31.01.2017 - 22:00
|
Actualització: 31.01.2017 - 22:43
Tres candidatures es batran el 16 de març en les eleccions a la junta directiva de l’Ateneu Barcelonès. Les encapçalen l’actual president Jordi Casassas, Genís Roca i Bernat Dedéu. Són tres maneres diferents d’entendre una entitat fundada el 1860 i que ha estat presidida per personatges de la dimensió d’Àngel Guimerà, Pompeu Fabra, Lluís Domènech i Montaner, Joan Maragall i Amadeu Hurtado, entre més. La gran novetat d’aquests comicis és la irrupció de la candidatura de Dedéu, que pot sacsejar els esquemes electorals de La Casa —com l’anomenen alguns membres de l’entitat.
Socialistes i convergents?
Si l’historiador Jordi Casassas és la continuïtat d’una candidatura que es va presentar com a sobiranista el 2014, l’empresari i consultor Genís Roca ha recompost amb el gestor cultural Pep Montes el sector de l’entorn socialista, encapçalat fa tres anys per Josep Maria Carreras (que forma part de la llista). Són les dues candidatures clàssiques. Una mena de reproducció del combat sociovergent en petita dimensió. No és exacte de dir que els uns són convergents i els altres, socialistes, perquè totes dues candidatures integren persones que podrien classificar-se de manera diferent. Per exemple, la candidata a la vice-presidència de Casassas és Gemma Calvet, ex-diputada d’ERC i identificada amb el progressisme d’esquerres. Calvet substitueix l’escriptora Patrícia Gabancho, que ha estat un puntal de la junta sortint i que ara vol dedicar temps a uns altres projectes.
Casassas va acompanyat de Calvet, Carles Llorens, Miquel Àngel Barràbia, Jordi Coca, Enric Cirici i Carles Santacana, entre més. És una candidatura amb novetats i amb un pes important de continuïtat. La candidatura de Roca, que té el nom d’Ateneu 2021.cat, compta, per exemple, amb Montes, Beth Galí, Josep M. Lloveras, Josep Maria Carreras i Ricard Faura. Té per lema ‘Tradició i modernitat, connectats al país i al futur’.
La irrupció de Dedéu
Enmig d’aquest panorama que repeteix l’esquema del 2014, irromp la candidatura del filòsof i articulista Bernat Dedéu –’músic en construcció’, segons el seu Twitter–, acompanyat d’un planter de persones molt vinculades a La Casa, amb trajectòries reconegudes pels socis, però de patró més jove: Anna Punsoda, que s’ha ocupat de la secció de filosofia de l’Ateneu aquests últims anys; els escriptors i periodistes Enric Vila i Joan Safont; l’economista Lluís Mosella; la bibliotecària i gestora cultural Maria de Ballivana; l’expert en geopolítica i estudis de guerra Eduard Peris… Tots plegats volen ‘optimitzar els recursos i la gestió actuals i pensar en gran’, diuen. Consideren que l’Ateneu ha de tornar a ser el lloc on els grans intel·lectuals de la ciutat i el país dediquin els millors anys de la seva vida. ‘Com havia passat històricament’, diuen alguns membres de la llista.
La candidatura, amb el nom significatiu d’Ordre i Aventura, ha obert ara una situació d’incertesa, perquè no és clar quin perfil de soci –ni quin volum– pot mobilitzar. La candidatura de Casassas tem que pugui restar-li vots, car hi ha una coincidència en el perfil sobiranista –tot i que Dedéu no hi posi l’èmfasi, en aquesta qüestió. La mitjana d’edat del soci de l’Ateneu oscil·la entre els 50 anys i els 60 i hi ha molt pocs joves de menys de 30 anys o 35. Si Dedéu i companyia són identificats com una candidatura generacional, poden tenir dificultats per a captar un suport que els doni possibilitats de victòria.
Els socis, entre la continuïtat, l’alternança i l’obertura
El 2014 Casassas va obtenir 629 vots i va passar davant de Josep Maria Carreras, amb 474. La participació va ser del 40% dels socis (pocs més de tres mil amb dret de vot). El mandat anterior, presidit per l’historiador i advocat Francesc Cabana des del 2011, havia integrat a la junta directiva sensibilitats de tota mena. De fet, alguns dels membres de les tres candidatures d’enguany havien format part de l’equip de Cabana.
Els socis voldran la continuïtat de Casassas? El perfil d’alternativa de Genís Roca els convencerà? S’apuntaran a l’aventura de Dedéu? Seran renuents al canvi? Hi cal una sacsejada, a l’Ateneu? Cal obrir-lo perquè tingui més projecció? Val més no moure res? Comença un mes i mig en què els candidats hauran d’explicar programes, aclarir dubtes, esvair pors, convèncer indecisos… La partida ha començat i ningú no en té el resultat assegurat.