La UE publica el contracte amb AstraZeneca, però en censura les parts més rellevants

  • El contracte, publicat amb el permís de la farmacèutica, no conté la informació sobre el cost econòmic, la xifra total de dosis o els terminis d'entrega

VilaWeb
Redacció
29.01.2021 - 13:18

La Comissió Europea ha fet públic el contracte amb la farmacèutica AstraZeneca —signat el 27 d’agost passat— en ple conflicte pel retard en el lliurament de les dosis del vaccí. De totes maneres, el document està ple de parts censurades, de manera que elements rellevants com ara el cost econòmic de la compra, la xifra total de dosis o els terminis d’entrega no es poden consultar. De fet, la Comissió ha justificat la censura de paràgrafs sencers al·legant que contenen informació confidencial.

El contracte constata en una clàusula que “AstraZeneca farà tot el possible per produir el vaccí a les plantes localitzades dins la UE (que per aquesta secció també inclou el Regne Unit)”. En aquest sentit, la Comissió ha reclamat aquesta setmana una part de la producció de les plantes britàniques. Un pas que la farmacèutica s’ha negat a fer. “Tan bon punt hi hagi un nombre suficient de vaccinacions al Regne Unit, podrem utilitzar el centre de producció per ajudar a Europa també”, va dir dimecres el conseller delegat de l’empresa, Pascal Soriot.
Així mateix, el contracte conté una clàusula de “màxim esforç” que significa que AstraZeneca ha de complir amb el “grau d’esforç” d’una empresa de mida similar per “desenvolupar i produir” tenint en compte “la necessitat urgent d’un vaccí per acabar la pandèmia global”.

Pendents de l’aval de l’EMA

Avui l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha de decidir si dóna el seu aval al vaccí desenvolupat per la Universitat d’Oxford amb el suport d’AstraZeneca. De totes maneres, Alemanya ja ha recomanat els seus professionals sanitaris que no l’administrin a majors de 65 anys, si finalment rep l’aval del regulador europeu.

La UE havia de rebre entre 80 i 120 milions de dosis durant el primer trimestre, però AstraZeneca ha assegurat que com a molt en pot fer arribar 39. Una xifra que no ha agradat gens a Brussel·les, que a banda de reclamar part de la producció a les plantes britàniques, ha restringit l’exportació de les dosis del vaccí que es produeixen en territori de la unió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor