la implementació d’un parc eòlic a la zona”.
L’ACN s’ha posat en contacte amb Acció Climàtica i està a l’espera de rebre resposta per part del Departament.
Una plataforma per “testejar” l’eòlica marina
La plataforma Plemcat serà un laboratori d’assaig pilot que haurà de servir per testejar l’eòlica marina a la zona d’implantació prevista al POEM. El Plemcat ha aconseguit un finançament de 30 milions d’euros del programa ‘Renmarinas’, convocat per l’Estat amb finançament europeu. La resta de la inversió —fins a arribar als 80,1 milions que es calcula que costarà— els aportarà Acció Climàtica a través de l’Institut de Recerca en l’Energia de Catalunya (IREC), que en liderarà l’execució.
La previsió és que la plataforma estigui construïda com a màxim el desembre del 2025 i comptarà amb tres prototips diferents. La voluntat és que els resultats que aporti el Plemcat puguin ajudar a reduir els impactes negatius que puguin tenir els parcs comercials, que es podran instal·lar a la zona.