Solidaritat a les xarxes amb els Blaus de Granollers: “La sàtira popular és el motor de la festa”

  • La persecució ha fet que advocats i activistes hagin recordat que els policies han fet tallers amb armes i que no es poden incloure en el delicte d'odi

VilaWeb
Redacció
29.08.2024 - 17:14
Actualització: 29.08.2024 - 18:25

El taller satíric que van fer els Blaus de Granollers durant la festa major, en el qual simplement se simulava el llançament d’un còctel Molotov, de mentida, que apuntava un ninot de cartó vestit de policia, i es feien unes bitlles en què la pilota era un contenidor d’escombraries que havia de tirar a terra un cotxe de la policia, ha desfermat una onada de crítiques i acarnissament.

Els sindicats de Mossos van presentar una denúncia a la fiscalia per un delicte d’odi i injúries, i avui ha continuat l’ofensiva amb un expedient de la fiscalia de menors, que també ha demanat als Mossos i la DGAIA  que investiguin si hi havia menors en situació de desemparament o desprotecció. La consellera de l’Interior, Núria Parlon, s’ha afegit a les crítiques i ha titllat de violència i d’intolerable aquesta activitat durant la festa major.

Arran d’aquesta reacció desmesurada, hi ha hagut unes quantes personalitats que han reaccionat mostrant la seva solidaritat amb la colla i en contra d’aquesta persecució. El professor d’antropologia Manuel Delgado ha assenyalat que, justament, la vinculació entre festa i revolta, i que els Blaus demostraven que entenien “el sentit profund de la cultural popular i tradicional”.

A banda, Esquerra Republicana de Granollers ha emès un comunicat en el qual ha expressat el suport als Blaus i ha remarcat la necessitat de protegir una festa basada en la llibertat d’expressió. A més, ha assenyalat que la cultura popular és un dels pilars de la societat catalana.

Sobre això, la CUP de Granollers també ha donat suport als Blaus i ha posat l’accent en el “model on la sàtira i la lliure expressió populars són el motor de la festa”. “Davant dels muntatges i relats inventats dels de sempre per reprimir-ho, ens hi trobaran de cara”, afegeixen. En un sentit similar, el periodista de TV3 Jordi Asturgó ha assenyalat que “les traves, els impediments, la utilització i ingerències polítiques que han patit algunes festes majors aquest estiu (no només la de Granollers) són indignes d’un país que s’omple la boca de cultura popular”. Per la seva banda, el regidor de la CUP a Cardedeu (Vallès Oriental) Blai Taberner destaca: “La policia és una estructura de poder i al servei del manteniment del poder. Com a tal, ha de poder ser sotmesa a crítiques, mofes, sàtira, vexacions i ofensa per part del poble a qui pretén sotmetre, massa sovint, a partir de la violència, la intimidació o l’espionatge.”

El periodista Jordi Borràs ha exterioritzat simplement el seu astorament: “Que ens hem begut l’enteniment o què?”

L’ex-diputat David Fernàndez ha recordat un cartell difós fa un temps: “El sindicat policial que demana –i aconsegueix– que la fiscalia investigui els fets de Granollers, va publicar –i esborrar després– aquest ‘amable’ cartellet no fa massa anys. No és sobrer afegir que cap fiscalia va obrir cap investigació. Mai”.

Un delicte que no hauria d’incloure els policies

El periodista Miquel Ramos recorda que “les forces i cossos de seguretat de l’estat no poden ser víctimes de delictes d’odi”, tal com ha sentenciat la justícia i malgrat que és el que han denunciat els sindicats de policia. De la mateixa manera, l’advocat Eduardo Cáliz, d’Arrels Advocades, també explicava: “Els delictes d’odi s’apliquen a grups desprotegits (es discuteix que inclou, però no a la policia, això ja està clar)”. A més, ha mostrat la sorpresa perquè “estan perseguint nens”.

El filòleg i analista polític Ricard Chulià també ha destacat que “la tipologia de delicte d’odi només s’aplica quan la víctima pertany a un col·lectiu estructuralment discriminat, cosa que no és la policia” i ha acabat la reflexió amb un: “Ja veig que les festes de Granollers són les millors”.

En la mateixa línia s’ha expressat l’historiador Andreu Pujol, que ha dit que a la mateixa pàgina web dels Mossos s’explica que qualsevol delicte d’odi parteix de la discriminació o rebuig per motius de raça, origen ètnic, discapacitat, religió, orientació sexual, ideologia o aporofòbia.

En uns altres casos, s’ha denunciat les activitats de la policia en algunes festes o espais, com ara el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, que es pregunta on era la fiscalia de menors quan la policia feia activitats amb armes i manilles amb els infants. De manera similar, Jordi Salvia, ex-cap de premsa de la CUP, ha piulat en el mateix sentit: “Doncs els tallers que organitzen les policies no són de cartó com els de Granollers”.

L’humorista Magí Garcia Vidal també hi ha volgut dir la seva a X. En un missatge, ha defensat que “odiar la policia no és delicte”.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor