26.09.2018 - 22:00
|
Actualització: 06.11.2019 - 20:17
Fruites que arriben a un país on el groc és prohibit, nens a qui no deixen cantar, un poll i una puça que es volen casar… Aquestes són algunes de les històries que es poden llegir en el llibre Contes per ser lliures. 11 relats pels drets civils. L’ha impulsat l’Associació Catalana pels Drets Civils, és a dir, els familiars dels presos polítics o exiliats, per ajudar els infants –amb l’ajut dels pares– a reflexionar sobre els drets civils.
La idea de fer el llibre va sorgir de les xerrades que els familiars fan per tot el país. ‘Ens vam adonar que molta gent no podia entendre que li vulneraven drets perquè no sabia quins drets tenia’, explica Alba Puig, filla del conseller de Cultura Lluís Puig i una de les coordinadores del llibre. Ella creu que moltes generacions ignoren que hi ha uns drets adquirits gràcies a acords internacionals. Quan la gent sap això, encara s’indigna molt més. Descobreix que l’estat espanyol els vulnera uns drets adquirits.’
Tot plegat els va fer entendre que calia fer més pedagogia i explicar els drets civils als nens, de ben petits. Per això han impulsat el projecte Contes per ser lliures, en què han contribuït escriptors i il·lustradors, com ara Empar Moliner, Jaume Cabré, Jordi Calvís, Pilarin Bayés, Ada Parellada i Bel Olid. Fins i tot, Jordi Cuixart de la presó estant.
En cada conte, un autor i un il·lustrador expliquen drets tan diversos com ara el dret d’habitatge, de la llibertat, de la vida o de la seguretat. El llibre no parla d’independència, ni del primer d’octubre. ‘Fem un pas més enrere, hi parlem de drets’ explica Alba Puig.
L’Associació Catalana pels Drets Civils creu que és molt important que els nens no siguin exclosos de tot aquest procés. ‘Votin el que votin els seus pares, els nens veuen com algú posa o retira un llaç o veuen que la seva escola va ser trinxada l’1-O. Els nens han de poder parlar sobre què passa. Calen eines perquè les famílies puguin parlar sobre el procés que viu Catalunya. Volem que aquest llibre sigui una base perquè es pugui parlar sobre els drets civils en família i, d’aquesta manera, ajudar a construir lliurepensadors del futur’, explica Alba Puig.
Aquest llibre és el primer que edita l’Associació Catalana pels Drets Civils. A banda la voluntat divulgativa que motiva l’associació a impulsar projectes d’aquesta mena, Puig explica que també volen gestionar directament alguns projectes solidaris: ‘No podíem demanar a la gent que participés en el projecte de manera altruista i que després hi hagués una editorial que se’n lucres. Tots els beneficis d’aquest llibre, tret dels de distribució, aniran exclusivament a l’associació. Els familiars són conscients que aquests últims mesos s’han fet molts projectes a favor dels presos i exiliats, però no sempre tots els beneficis han anat a parar a la causa. ‘Han sortit coses molt boniques de gent que ajuda, però també hi ha gent que aconsegueix un marge de benefici gràcies a nosaltres. En aquest projecte això no podia passar’, diu Puig.