Contents a Belfast i a Edimburg

  • Al Nord d’Irlanda i a Escòcia estan molt agraïts als ‘tories’

Martxelo Otamendi
04.11.2022 - 21:40
VilaWeb

Al Regne Unitat no tothom està enfadat i avergonyit per l’espectacle que han ofert els primers ministres que han ocupat el número 10 de Downing Street: al Nord d’Irlanda i a Escòcia estan molt agraïts als tories. Els sap greu que el nou primer ministre, Rishi Sunak, pugui tornar la seriositat als conservadors, que han convertit la política de Londres en una habitació dels germans Marx. Els qui són a favor de la unió de totes dues Irlandes i de la independència d’Escòcia creuen que això que ha passat afavoreix els seus objectius polítics. A Irlanda, el vent bufa a favor del Sinn Féin: va guanyar les eleccions el maig proppassat, amb un avantatge de vuit punts respecte dels unionistes del DUP.

Va ser la primera vegada que el Sinn Féin guanyava les eleccions d’ençà de l’Acord de Pau del 1998, amb Michelle O’Neill com a cap de llista. Els unionistes han boicotat el govern que s’havia de formar d’acord amb els resultats de les eleccions del maig, és a dir, el govern que havia de tenir O’Neill del Sinn Féin de primera ministra. A conseqüència, aviat hi tornarà a haver eleccions al Nord d’Irlanda. Aquest ambient calent afavoreix el Sinn Féin, atès que el rebombori que hi ha hagut, primer, amb el Brexit, i després, amb la dimissió dels primers ministres del Regne Unit, ajuda el partit a fer conèixer el seu caràcter responsable entre aquells que fins ara no l’han votat. Creix constantment.

I posen la mateixa cara d’alegria amb això que passa a la seu de l’SNP, partit que impulsa la independència d’Escòcia. Així com al Nord d’Irlanda, el Brexit també va perdre a Escòcia i també hi ha com més va més gent que pensa que, en vista de com va la city, sortir del Regne Unit els afavorirà. Amb l’esperança que el pròxim primer ministre sigui laborista, creuen que els laboristes acceptaran més fàcilment de tornar a fer un referèndum. Perquè no s’obliden d’allò que va dir David Cameron, el primer ministre conservador que va autoritzar de fer el referèndum d’Escòcia del 2014: “Va ser el pitjor error que he comès mai.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor